In principe is onderverhuur in Nederland verboden.Maar er is een uitzondering: als de hoofdverhuurder toestemming heeft gegeven voor de onderhuur. Het mag dus alleen als de oorspronkelijke verhuurder akkoord gaat met onderhuur. Als dat niet zo is, dan spreken we van illegaal onderverhuren.
U mag als huurder een kamer in uw huis alleen onderverhuren als de verhuurder daarmee akkoord gaat. Leg de afspraken vast in een huurcontract of een huurovereenkomst. Het mag niet als in het huurcontract staat dat het niet mag.
Onderverhuren is niet zomaar toegestaan. Een huurder mag zijn woning alleen onderverhuren met toestemming van de verhuurder, tenzij het slechts gaat om een deel van de woning (bijvoorbeeld één kamer) en de huurder zelf ook in het huis blijft wonen.
Iemand die uw kamer onderhuurt, mag zich inschrijven als bewoner. Meestal kunt u als 'oude' bewoner ook gewoon ingeschreven blijven op dat adres. Maar als u langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, moet u zich wel uitschrijven.
Als onderhuurder heeft u meer rechten als u een hele woning huurt. Zo mag u meestal blijven als de hoofdhuurder vertrekt. Huurt u alleen een kamer onder, dan moet u vaak vertrekken als de hoofdhuurder het contract stopt. Soms kunt u dan schadevergoeding vragen aan de hoofdhuurder.
Een onderverhuurder die illegaal een sociale huurwoning verhuurt, kan een boete krijgen van 83.000 euro. Op die manier wil de overheid voorkomen dat de huizen terechtkomen bij mensen die daar geen recht op hebben.
Een huurcontract sluit je altijd schriftelijk af. Op papier dus. Een huis huren zonder schriftelijk contract mag en kan niet.
Inkomsten uit onderverhuring worden in de regel belast als een divers inkomen aan een tarief van 15%. Het is bovendien niet de ontvangen onderhuurprijs die wordt belast, maar het verschil tussen de ontvangen huur en de kosten die gemaakt zijn om deze inkomsten te bekomen (o.a. de zelf betaalde huurprijs).
Hoe lang mag ik mijn kamer onderverhuren? De lengte van de onderhuur is afhankelijk van de hoofdverhuurder. Vaak komt dit neer op een maximale periode van 6 maanden.
Bij onderhuur is sprake van 2 huurovereenkomsten; namelijk een tussen de (hoofd)huurder en de verhuurder en een tussen de onderhuurder en de (hoofd)huurder.Je mag pas je kamer verhuren als er geen verbod op onderverhuur in je huurcontract staat met de (hoofd)huurder en de verhuurder.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
Wat is onderhuur/onderverhuur? De eigenaar van een woning of een pand verhuurt de ruimte aan de huurder. Zij hebben een huurcontract. Wanneer de huurder (een deel van) de woning verhuurt aan iemand anders, is er sprake van onderverhuur.
Woonfraude is alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning waarbij geen toestemming is van de eigenaar. Het is feitelijk een vorm van bedrog; de werkelijkheid is anders dan wordt voorgesteld op papier of digitaal.
Huisbewaarderschap. Het onderverhuren van een sociale huurwoning is niet altijd illegaal. Mensen die recht hebben op een sociale huurwoning mogen deze onderverhuren als zij bijvoorbeeld in het buitenland gaan studeren of werken, of als ze langere tijd op vakantie gaan.
Iemand huurt een deel van de woning waarin u zelf woont. En jullie hebben dat vastgelegd in een huurovereenkomst. Bijvoorbeeld als u hospita bent en een student op kamers in uw huis hebt. Of als u de bovenverdieping langere tijd aan iemand verhuurt en zelf op de benedenverdieping blijft wonen.
Hoe kan de hoofdverhuurder de onderhuurder uit huis zetten? Mogelijk wil de verhuurder de onderhuurder uit huis zetten, nadat de hoofdhuur is beëindigd. De wet biedt aan de verhuurder de mogelijkheid om de hem opgedrongen onderhuur te beëindigen. Het procesinitiatief ligt bij de verhuurder.
De verhuurder kan de huurder hierop aanspreken en de huurder dagvaarden tot ontruiming van de woning en ontbinding van de huurovereenkomst vorderen, eventueel aangevuld met een vordering tot schadevergoeding ter hoogte van de inkomsten uit onderhuur en betaling van een overeengekomen boete.
Kinderen komen niet in aanmerking voor medehuurderschap, aangezien ze vroeg of laat op zichzelf gaan wonen. Zij hebben daarom geen gemeenschappelijke duurzame huishouding met hun ouders. Alleen in uitzonderlijke situaties kan een inwonend kind medehuurder worden.
Voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling
Uw totale huuropbrengsten in 2022 zijn niet meer dan € 5.711. Voor 2021 was dit € 5.668. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
U bent huurder van de woning en het is aan u om te bepalen wie met uw toestemming in uw huis mag wonen. U bent bevoegd om zolang u wilt iemand onder uw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang u samenwoont betreft uw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
Wat er gebeurt als je als verhuurder nalaat om de huurovereenkomst tijdig te registreren, of wanneer je als huurder het contract geregistreerd wil zien en je huisbaas dat weigert? Een verhuurder die zijn overeenkomst niet binnen de twee maanden laat registreren, moet daar een boete van 25 euro voor betalen.
Mondeling of schriftelijk huurcontract
Een huurcontract hoeft niet op papier te staan. Afspraken met uw verhuurder kunt u ook in een gesprek maken. Die afspraken zijn wel moeilijker te bewijzen. U legt ze daarom beter vast op papier.
Het is niet zo dat je zonder contract geen rechten zou hebben. De meeste rechten (waaronder huurbescherming) zijn namelijk wettelijk vastgelegd. Wel moet je, om daar aanspraak op te kunnen maken, aantonen dat je desbetreffende woning of kamer huurt.