Dat zonlicht uit verschillende kleuren bestaat, ontdekte Isaac Newton al in de 17 de eeuw. Dat toonde hij aan met behulp van een prisma, die net als waterdruppels lichtstralen breekt. Het was ook Newton die maar zeven kleuren onderscheidde in zo'n regenboog.
Het heeft ook iets geheimzinnigs. Je ziet het wel, maar je kunt het niet aanraken of er onder doorlopen.
En dat is een ezelsbruggetje om de kleuren van de regenboog te onthouden. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Zeven in totaal.
Aan de buitenkant van het kleurenspectrum zien we de kleuren rood en violet, net als bij de regenboog. Eigenlijk zou een regenboog nog twee kleuren moeten laten zien; infrarood en ultraviolet. Omdat deze kleuren net buiten het voor ons zichtbare kleurenspectrum vallen, kunnen we deze kleuren niet zien.
Een regenboog vlag is sinds 1978 het internationale symbool voor de homobeweging, en staat symbool voor diversiteit. Uit welke kleuren bestaat de regenboog vlag? Rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Overigens bestond de eerste regenboog vlag uit acht gekleurde strepen.
In Europa werd de regenboogvlag onder meer tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren en in Amerika ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk (1858-1946) aan het begin van de twintigste eeuw een regenboogvlag die de internationale wereldvrede moest symboliseren.
Queer (Q) of Questioning (Q)
De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.
In theorie is elke regenboog een cirkel, maar vanaf de grond zien we daarvan doorgaans alleen het bovenste gedeelte. Om de volledige cirkel te zien moeten er zich ten opzichte van de waarnemer ook waterdruppels onder de horizon bevinden, en moet het zonlicht die druppels ongehinderd kunnen beschijnen.
In de buurt van de toppen van de gevoeligheidskrommen kunnen mensen kleuren van elkaar onderscheiden die slechts 1 nm in golflengte van elkaar verschillen. In totaal kunnen mensen tussen de 120 en 160 zuivere kleuren van elkaar onderscheiden, mits ze deze kleuren naast elkaar kunnen zien.
Juist: geen paars. Het wekt misschien verbazing, maar terwijl violet een echte kleur is en deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum van het licht, is paars niet-spectraal en kan het gebruikt worden voor elke kleurtint die voorkomt tussen rood en blauw.
Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Of kortweg 'roggbiv'. Zo sommen we allemaal netjes de kleuren van de regenboog op.
Indigo is een belangrijk pigment met een uitgesproken blauwe kleur, die eveneens indigo genoemd wordt. Indigo werd oorspronkelijk, als natuurlijk pigment, betrokken uit verschillende soorten planten. Tegenwoordig wordt indigo voornamelijk synthetisch geproduceerd.
Een regenboog raakt nergens de aarde en heeft dus geen 'begin' of 'einde'.
Het principe dat aan de basis ligt hiervan wordt geillustreerd door het schema hieronder. Het invallende zonlicht bestaat uit golven met een verschillende golflengte. De rode componenten van het zichtbare licht hebben een groter golflengte dan de blauwe componenten.
Dubbele regenbogen hebben in sommige culturen een dubbele betekenis van geluk en verandering. Sommige Oosterse culturen zien de binnenste boog als een symbool van hun fysieke wereld, terwijl de buitenste (bovenste) boog de spirituele wereld is en de twee worden verbonden door het samenvoegen van de bogen.
Een regenboog heeft geen lengte. De regenboog bestaat namelijk niet ergens op een bepaalde plek in de lucht. Je ogen nemen hem alleen waar alsof die boog ook echt daar ergens hangt. Zoals je in bijgevoegd filmpje kan zien beweegt de regenboog mee met het vliegtuig, en blijft niet op hetzelfde punt hangen.
Goud is zijn pure vorm is donkergeel maar door de toevoeging van andere metalen kan je de kleur veranderen. Voeg je bijvoorbeeld koper toe aan je goud dan zal je goud wat roder worden, door het toevoegen van zilver wordt het goud lichtgeel en door het toevoegen van palladium krijgt je goud een witte kleur (witgoud).
De kleuren van de DISC test
De vier dimensies zijn verdeeld in de volgende vier kleuren. Dominant is vurig rood, invloed is stralend geel, stabiel is zacht groen en consciëntieus is helder blauw. Als je helder blauw bent ben je introvert, precies, voorzichtig en gedisciplineerd.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Bij een drievoudige boog zien we een regenboog die onder een andere hoek staat dan de andere twee en dat maakt het aangezicht bijzonder. Op de foto van Jeanette Derrez-Meijer hiernaast zien we de gebruikelijke dubbele regenboog (de buitenste boog is weliswaar wat flets, maar toch zichtbaar).
De hoek tussen deze middenlijn en de zichtbare boog is overal ongeveer 42 graden. Als de zon vrij hoog staat, zoals in Zuid-Spanje, dan valt het grootste gedeelte van deze cirkel 'onder het aardoppervlak' en is dus niet te zien. Je ziet dan alleen het bovenste randje van de regenboog.
Je kunt lang zoeken als je het regenboogeinde wilt vinden, of de pot goud die er zou staan. Want een regenboog heeft geen begin en eind. Je ziet een halve cirkel, maar een regenboog is eigenlijk een heel rondje.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.
Cisgender betekent: 'niet transgender'. Dus: je bent geboren als jongen, en je voelt je ook jongen. Of je bent geboren als meisje, en je voelt je ook meisje.
Als je biseksueel bent voel je je aangetrokken tot zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslacht. Biseksualiteit is een iets lastiger te definiërende seksuele voorkeur omdat niet alle biseksuele mensen evenveel op mannen als op vrouwen hoeven te vallen.