Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
Het was een oorlog tussen de bewoners van de stad Troje en de Grieken die de stad Troje wilden veroveren. De mythe is gebaseerd is op ware gebeurtenissen in het oude Griekenland rond het jaar 1180 voor Christus. De bekendste Trojanen waren Hector en Paris en de bekendste Griekse helden waren Achilles, Odysseus en Ajax.
Een andere traditie (Stesichoros e.a.) wil dat niet Helena zelf, maar een op haar gelijkende schim door Paris wordt ontvoerd. De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Het verlies van zijn vriend Patroclus die door de Trojaanse krijger Hector was gedood bracht Achilles ertoe zich opnieuw te mengen in de strijd van de Trojaanse oorlog en zijn kameraad te wreken. In een tweegevecht doodde hij Hector. Het gevecht tussen Grieken en Trojanen bereikte hiermee een hoogtepunt.
Hera beloofde Paris de heerschappij over Azie. Athena beloofde hem wijsheid en onoverwinnelijkheid. Aphrodite beloofde hem de liefde van Helena, de mooiste vrouw ter wereld. Aphrodite won de schoonheidswedstrijd en Helena werd de oorzaak van de beroemdste oorlog uit de wereldgeschiedenis: de Trojaanse oorlog.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen. Achilles bond het lichaam van Hector achter zijn paardenkar en reed rondjes om de stadsmuren van Troje.
In de Griekse mythologie is Achilles een beroemde held uit de Oorlog tegen Troje. (Door Homerus in de Ilias beschreven) Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, zodat deze niet in aanraking was geweest met het water.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
Het archeologische complex van Troje heeft 4000 jaar aan geschiedenis. Schliemann begon zijn opgraving in 1870, dit kan worden gezien als het begin van de moderne archeologie. Onderzoek heeft uitgewezen dat in het gebied al 8000 jaar geleden mensen aanwezig waren. Troye was vanaf 2500 v.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Maar Priamus is vooral bekend als de koning van Troje tijdens de Trojaanse Oorlog. Aan het begin van de oorlog was hij een machtige en rijke koning, wiens rijk zich uitstrekte van Lesbos via Frygië tot aan de Hellespont.
De Grieken richtten een slachting aan onder de nog (slaap)dronken Trojanen. De meeste mannen werden gedood, de vrouwen en kinderen werden als slaven meegevoerd. Troje bleef als een rokende puinhoop achter... In het paard zaten overigens onder andere: Odysseus, Menelaus, Neoptolemus, Philoctetes en Diomedes.
Ilias. In de Ilias krijgt Hektor vaak het epitheton de 'helmboswuivende' mee. Hij is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe, en daarmee een broer van Paris, Helenos, Troïlos en van Kreousa, Kassandra en Polyxena.
Hij had deze schapen door toedoen van Athena voor de Griekse aanvoerders aangezien, waarop hij zijn woede willen koelen, en pleegde daarop zelfmoord. De Grieken zagen na tien jaar vechten in dat ze Troje alleen met een belegering nooit zouden kunnen innemen.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
De achillespees dankt zijn naam aan Achilles, de beroemde held in de oorlog tegen Troje uit de Griekse mythologie. Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, waardoor deze niet in aanraking was geweest met het water.
Hektoor 'hij die houdt, vasthoudt, overwint', van dezelfde Indogermaanse stam als Nederlands zege. Zoon van Priamus, voornaamste leider der Trojanen. In de Renaissance kwam de naam ook hier als voornaam voor. In Italië handhaafde hij zich in de vorm Ettore.
Het Trojaanse paard vormt een episode in het verhaal van de Trojaanse Oorlog. Omdat de Grieken er maar niet in slagen de stad Troje in te nemen bedenkt Odysseus een list. De Grieken bouwen een reusachtig houten paard waarin soldaten zich verstoppen, volgens diverse bronnen schommelend tussen dertig en veertig.
Achilles, eigenwijs als hij was, ging toch naar Troje want hij was immers onsterfelijk. Tijdens de oorlog kregen Achilles en Agamemnon ruzie om een mooie slavin. Achilles had haar gewonnen bij een veldslag en meegenomen. Toch vond Agamemnon dat hij het recht had haar van Achilles af te pakken.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Achilles was volgens de Griekse mythe de zoon van koning Peleus en de zeenimf Thetis en de belangrijkste held uit de Trojaanse Oorlog. Om Achilles onkwetsbaar te maken had zijn moeder hem, toen hij nog klein was, in de rivier de Styx ondergedompeld.