Mensen die een bloedziekte hebben. Mensen met een verminderde weerstand doordat ze weerstand verlagende medicijnen nemen. Kankerpatiënten tijdens of binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling. Mensen met ernstige afweerstoornissen waarvoor zij behandeling nodig hebben van een arts.
Vooral uw leeftijd bepaalt uw kans om erg ziek te worden door corona. Vooral boven de 70 jaar heeft u meer kans. Hoe ouder u bent, hoe meer kans. Mannen hebben meer kans dan vrouwen om erg ziek te worden door corona.
In de vijfde ronde in de zomer van 2021 had bijna 65% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus in het bloed en ongeveer 20% had bewijs van een doorgemaakte besmetting met het coronavirus in het bloed. In het najaar van 2021 (ronde 6) had bijna 87% van de bevolking antistoffen tegen het coronavirus.
Het percentage van de bevolking van 18 jaar en ouder (geboren in 2004 en eerder en eerder) dat ten minste 1 coronaprik heeft gehad is 83,5%. De cijfers zijn niet compleet. De vaccinatiegraad is in werkelijkheid hoger.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Van alle in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten waren 3 op de 4 COVID-19 opgenomen patiënten ongevaccineerd (zie figuur 2). In Nederland is op dit moment minder dan 20% van de bevolking (vanaf 12 jaar) niet volledig gevaccineerd.
Corona gehad en 1 prik gekregen
Dan is 1 vaccinatie genoeg voor een geldig vaccinatiebewijs. 14 dagen na uw laatste prik heeft u een geldig vaccinatiebewijs. Na een corona-besmetting heeft u tot 180 dagen na de positieve test een geldig herstelbewijs.
Als je gevaccineerd bent kun je nog steeds besmet raken met het coronavirus. De vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus. Er zijn inmiddels meerdere studies verschenen die laten zien dat vaccinatie ook de overdracht van het virus (alfa- en delta-variant) van de ene persoon op de andere vermindert.
Tocilizumab (RoActemra)
Het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité heeft in december 2021 een positief advies gegeven over RoActemra (tocilizumab). Het middel is geschikt voor ziekenhuispatiënten met ernstige COVID-19 die corticosteroïden krijgen en extra zuurstof nodig hebben.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Lees welke eisen aan uw vaccinatie worden gesteld (informatie in het Engels). De laatste prik moet u minimaal 14 dagen voor binnenkomst hebben gekregen. Bent u niet of niet volledig gevaccineerd? Dan mag u niet naar de Verenigde Staten reizen.
Het is verstandig om je te houden aan het interval van 3 maanden tussen de laatste prik van de basisserie en de boosterprik, en niet te lang te wachten met de booster. Het is namelijk zo dat de bescherming kan afnemen na enkele maanden.
Van de positief geteste personen met de nieuwe variant had 2,8% al eerder een corona-infectie doorgemaakt. Bij de deltavariant was dat 1,3%. Dit betekent dat mensen die al corona hebben gehad, met de komst van de omikronvariant meer kans hebben om nog een keer corona te krijgen.
Sinds deze week veroorzaakt de omikron subvariant BA. 2 de meeste besmettingen in Nederland. In de afgelopen week* werden 1.149 patiënten met een SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)- CoV coronavirus (coronavirus)-2 besmetting in het ziekenhuis opgenomen.
Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
U gaat direct in isolatie na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.