Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia: 'vrij zijn van verplichtingen'. De Romeinen maakten dan ook al vakantiereizen. Vanaf de zestiende eeuw begonnen ook leden van de Europese adel en de gegoede burgerij vakantiereizen te maken.
Vakantie. Er is namelijk door de vakbonden gestreden voor betaalde vrije dagen. Dat begon allemaal in 1910 met de vakbond van diamantbewerkers, de ANDB, die bond wist als eerste een aantal onbetaalde vrije dagen voor de leden te regelen. De diamantbewerkers waren daar erg blij mee.
Vakantie, oftewel vrije tijd, bestaat al langere tijd. In de jaren 30 van de 19e eeuw is de zomervakantie voor kinderen in Nederland ingevoerd. Er wordt aangenomen dat dit enerzijds vanwege de zomerwarmte is gedaan. Om schoolkinderen en leraren te ontzien vanwege de hitte in klaslokalen.
Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacare, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.
Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies.
“Uit onderzoek blijkt dat vakantie houden een positief effect heeft op de gezondheid en het geluksgevoel. En dat geldt andersom ook: mensen die langere tijd geen vakantie nemen worden eerder ziek en voelen zich minder goed.”
In Nederland begint elke regio in een andere week aan de zomervakantie.Dit is om drukte op bijvoorbeeld de weg, campings en vakantieparken te voorkomen. Wel hebben alle kinderen even lang vrij, namelijk zes weken. Daarvan overlappen vier weken zodat je ook nog op vakantie kan gaan met mensen uit andere regio's.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Dat zit zo. De zomervakantie is meer dan honderd jaar geleden bedacht, in 1901. Kinderen kregen zes weken vrij in de zomer, omdat ze dan hun ouders konden helpen op het land of de boerderij. De grote vakantie bestond voor veel kinderen dus niet uit luieren, maar uit werken.
Frankrijk
Een vakantie in Frankrijk staat bij veel Nederlanders stipt op één en zo ook in onze top 10. Gelukkig is dit land groot genoeg: er zijn genoeg plekjes om de drukte te ontvluchten. En ja, ook op de populaire plekken.
Veel mensen gaan op reis, op zoek naar nieuwe ervaringen. Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Je hersenen worden leniger van nieuwe ervaringen en worden afgeleid van de gedachtenkronkels en het gepieker die soms je denken domineren. Je wordt bevrijd van je mentale ballast.
Van alle Nederlanders is 81% van plan dit jaar minsten 1 keer op vakantie te gaan. Opvallend zijn de grote verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Jongeren (18-34 jaar) hebben met 91% een veel hogere vakantie-intentie dan ouderen (65-80 jaar), die ligt daar op 72%.
Dit zijn zowel de lesgebonden als de niet-lesgebonden activiteiten. Dus ja, leerkrachten hebben meer vakantie dan andere werkenden, maar dat heeft een reden. Ze werken simpelweg harder en langer gedurende de 41 weken dat ze werken en compenseren dit overwerk tijdens de schoolvakanties.
Een kwart van de Nederlanders gaat niet op vakantie, dat is vaste prik. Alleenstaanden blijven het vaakst thuis, van de gezinnen pakt 20 procent de koffers niet. En er is een duidelijk verschil naar inkomen: van de mensen met een inkomen minder dan modaal (36.000 euro) blijft meer dan de helft thuis.
De oorsprong van vakantiegeld
Alleen: velen hadden nog steeds geen geld om daadwerkelijk op vakantie te gaan. In de jaren '60 kregen ze daarom ook een financieel extraatje naast het normale loon, zodat ze een reis konden betalen. Het geld werd in een keer vlak voor de zomer uitgekeerd.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
De Amerikaanse vakanties lopen ruwweg van de 4th of July (Onafhankelijkheidsdag) tot en met Labor Day, het eerste weekend van september. Als vaste regel mag u hanteren dat daarvoor en daarna de toeristische gebieden minder druk zullen zijn, de prijzen lager en reserveringen gemakkelijker (of niet nodig).
Nederlanders hebben minste betaalde vrije dagen
Dus wie 40 uur per week werkt, heeft recht op 160 vrije uren per jaar, wat neerkomt op vier weken. Dat is hetzelfde aantal als in onze buurlanden en in bijvoorbeeld Spanje en Italië. Andere landen, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Zweden en Denemarken, hebben meer vrij.
Frankrijk gaat fier aan kop als populairste vakantiebestemming. Bijna 10 procent van alle vakanties in 2022 ging naar Frankrijk. Daarmee heeft Frankrijk Duitsland ingehaald als meest bezochte zomerbestemming. In 2022 gingen 1,6 miljoen vakanties richting de oosterburen.
Bulgarije is het goedkoopst. Een vakantie in een van de oudste landen van Europa kost je 49% minder dan in Nederland. Dat bekent dat je maar € 510 euro kwijt bent aan een vakantie die hier € 1.000 kost. Ook Roemenië en Hongarije zijn erg goedkoop.
Geen verplichte schoolvakanties voor mbo en hoger onderwijs
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
Vakantiedagen studenten mbo en hoger onderwijs
Voor studenten op het mbo, hbo of de universiteit is niet vastgelegd hoeveel vakantiedagen zij hebben. Ook gelden geen verplichte data voor de zomervakantie en adviesdata voor de overige vakanties. Dit betekent dat deze scholen zelf de vakanties bepalen.