Voor de coördinaten op aarde varieert de lengtegraad van 0° tot 180°, met de toevoeging O.L. voor oosterlengte, ten oosten van de nulmeridiaan, op het oostelijk halfrond of W.L. voor westerlengte, ten westen van de nulmeridiaan, op het westelijk halfrond.
Een graad komt overeen met een afstand van ongeveer 111 km.
Er zijn verschillende notaties waarin GPS coördinaten kunnen worden uitgedrukt, zoals lengte- en breedtegraad, Rijks Driehoek Coördinaten, UTM, UPS, MGRS en Maidenhead. -graden - minuten - seconden - tienden van seconden (DDD° MM' SS. s"). Op veel GPS apparatuur is het formaat instelbaar.
Je zou ook kunnen zeggen dat de wereld in 180 stukjes (graden) is opgeknipt ten westen van Greenwich en in 180 stukjes ten oosten van Greenwich. Nederland en België liggen aan de oostkant van de nulmeridiaan en liggen daarom op oosterlengte. Op ongeveer 6 graden oosterlengte.
Open Google Maps op je computer. Klik met de rechtermuisknop op de locatie of het gebied op de kaart. Er wordt een pop-upvenster geopend. Je ziet de breedte- en lengtegraad in decimale indeling bovenaan het venster.
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
0 graden is bij de evenaar en 90 graden is bij de noord- of zuidpool. Om aan te geven of je bij de noord- of zuidpool zit gebruiken we de afkortingen NB en ZB. NB staat voor noorderbreedte, dat betekent dat we op het noordelijk halfrond zitten, dus boven de evenaar.
Nederland ligt toch op het westelijk halfrond? Nee, Nederland behoort tot de westerse wereld maar het ligt op het oostelijk halfrond. Dat is de wereld ten oosten van de nul-meridiaan die zoals je weet door Greenwich loopt. Hm, oostelijk halfrond dus.
De tweede coördinaat die gebruikt wordt in de plaatsbepaling is de lengteligging. Voor de lengteligging is de nulmeridiaan (Greenwich-meridiaan) het nulpunt, en de lengtecirkels (de cirkels op de aardbol door noord- en zuidpool) zijn de meridianen, lijnen met een constante lengteligging.
Overigens kun je het omrekenen ook relatief eenvoudig zelf doen; het enige wat je moet onthouden is dat er 60 minuten in een graad gaan, en 60 seconden in een minuut. Voorbeeld: bij de breedtegraad 52.09061 heb je 52 graden en 0,09061 * 60 = 5,437 minuten.
Geografische posities worden traditioneel uitgedrukt in booggraden (°), onderverdeeld in 60 minuten (') en 60 seconden ("), dus ddd°mm'ss,s". Men werkt ook wel met decimaal onderverdeelde minuten (ddd°mm,mmm') of decimaal onderverdeelde graden (ddd,dddd°).
Samen met de lengtegraden kun je precies aangeven waar je bent op aarde. Er zijn 90 graden boven de evenaar op het noordelijk halfrond en negentig graden onder de evenaar op het zuidelijk halfrond. Nederland ligt op 51 graden noorderbreedte.
Een minuut op een grootcirkel komt overeen met een afstand van een zeemijl of 1852 meter. Een breedtegraad komt overeen met een afstand van gemiddeld ongeveer 111 km (40 000 km/360°).
(lengtecirkel) Denkbeeldige halve cirkel lopend van noordpool naar zuidpool, om plaatsbepaling op aarde mogelijk te maken. Er zijn 360 meridianen. Volgens afspraak heeft men de meridiaan over Greenwich vastgesteld als nulmeridiaan.
De 360° die de omtrek rond de aardbol meet, worden uitgezet door vanaf de nulmeridiaan in beide richtingen tot en met 180° te tellen. Deze tellingen komen op de 180e graad weer bij elkaar en zodoende is de aardbol in twee helften verdeeld, westelijk en oostelijk halfrond.
Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51-ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h. Op de noord- en de zuidpool is de snelheid nul.
Chathameilanden. Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
De weerkundige seizoenen worden anders gedefinieerd. In het noordelijk halfrond duren lente en zomer dus langer dan herfst en winter. Je kan het ook anders uitrekenen, door op zoek te gaan naar het totaal aantal uren daglicht per jaar voor verschillende locaties. Voor de evenaar is dat makkelijk.
Hoogtemeter - Altimeter is een slimme tracking devices, wordt gebruikt om hoogte te meten. Het is perfect app voor mensen die houden van wandelen, skiën, mountainbiken en andere outdoor activiteiten. Elke keer en met hoge precisie kunt u hoogte, hoogte of lokalisatie coördinaten te controleren.
Bijna een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Het laagste punt van Nederland ligt in Nieuwerkerk aan den IJssel op 6,76 meter onder zeeniveau. Het hoogste punt van Nederland bevindt zich op het drielandenpunt van Nederland, België en Duitsland. Dit punt ligt op 323 meter boven zeeniveau.
Centrale VS, Zuid-Europa, Noord-Japan, Korea, Centraal-China.
51e breedtegraad noord - Wikipedia.