LED-lampen zenden geen ultraviolette straling uit. Dit geldt ook voor LED-lampjes die wit licht produceren met UV-licht. Blauwe en koudwitte LED-lampen zenden echter relatief veel blauw licht uit, wat een gevaar voor de gezondheid kan vormen.
Ultraviolette straling komt niet alleen van buiten, maar ook van binnen, uit lampen. Zelfs de lichtgevende bordjes die de nooduitgang wijzen, zenden ultraviolette straling uit. De ultraviolette straling die gloeilampen en led-lampen verspreiden, is van een acceptabel niveau.
Het verschil tussen een UV-lamp en een LED-lamp is minimaal, want ze geven beide UV-licht af. Het verschil zit 'm erin dat de UV-lamp het licht via een fluorescentielamp uitzendt en de LED-lamp het licht via een Light-Emitting Diodes.
Het uitharden van de nagels neemt meer tijd in beslag als je een UV-lamp hebt in plaats van een LED lamp. Over het algemeen gaan UV-lampen korter mee dan LED lampen. Als er bij een UV-lamp een lamp stuk gaat, moet deze vaak direct vervangen worden, anders werkt de hele lamp niet meer.
De belangrijkste industriële toepassingen zijn het drogen of uitharden van lijmen, lakken en drukinkten, de ontsmetting van lucht, water en oppervlakken en het doen oplichten van fluorescerende stoffen.
Dikte van de bewolking en zonkracht
Als de lucht zwaarbewolkt is, komt er nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt wél veel uv-straling de aarde.
Door een zwaarbewolkte lucht met een dik wolkendek komt nauwelijks uv-straling.
De Kleurlaag moet 2-4 minuten onder de UV lamp, met LED licht is dat 30 tot 60 seconden. De toplaag moet ongeveer 5 minuten onder de UV lamp, met LED licht is dat weer 30 tot 60 seconden. Een lamp met UV lampen is minder duur dan een lamp met LED lichten.
Blauw-violet licht heeft minder energie dan ultraviolet licht, maar het is bijna ongefilterd als het door het menselijk oog gaat en het netvlies bereikt. UV-licht daarentegen wordt bijna geheel geabsorbeerd door het voorste deel van het oog, waardoor ongeveer slechts 5% ervan het netvlies bereikt.
Afhankelijk van het soort lamp en fabrikant gaat een lamp over het algemeen erg lang mee. Een goede ledlamp kan wel 3-5 jaar mee. De traditionele lampen die UV-nagellampen werden genoemd verliezen tijdens het werken hun sterkte, net zoals bij een zonnebank waarbij je de lampen eens in de 4-6 maanden moet vervangen.
Gelukkig hebben gerenommeerde UV-experts duidelijkheid verschaft. Deze studies tonen aan dat zowel LED-stijl als TL-stijl UV-nagellampen veilig zijn zoals gebruikt in nagelsalons.
Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen. Ook kan teveel zonlicht je ogen (ernstig) beschadigen.
Ijsbad De kou kan jouw nagels heel gemakkelijk laten drogen. Wat je nodig hebt is een kom, water en een flinke schep ijs. Steek je vingers in het water en hou ze hier een kwartier in. Moet je dus wel een beetje kou-bestendig zijn, want hoe korter je je handen in het ijswater houdt, hoe minder goed ze opdrogen.
Ultraviolet of kortweg UV is een soort vorm van violet. Het is een van de twee kleuren die mensen niet met het blote oog kunnen zien (de andere kleur is infrarood). Bijen kunnen wel ultraviolet zien. Daardoor zien ze bepaalde bloemen beter dan mensen.
Wat zijn UV stralen
De golflengte van ultraviolette straling ligt, vanuit zichtbaar licht (kleur) bekeken net 'voorbij het violet'. Vandaar de naam 'ultraviolet'. Ultraviolet licht heeft een kortere golflengte dan zichtbaar licht. Het is daardoor energierijker en kan chemische reacties in gang zetten.
Zonnebrandcrèmes bevatten stoffen die beschermen tegen UVB-stralen en ook UV-werende kleding beschermt tegen UVB-stralen. UVC-straling is dodelijk voor ons maar wordt gelukkig volledig door de atmosfeer tegengehouden en heeft dus geen invloed op onze huid.
Led verlichting wordt steeds vaker toegepast in verlichting en in beeldschermen van onder meer smartphones en tablets.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt het blauwe licht van je mobiele telefoon, tablet, TV of computerscherm uitgezonden met een superlage intensiteit. De grootste bron van blauw licht is eigenlijk de zon, wiens intensiteit ook nog eens veel hoger is (iets van 200 keer)!
Waar moet ik op letten bij het kopen van een lichtlamp? Zorg voor een daglichtlamp met voldoende lichtsterkte (ten minste 2000 lux op 50 centimeter afstand), zodat je zeker weet dat de daglichtlamp het beste effect heeft. Het is vooral heel belangrijk dat je geen UV-lamp koopt.
Als je een UV-lamp gebruikt voor gewone nagellak, zal de nagellak niet langer blijven zitten, maar de lamp zal de nagellak wel snel drogen. Vergeet niet om na elke laag gellak met de lamp te drogen, zodat de nagellak helemaal uitgehard is en je het best mogelijke resultaat krijgt.
Een nageldroger met uv-licht. En dat uv-licht is schadelijk. Uit recent onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen.
Bestaat er gellak zonder lamp? Jazeker! Dit is een nieuw type nagellak met de eigenschappen van gel waarbij je gebruik maakt van een basecoat, een kleur en een topcoat maar deze hoeven niet uitgehard te worden onder een gellak lamp en toch sneldrogend is.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken. De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
UV-straling door glas
Ook al voelt het niet als verbranding, er komen wel degelijk schadelijke processen op gang. Glas houdt namelijk géén UVA-straling tegen. Zo'n 50% van deze straling komt door het glas heen. En juist deze straling zorgt voor huidveroudering.