Officieel heeft de islam maar twee feestdagen: het Offerfeest en het Suikerfeest. Daarnaast kent de islam verschillende dagen of periodes waarin belangrijke gebeurtenissen in de islamitische geschiedenis herdacht worden.
Volgens de soenna, de levenswijze van de profeet, vastte hij soms op maandagen en donderdagen. Er zijn daarnaast ook andere dagen in het jaar waarop moslims kunnen vasten, zoals 'Ayyam al Bid' (de witte dagen). Die zijn op de dertiende tot en met de vijftiende dag van de islamitische kalendermaand.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Die gaan over de geloofsbelijdenis (zeggen dat je gelooft in Allah als enige God), het bidden, vasten, geld geven aan de armen en de bedevaart naar Mekka. Niet alle moslims houden zich evenveel met al deze vijf zuilen bezig. Sommigen volgen de regels heel streng, anderen wat minder.
Zowel het Eid al-Fitr als het Offerfeest oftewel Eid al-Adha duren drie dagen. Op de eerste dag is er, net als met Eid al-Fitr, een extra gezamenlijk gebed, gevolgd door een khutbah van de imam van de moskee.
Het einde van de islamitische vastenmaand ramadan wordt vandaag gevierd met Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest. Na een maand van bezinning en vasten mogen moslims over de hele wereld overdag weer eten, drinken en roken.
Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Asjoera, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.
Maar moslims wensen elkaar niet gelukkig nieuwjaar. Het begin van het nieuwe maanjaar 1427 wordt niet, zoals het 'christelijke' jaar 2006, knallend ingeluid. Bijna nergens in de moslimwereld wordt deze dag gevierd of herdacht.
,,Niet alle moslims zullen behoefte hebben om iets aan kerst te doen, maar het is een misvatting dat de kerstboom een religieus symbool is. Hij staat voor gezelligheid, en het is een teken van integratie als moslims hem in de huiskamer hebben staan.'' Volgens Odaci kan de islam prima uit de voeten met het kerstfeest.
Wat zijn de drie witte dagen? Tijdens de drie “witte dagen” bevindt de maan zich in de periode waarin de maan volledig zichtbaar is. Om deze reden heten het de Witte Dagen (al-ayaam al-beed). Let op: dit is dus de 13e,14e en 15e van de maankalender (de Hijri kalender).
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Hoe laat mag je vandaag eten als je vast? De vastendag begint nog voor zonsopgang bij het eerste gebed van de dag (al-fajr) en eindigt bij zonsondergang, dan mag een moslim weer eten en drinken.
Liefde vormt de basis van de hele manier waarop een muslim zich tot God verhoudt. Men wordt pas gelovig als men van God houdt. Muslims houden met hart en ziel van profeet Mohamed en plaatsen hun liefde voor hem boven hun liefde voor andere mensen, zelfs boven de liefde voor hun ouders.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Zowel bruid als bruidegom moeten met hun huwelijk instemmen. De wali (beschermer, meestal de vader) van de bruid moet met het huwelijk instemmen. Er moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn. Er moet een overeenkomst bestaan over de bruidsschat die de bruidegom aan zijn bruid geeft.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Geld is een ruilmiddel en dat maakt het volgens de islam tegennatuurlijk om te verhandelen. Het maakt niet uit of het om een hoog of laag percentage gaat: rente is haram. Het verbod op rente in de islam komt voort uit een diepgaande zorg voor het morele, sociale en economische welzijn van de mensheid.
Het grootste deel van de Nederlandse kipfilet is halal, ook als dat niet op de verpakking staat. Dat meldt The Post Online. Om export van weinig populaire delen van de kip naar moslimlanden mogelijk te maken, wordt voor het gemak alle kip halal geslacht.
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden heet dit feest in Nederland het Suikerfeest. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
Zo'n 'maanmaand' duurt net iets korter dan een westerse maand, zo'n 29,5 dag. Na twaalf maanden zijn er 354 dagen voorbij, in plaats van de 365 dagen die we in het westen hanteren. Vanwege deze andere telling valt de ramadan elk jaar op een andere datum. De vastenmaand begint steeds zo'n anderhalve week vroeger.