onthaalouders) die een eigen bedrijf oprichten, hebben zo een ondernemingsnummer nodig (eenmanszaken en vennootschappen). Er zijn echter volgende uitzonderingen: Helpers en meewerkende partners hebben geen ondernemingsnummer nodig. Het is de hoofdzelfstandige bij wie ze helpen die zo'n nummer nodig heeft.
Ondernemingsnummer: voor elke zelfstandige
Iedere onderneming – eenmanszaak of vennootschap – heeft een uniek ondernemingsnummer. Dat bestaat uit 10 cijfers, waarvan het eerste getal altijd 0 of 1 is, en dient als identificatienummer voor je eigen zaak.
Elke entiteit krijgt een ondernemingsnummer bij haar inschrijving in de KBO. Het gebruik van dat nummer is wettelijk verplicht. Het ondernemingsnummer is een uniek identificatienummer dat uit 10 cijfers bestaat en waarvan het eerste cijfer 0 of 1 is.
Wie als zelfstandige aan de slag wil, kan niet zonder een ondernemingsnummer. Daarnaast bestaat ook het btw-nummer voor ondernemers.
Inschrijving KBO, krijg je ondernemingsnummer
Sinds 2009 registreert de Kruispuntbank van Ondernemingen ook alle ondernemingen van vrije beroepers. Dus ook vrije en intellectuele beroepen krijgen een eigen ondernemingsnummer. Je kan je registratie eenvoudig aan Acerta toevertrouwen.
Je ondernemingsnummer wordt gebruikt om je onderneming te identificeren bij andere autoriteiten en overheidsinstanties. Als zelfstandige betaal je zelf eigenlijk geen btw: je rekent de btw door aan je klanten. Vervolgens draag je het bedrag van de btw wel over aan de staat via een aangifte met je btw-nummer.
Eenmanszaken, vennootschappen en VZW's moeten – wettelijk verplicht – allemaal een ondernemingsnummer hebben, het is de basis van een zelfstandige activiteit.
Elke zelfstandige heeft een ondernemingsnummer nodig omdat zowel overheidsinstanties, maar ook leveranciers en klanten jouw onderneming zo kunnen identificeren.
Het btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer, met “BTW BE” ervoor. Bijvoorbeeld: BTW BE 0123 456 789. In de volksmond worden de termen btw-nummer en ondernemingsnummer vaak door elkaar gebruikt. Logisch, aangezien het eigenlijke nummer hetzelfde is.
Een van de eerste formaliteiten bij het opstarten van een onderneming is het inschrijven bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Bij die inschrijving krijg je een ondernemingsnummer toegewezen. Dat ondernemingsnummer moet je activeren als btw-nummer.
Je bent verplicht je ondernemingsnummer mee te delen bij elk contact met administratieve of gerechtelijke instanties. Ook op onder meer alle 'stukken' die van je onderneming uitgaan, moet je dit nummer vermelden. Concreet gaat het om alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, enz.
Kostprijs. De kosten bij een ondernemingsloket bedragen voor de inschrijving in € 105,5.
Je ondernemingsnummer is heel belangrijk. Je bent dan ook verplicht om het te vermelden op alle handelsdocumenten: akten, facturen, brieven, bestelnota's, … Ook op de website van je zaak is het een must.
Als zelfstandige in België, of je nu student-zelfstandige of zelfstandige in hoofdberoep bent, krijg je een ondernemingsnummer bij inschrijving in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO).
Bij een eenmanszaak (natuurlijk persoon), een vrij beroep of een intellectueel beroep is het aanvragen van een ondernemingsnummer relatief eenvoudig. Alles verloopt via het ondernemingsloket van Partena Professional, dat ervoor zorgt dat je bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) wordt ingeschreven.
Indien voor uw VME geen enkel ondernemingsnummer gekend is, vragen wij u om contact op te nemen met ons ondernemingsloket. Vergeet niet een afschrift van de basisakte toe te voegen bij uw aanvraag. Deze aanvraag van het ondernemingsnummer kan ook ingediend worden door uw syndicus vanaf wanneer deze werd aangeduid.
Als natuurlijk persoon kan je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen bij een erkend ondernemingsloket zoals Liantis ondernemingsloket. Je kan dit zowel online regelen als aan een van onze loketten. Kom je bij ons langs, breng dan zeker de volgende zaken mee: je identiteitskaart.
Het ondernemingsnummer van je school vind je op de kruispuntbank, https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoekadresform.html. Geef het adres van jouw school in. Noteer het ondernemingsnummer van jouw school (4cijfers.3cijfers.3cijfers).
Er is geen strakke verplichting dat het btw-nummer altijd op de website van een ondernemer vermeld moet zijn. Ondernemers zijn verplicht het btw-nummer gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk te maken, maar er is sprake van beleidsvrijheid als het gaat om het vormgeven aan die verplichting.
Factureren zonder KvK-inschrijving kan niet. Op een factuur moet je wettelijk gezien een bedrijfsnaam, KvK-nummer en btw-nummer vermelden. Als particulier heb je dit niet. Wat je in plaats daarvan doet is een kwitantie opstellen en versturen.
Een factuur zonder kvk-nummer is ongeldig.
beschrijving en hoeveelheid van de geleverde goederen en/of diensten. (eenheids)prijs en toegekende korting, hoeveelheid. bedragen: het bedrag zonder btw , btw-percentage en het btw-bedrag per tarief, het totaal te betalen bedrag. plaats waar de factuur werd opgemaakt.
Enkele minuten na je aanvraag belandt je ondernemingsnummer al in je mailbox. Via de post krijg je ook nog een attest op papier toegestuurd. Als bewijs zwart op wit dat jouw zelfstandige activiteit echt is begonnen.
In de toepassing "Jaarrekeningen online opzoeken" vindt u het ondernemingsnummer, de naam, het adres, de rechtsvorm en -toestand van de opgenomen ondernemingen en verenigingen. De gegevens zijn afkomstig uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), beheerd door de FOD Economie.
Kan ik een btw-nummer aanvragen zonder KVK-inschrijving? Het korte antwoord: Ja, dat kan!