- Beginsituatie: het lege graf (Joh 20, 1-2) Maria Magdalena gaat naar het graf van Jezus en meldt aan Petrus en de geliefde leerling dat de steen weggerold is en het graf leeg.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
Drie Maria's in het bijzonder: Maria de Moeder, die in de rooms-katholieke kerk als de heilige Maagd Maria wordt vereerd, Maria van Magdala, beter bekend als Maria Magdalena, en Salomé – die ook Maria wordt genoemd. Zij zouden, volgens sommige evangelisten althans, aan de voet van het kruis hebben gezeten.
Na Jezus' dood vroeg hij aan Pontius Pilatus om het lichaam in zijn graf te mogen begraven. Hierom wordt Jozef vereerd door begrafenisondernemers, van wie hij de beschermheilige is. Hij was ook degene die Jezus van het kruis haalde en in een linnen doek wikkelde.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
Maar hij heeft niets verkeerds gedaan. Daarop zei hij: Jesus denk aan mij wanneer gij in uw koninkrijk zijt gekomen. Jesus zei; Voorwaar ik zeg u. Vandaag nog zult gij met mij in het paradijs zijn…..
Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Daarom werd zij later ook wel 'Apostel van de Apostelen' genoemd. Maria Magdalena zou vervolgens in Zuid-Frankrijk hebben geleefd en daar zijn overleden. Relieken van haar zouden daarna naar Vézelay zijn gebracht, waar zij in de crypte van de basiliek werden bewaard.
In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Maria als babynaam is gegeven. Maria is een van de meest gebruikte namen in ons land. Er zijn maar liefst 1.522.000 vrouwen en 510.000 mannen die deze naam dragen. De naam wordt sinds 1970 minder vaak gegeven en de populariteit neemt steeds verder af.
Maria, moeder Gods
En dan de andere Maria, de moeder. Ook over haar zegt de Bijbel niet veel waardoor er heel veel ruimte kon ontstaan om haar bepaalde kwaliteiten toe te kennen, waardoor zij uiteindelijk in het jaar 431 tot moeder Gods werd verheven.
- Beginsituatie: het lege graf (Joh 20, 1-2) Maria Magdalena gaat naar het graf van Jezus en meldt aan Petrus en de geliefde leerling dat de steen weggerold is en het graf leeg.
Matteüs 12: 46, Marcus 3:31 en Lucas 8:19: "zijn broers" Matteüs 13: 55, 56 en Marcus 6:3: "zijn broers" worden met name genoemd (Jakobus, Jozef / Joses, Simon en Juda) en "zijn zusters" Johannes 2:12: "zijn broers"
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers.
Het is goed mogelijk dat men zich niet aan het, in de Joodse wet voorgeschreven, maximum van 39 slagen hield, maar verder ging. Dat kan de verklaring vormen voor het feit dat Jezus al binnen een paar uur en niet, zoals bij kruisiging vaak gebeurde, pas na enkele dagen stierf.
Als Pilatus had gehoopt dat de menigte zou vinden dat Jezus nu wel genoeg had geleden, zat hij er weer naast. 'Kruisig hem, kruisig hem,' scandeerden ze. Nog één keer probeerde Pilatus Jezus te laten afzien van de koningstitel.
Jezus' martelgang van het paleis van Pilatus naar Golgotha wordt 'de kruisweg' genoemd. In de christelijke traditie stelt men die voor aan de hand van 14 staties, 14 haltes om even bij stil te staan, die meestal rondom de zijbeuken van de kerk hangen.
In de grondtaal, het Grieks, staat er tetelestai. Dat betekent gewoon: het karwei is af.
De goddelozen die ten tijde van de wederkomst des Heren leven, zullen in het vlees worden verteerd. Zij zullen, samen met de goddelozen die al waren gestorven, moeten wachten tot de laatste opstanding. Alle overgebleven doden zullen herrijzen om God te ontmoeten.
Het Laatste Oordeel is volgens de katholieke leer het moment waarop Jezus als Rechter over alle mensen zal oordelen. Daarmee zal Hij de wereld definitief verlossen van het kwaad. Wanneer de Dag des Oordeels zal aanbreken, is niet geopenbaard. 'De dag van de Heer komt als een dief in de nacht', schrijft Sint Paulus.
Jezus was echter een kind van zijn tijd en van zijn volk. Hij groeide op met de joodse bijbel en binnen heel bepaalde joodsreligieuze tradities, waarbij zijn Galilese afkomst mogelijk aan zijn opvattingen nog eens een bijzondere kleur gaf.
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.