Alprazolam is een kort- tot middellangwerkend geneesmiddel, behorend tot de benzodiazepinen. De voornaamste toepassing is bij de behandeling van paniekstoornissen en angststoornissen. Het gebruik ter ondersteuning van de behandeling van depressie is een niet-geregistreerd gebruik.
Effecten van Xanax
Benzodiazepines als Xanax werken rustgevend. Ze ontspannen je spieren en zorgen ervoor dat je je minder angstig voelt. Ook positieve gevoelens als blijheid worden afgezwakt door Xanax. Een ander nadeel van benzodiazepines is dat je er suf van wordt, zeker wanneer je ze combineert met alcohol.
Bij langdurig gebruik van Alprazolam kunnen bijwerkingen optreden. Bijwerkingen zijn slaperigheid overdag, afnemend reactievermogen en verminderde coördinatie. Bij langdurig gebruik kan alprazolam verslavend zijn. Gebruik het medicijn niet langer dan vier weken achter elkaar.
“Xanax is een pil met een kalmerend en spierontspannend effect. Het helpt om angstgevoelens te verminderen en zorgt ervoor dat je beter in slaap kan vallen.” Zegt de apotheker. “De werkzame stof in Xanax is alprazolam. Wanneer je Xanax inneemt zorgt dit stofje ervoor dat prikkels gedempt bij de hersens komen.
Op de zwarte markt zijn de 1 en 2 mg (Xanax retard) in de handel in Nederland en België, soms ook via webshops waar tevens anabole steroïden verkocht worden. In Nederland staat alprazolam op de lijst 2 stoffen van de Opiumwet en is daardoor alleen op voorschrift verkrijgbaar.
Voor de behandeling van onrust, paniekaanvallen en problemen met inslapen, worden vooral kort werkende benzo's, zoals Xanax, oxazepam en temazepam, gebruikt. Deze middelen werken na ongeveer 30 minuten en het effect houdt zo'n 6 uur aan.
Antwoord: De werkzame stof van Xanax is alprazolam. Alcohol versterkt de versuffende werking van alprazolam. Daarom wordt alcoholgebruik afgeraden wanneer u alprazolam slikt.
Na stopzetten van benzodiazepines met korte werkingsduur kunnen al ontwenningsverschijnselen optreden na 1 tot 2 dagen. Met benzodiazepines met lange werkingsduur treden de ontwenningsverschijnselen soms pas op na 14 dagen. Soms worden er bijkomend andere geneesmiddelen voorgeschreven.
Een hoeveelheid van 40 tot 50 tabletten in één keer, kan al dodelijk zijn. Om de kans op zelfdoding te verkleinen krijgen mensen in ieder geval de eerste twee weken niet meer tabletten mee dan voor die twee weken. SSRI's zijn veel minder giftig, maar er zijn wel gevallen bekend die tot de dood leidden.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Volwassenen. Gewone tablet: startdosering: 0,25–0,5 mg 3×/dag, met tussenpozen van 3-4 dagen op te hogen tot max. 3 mg per dag; gebruikelijke dosering: 0,5– 3 mg per dag verdeeld over meerdere giften. Herevalueer de behandeling regelmatig.
De middelen amitriptyline, escitalopram, mirtazapine, paroxetine, venlafaxine en vortioxetine zijn het meest effectief. Fluoxetine, fluvoxamine, reboxetine, en trazodon scoorden het laagst op effectiviteit. De meerderheid van de meest effectieve antidepressiva zijn niet meer onder patent en generiek verkrijgbaar.
Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Overdosis Amitriptyline (TCA)
Amitriptyline is één van de eerste antidepressiva die op de markt kwam en heeft daardoor veel bijwerkingen. Zelfs een kleine overdosis Amitriptyline kan zeer gevaarlijk zijn en een vergiftiging veroorzaken.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Xanax en sporten
Kan deze toch wel zware belasting kwaad aangezien het Xanax spierverslappend werkt.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Bij ernstige overdosering kun je ook coördinatieproblemen krijgen in de vorm van verlaagde spierspanning, dronkemansgang en onderdrukking van de ademhaling. Zelden tot zeer zelden lijdt een overdosis alprazolam tot coma of dood.
Zelfdoding (zelfmoord, suïcide) en pogingen tot zelfdoding vormen een frequent probleem in onze samenleving. In meer dan 90% van de gevallen heeft de persoon een voorgeschiedenis van psychische problemen, meestal stemmingsstoornissen of middelenmisbruik (alcohol, drugs, geneesmiddelen).
Op sigarettenpaktjes worden we conitnu gewaarschuwd dat roken dodelijk is. Maar nu blijkt dat je veel sneller dood gaat van alcohol. Vooral drinkende vrouwen lopen gevaar... Dat hadden veel mensen toch niet verwacht: rokers leven langer dan drinkers.
In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters. Deze verstoringen in het chemische evenwicht geeft aanleiding tot angstklachten, overmatig piekeren, verminderde plezierbeleving, passiviteit en een sombere stemming.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Bij een overdosering alprazolam kunnen de volgende verschijnselen optreden: duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, wazig zien, moeilijk spreken. Wanneer dergelijke verschijnselen optreden of indien er een vermoeden van overdosering bestaat moet u direct contact opnemen met uw arts.
Conclusies. De benzodiazepine alprazolan, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Er is geen duidelijk verschil in effectiviteit tussen deze middelen.