Een buikkramp is een pijnlijke samentrekking van de buik die opkomt en weer weggaat. Je kan het vergelijken met hevige steken in de buikstreek. Buikkrampen kunnen voorkomen op elke plaats in het maag- en darmstelsel, soms is het je maag die samentrekt, soms de darmen, soms allebei om de beurt.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
De één voelt steken, de ander darmkrampen en weer een ander een opgeblazen gevoel of een dof, pijnlijk gevoel dat constant aanhoudt. Buikpijn kan af en toe voorkomen, maar chronische buikpijn zonder duidelijk aanwijsbare reden komt ook veel voor.
Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Vermijd vezels en vet eten
Iets wat je zeker niet wil is je zieke buik nog meer prikkelen. Eet daarom even geen vezelrijke producten zoals bruin brood, volkorenrijst, fruit en bonen. Ook vet eten is een slecht idee. Dit irriteert het spijsverteringskanaal.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Hoewel er mensen zijn die zeggen dat cola bij hen helpt tegen buikpijn of misselijkheid, is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming. Het klachtenpatroon bij PDS is vaak wisselend. Sommige mensen ervaren continu klachten, terwijl anderen langdurig klachtenvrij zijn.
Kiwi. Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Het aller belangrijkste bij darmklachten is dat u vooral goed luistert naar uw lichaam. Het is (helaas) soms zo dat wat we denken lekker te vinden niet goed is voor ons lichaam. Varieer met eten, eet zoveel mogelijk (verse) groenten en fruit, drink voldoende water en beweeg.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Ze wijzen meestal niet op ziektes of aandoeningen. Al komt de kwaal wel vaker voor bij mensen met hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen. Vervelend zijn de krampen zeker, omdat de pijn de nachtrust flink verstoort. Kramp is een samentrekking van de spieren, die ook van buitenaf goed te voelen is.
Trek uw tenen naar u toe om de kramp eruit te krijgen. De oorzaak van kuitkrampen is niet precies bekend. U kunt kuitkrampen proberen te voorkomen door genoeg te drinken, minder alcohol te drinken, minder hard te sporten. Medicijnen helpen meestal niet.
Volgende zaken kunnen de krampen veroorzaken: een tekort aan natrium (bestanddeel van zout); een tekort aan zuurstof in de spieren (bijv. bij intensieve inspanning);
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn. Bloed in de ontlasting, verandering inhet ontlastingspatroon, erg onregelmatige stoelgang, buikijn en onverklaarbaar gewichtsverlies.