Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma,
Je gaat eerst rillen, krijgt kippenvel en krijgt een snellere hartslag. Daarna wordt je juist suffer, je hartslag daalt en je ademhaling gaat langzamer. Raak je onderkoeld, breek dan altijd je duik (of snorkelavontuur) voortijdig af! Het duiken met een droogpak vergt overigens ook bepaalde vaardigheden.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Duiken is veilig en fijn
Duiken is een leuke, gezellige en leerzame sport, waarbij je ook nog eens je conditie op peil kunt houden. Duiken is géén gevaarlijke sport of alleen voor stoere kerels. Vaak aangemoedigd door mooie natuurfilms willen veel mensen duiken om te genieten van het mooie onderwaterleven.
Onder normale omstandigheden zijn haaien voor duikers ongevaarlijk, op enkele soorten na. De tijgerhaai en de mensenhaai bijvoorbeeld. Maar geef ze de ruimte en je zult er weinig last van hebben. Sommige soorten moet je echter meiden.
De Rode Zee is, met name voor Europeanen, één van de populairste plekken om te gaan duiken. Hoewel duikongevallen door vissen er zelden voorkomen, is het wel oppassen geblazen onder water. Een pijnlijke hand of voet heb je snel opgelopen, want in de Rode Zee kun je een aantal relatief gevaarlijke vissoorten tegenkomen.
Is Egypte veilig? Deze vraag krijgt Peter Overeem vaak van mensen die voor het eerst naar Egypte reizen. Ja, Egypte is veilig, maar je zult als duiker wel je huiswerk moeten doen om er voor te zorgen dat je duiken ook veilig verlopen.
Duiken is niet moeilijk, iedereen kan het. Je schrijft je in bij een duikschool van jouw keuze. Zoek een duikschool in jouw regio en loop even langs, maar inschrijven kan meestal ook online. Als het papierwerk geregeld is, krijg je een boek, een DVD of inlogcode om je de theorie van het sportduiken eigen te maken.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
Symptomen van decompressieziekte
In milde gevallen krijg je hoofdpijn, voel je je wat duizelig of krijg je huiduitslag. In ernstigere gevallen krijg je gewrichtspijn, kun je spasmes krijgen en flauwvallen of zelfs overlijden aan de ziekte. De symptomen treden soms al op tijdens de duik of enkele uren later.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Wat kan hier een verklaring voor zijn? Er zijn natuurlijk vele factoren die een rol kunnen spelen, zoals temperatuur van het water en daarboven, de lengte van je duik, de mate van inspanning onder water, maar ook hoe je bij de duikstek komt. Maar ook slaapgebrek, alcohol en jetlag kunnen van belang zijn.
Dat wil dus wat zeggen over het aantal luchtmoleculen dat nodig is om hetzelfde volume te kunnen krijgen (de longen te kunnen vullen). Eenvoudig gesteld: je gaat daar 3,5 keer zo snel door je lucht heen. Wie duikt op veertig meter diepte gebruikt ongeveer 5 keer zo snel zijn lucht als aan de oppervlakte.
Wanneer je dit te snel doet kan de verhouding tussen stikstof en zuurstof veranderen in je lichaam. Hoe dieper je gaat, hoe hoger de druk op je lichaam. Door deze druk ontstaan er meer opgeloste gasbellen dan gewoonlijk. Wanneer je te snel weer omhoog komen deze gasbellen vrij in je bloed en weefsel.
Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen.
Afvallen door duiken? Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Op tien meter diepte oefent het water een bijkomende druk uit van 100 kPa. Dat is ongeveer gelijk aan de normale luchtdruk. Bij iedere tien meter die je verder afdaalt, komt er 100 kPa bij.
Bij voorkeur gewoon op het einde van de duik, met een (bijna) lege fles en met een lege trimvest, even rechtop in het water gaan hangen: met halfvolle longen hang je dan net tot aan je neus in het water, adem je in dan kom je wat hoger, adem je uit dan zak je wat.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Duikmateriaal. Net zoals bij de meeste andere sporten kan je duiken zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. We raden je daarom aan niet halsoverkop je eigen spullen aan te kopen. Aan een volledige duikuitrusting hangt een serieus prijskaartje en voor een enthousiaste beginneling ziet alles er even verleidelijk uit!
Je hoeft niet goed te kunnen zwemmen of snorkelen om te kunnen duiken. Als je een paar baantjes kunt zwemmen dan is dat in de meeste gevallen voldoende. Kan iedereen gaan duiken dan? Ja, in principe kan iedereen gaan duiken.
Langs de kust van de Rode Zee liggen veel koraalriffen waar het krioelt van het leven. Veel van de dieren zijn niet gevaarlijk maar toch is het wel een beetje oppassen,want snorkelen bij Egypte kent wel wat gevaren en risico's.
Over het algemeen komen de meeste soorten haaien in Egypte weinig voor bij de kust met uitzondering van kleine, en zeer schuwe, rifhaaitjes. In Hurghada is, vanwege de vele duikers en snorkelaars, de kans op een ontmoeting met een haai klein.
Makreelhaai. Het gebeurde op zo'n 600 meter afstand van de plek waar een Oostenrijkse vrouw werd aangevallen. Een makohaai, ook wel makreelhaai genoemd, beet haar arm en been af. De 68-jarige wist nog aan land te raken, maar bezweek aan haar verwondingen in een privékliniek.