Licht bier, licht gerecht Salades gaan bijvoorbeeld heel goed samen met een fris en licht bier. Bij Mexicaans eten zou een bittere IPA bijvoorbeeld een prima keuze zijn, zeker als je gerecht ook spicy is. Die bittere smaak in een IPA zorgt ervoor dat het pittige in het gerecht mooi wordt uitgebalanceerd.
Veel mensen drinken graag een pale ale bij hun pulled pork. Pale ales zijn hoppiger en gaan geweldig samen met de kruiden op het vlees. Ze bevatten ook zoete tonen die goed passen bij de pittige smaak van pulled pork.
Als een gerecht bijvoorbeeld pittig en scherp is, is de beste keuze een bier met een gematigde bitterheid of een zoeter bier om het hete mondgevoel wat tegen te gaan. Als het bier de smaak van het gerecht niet wegdrukt of omgekeerd zit je goed.
Voor vleesgerechten zijn amber, dubbel, quadrupel of een kruidige tripel ideaal. In het bijzonder zijn kruidige bieren zoals een bock lekker bij wildgerechten. Voor visgerechten zijn witbieren, weizen bieren, saison bieren, licht bittere IPA bieren en fruitige tripels het lekkerst als bier-spijs combinaties.
Blonde ales onderscheiden zich met hun ietwat vollere, zoete moutsmaak en zijn lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken (umami) en bij een kaasschotel. Bruine ales hebben een uitgesproken, geroosterde moutsmaak, soms met sterke toetsen van karamel of kruiden.
Hoppige bieren, zoals IPA's, passen goed bij kruidige of smaakvolle gerechten. Denk aan de Mexicaanse, Thaise of Indische keuken. Moutige bieren, ofwel amberkleurige of bruine bieren, passen goed bij hartige gerechten, zoals gegrild vlees. Donkere bieren, zoals stouts of porters, vullen stevige gerechten aan.
Amber-bier gaat prima samen met geroerbakte stukjes kip en pittige sinaasappelsaus. Abdijbier smaakt lekker bij wild in bijvoorbeeld donkere paddenstoelensaus. Kriekbier en salade met rood fruit vormen ook een goede combinatie. Een stevig, fruitig Tripel-bier gaat goed met Pêche Melba.
Tip 1: Match de intensiteit van het bier met het eten
Lichte bieren, zoals pilsners en blonde ales, passen goed bij lichtere gerechten, zoals salades, vis en kip. Zwaardere bieren, zoals stouts en porters, passen daarentegen beter bij zwaardere gerechten, zoals gegrild vlees, stoofschotels en chocoladedesserts.
Pasta: Pale Ale: Een amber ale, porter, of stout combineert hier goed bij. Oesters: Belgisch Witbier; zoute en wrange bieren gaan goed samen met oesters.
De populairste pizza's
Met deze klassieker is de keuze voor een klassiek pils ook perfect. Vooral als het een flink hoppig bier is, op die manier creëer je een perfecte balans tussen de vettigheid van de mozzarella en het zuurtje in de tomatensaus. De Kameraad van Kompaan valt bijvoorbeeld perfect in dat straatje!
Je kunt je er wellicht iets bij voorstellen dat een zwaar donker bier te heftig is voor een frisse salade, en een pils compleet wordt overschaduwd door een pittige en gekruide Indiase Curry. Houd je van zoet, dan kun je een zoetzurig bier zoals een kriek aanvullen met een salade of dessert met rood fruit.
Zoete witte wijn past goed bij kruidig en pittig eten, zoals Indisch, Thais en Chinees. Maar ook bij vettige vis en kip. Welke wijnen: chenin blanc, gewürztraminer, moscato, riesling en torrontes.
Varkenshaas is het lekkerste in combinatie met een Dunkelweizen, zwaar blond (zoals Delirium Tremens) of Tarwebok. Bij varkensvlees schuilt het geheim in de zachte mout zoetheid, dat met een fruitige toets aansluit bij de lichtzoete vleessmaak. Ossenhaas paart het best met een goede dubbel.
Gebraden varkensvlees vraagt om rijpe en zachte wijnen, die passen bij de structuur van het zachte vlees. Een houtgerijpte Chardonnay of Chenin Blanc is dan heerlijk. In het rood zijn Merlot en Shiraz aanraders.
Zeker als het vlees wat gekruid is, is een IPA een prima keuze. Wat dacht je van de Jopen Mooie Nel of de Laguntias IPA. Hou je wel van een donker bier, dan is Dubbel een prima keuze. De La Trappe Dubbel, de Grolsch Volle Dubbel of de Grimbergen Dubbel zijn ook fijne partners van bijvoorbeeld goed gegaarde spareribs.
Heineken als winnaar uit de test
Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Bockbier is in Nederland het meest gedronken speciaalbier.
De namen 'dubbel', 'tripel' en 'quadrupel' werden oorspronkelijk gebruikt om aan te geven hoeveel keer de hoeveelheid mout was verdubbeld, verdriedubbeld of verviervoudigd tijdens het brouwproces.
De naam Tripel werd als eerste gebruikt door de Trappistenbrouwerij in Wesmalle in 1935. De brouwerij wilde met de naam Tripel verwijzen naar de hogere moutstorting dan voor dubbel en enkel. Omdat dit bier als warme broodjes over de toonbank ging werd het bier al snel gekopieerd door andere brouwers.
Spijssuggestie Lekker bij pittige kazen, borrelplank met spaanse of italiaanse worsten. "Heerlijke tripel met een goede schuimkraag. Lekker doordrinkbaar op het terras of bij een goede kaasplank. Ook lekker van de tap!"
Paulaner Hefe Weissbier is een Weizen volgens klassiek Duits recept en gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het ongefilterde tarwebier is vol van smaak en heeft aroma's van bananen en bananenschuimpjes.
WAT IS AMBER BIER? Amber bier is dus geen biersoort, maar verwijst naar de biersoorten die deze mooie kleur hebben. Tijdens het brouwproces worden namelijk bleke moutsoorten gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen 4,4% en ongeveer 6,1%.
Amber bieren: Amberbieren zijn bieren die een manusje van alles zijn. Ze passen door de lichte smaak bij bijna alles, van soep tot stoofpot, van vis tot gebraden kip. Pas wel op dat je het bier niet met gerechten combineert met een hele hoge smaakintensiteit, dan komt het bier namelijk niet meer tot zijn recht.