Kardemom is cafeïnevrij en heeft hierdoor geen invloed op de bloeddruk of de cholesterol. Daarnaast werkt deze thee ontspannend en krampstillend, ideaal wanneer je veel last hebt van stress, buikkrampen of een slechte spijsvertering. Kardemom gebruik je liever niet wanneer je te maken hebt met galstenen.
Kardemom wordt van oudsher in veel culturen als een kruid en een traditioneel medicijn gebruikt. De moderne wetenschap laat zien dat kardemom je darmgezondheid kan helpen verbeteren, cholesterol en chronische ontstekingen kan verlagen, de bloeddruk kan verlagen en zelfs kanker kan bestrijden.
Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Rijk aan ijzer en mangaan
In 100 gram kardemom zit 175% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan ijzer. Nu zal vrijwel niemand een ons kardemom op een dag opeten, maar het geeft wel aan dat dit kruid goed past in een ijzerrijk dieet.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Hele specerijen – denk: steranijs, komijnzaad, kaneel en kardemom – kun je langer bewaren, zo'n acht tot tien maanden om precies te zijn.
Kardemom is zeer geliefd in de Indiase en Arabische keuken, maar ook een veelgebruikte smaakmaker in Scandinavische gerechten. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast.
Kneus de kardemom peultjes door er met een vijzel op te stampen. Haal de donkere zaadjes uit de peultjes en leg deze in een vijzel. Maal de korreltjes fijn totdat je een poeder hebt. Je hebt nu je eigen kardemom poeder gemaakt.
Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Hoe te gebruiken? De zaadjes in de peulen worden in India gebruikt in sommige currymengsels, maar het is gebruikelijker om de hele peulen mee te laten sudderen in stoofpotjes. Voor het serveren er wel even uithalen. Droog en donker jaren te bewaren.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden. Wel is het zo dat kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, kan het zijn dat het zijn smaak en sterkte verloren heeft.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Ja, het is heel erg gezond. Het werkt onder ander ontstekingsremmend en zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van onder ander Alzheimer. Maar mensen die bijvoorbeeld bloedverdunners slikken dienen op te passen met kurkuma. Daarnaast is kurkuma slecht opneembaar en moet je even weten hoe je dit het beste kan toepassen.
Waar kan ik gember mee combineren? Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos). Gember wordt vaak gebruikt als basis voor curry's.
De kardemom is een peul van een plant uit de gemberfamilie. Samen met saffraan en vanille behoort kardemom tot de duurste specerijen. In India is kardemom een gewild ingrediënt in kruidenmengsels zoals curry en garam masala. Kardemom kun je kopen in de vorm van hele vruchten, zaden of poeder.