De cavia's worden door de meeste Ecuadoranen dan ook vooral gegeten bij feestmaaltijden. Het vlees van dit kleine knaagdier is een echte delicatesse. Het schijnt veel proteïne te bevatten en weinig vet. Cuy, zoals cavia hier wordt genoemd, staat niet alleen in Ecuador op het menu.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Cavia's kennen veel vijanden. Kleinere soorten vallen vooral ten prooi aan de grison en aan roofvogels. Ze komen vrij algemeen voor en kunnen veel schade aanrichten aan de landbouw. De tamme cavia (Cavia porcellus) wordt algemeen als huisdier gehouden.
Peruanen eten cavia's
Bekend onder de naam cuy, vooral in Peru. Op een schilderij van het laatste avondmaal in de belangrijkste kathedraal van Cusco, een stad in Peru, eten Jezus en zijn twaalf discipelen zelfs cavia.
De oorspronkelijke bewoners gebruikten het dier als voedsel. De cavia is in Peru, Bolivia en Ecuador nog steeds een belangrijk voedseldier, dat vaak in huis wordt gehouden. Het dier wordt onder andere gevoed met etensrestjes van het gezin, ongeveer zoals in Europa vroeger kippen of varkens werden gehouden.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Hoewel wij ons misschien niet zoveel voor kunnen stellen bij een cavia in de pan, is het in andere delen van de wereld heel normaal. Zo eten mensen in Zuid-Amerika (met name in Peru) regelmatig cavia's. De smaak is te vergelijken met varkensvlees, donker kippenvlees en konijn.
Cavia's beschikken niet over een dergelijk geheugen. Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Om maar met het belangrijkste te beginnen: Wees niet bang, het houden van katten samen met knaagdieren als cavia's en hamsters, konijnen of zelfs vogels is niet per definitie onmogelijk. Veel dierenbezitters melden zelfs dat de verschillende dieren zelfs goede vrienden kunnen worden!
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
De cavia is een knaagdier en heeft steeds doorgroeiende tanden. Door slijtage worden ze niet te lang. Soms slijten ze onvoldoende en kunnen ze gebitsproblemen geven. Een mannelijke cavia wordt een beer genoemd, een vrouwelijke cavia een zeug.
De Rex, U.S.-teddy en alle langharige cavia's zijn wat karakter betreft de meest goedaardige dieren. Toch zitten hier ook nog wel pittige exemplaren tussen die bijvoorbeeld kammen en borstelen niet zien zitten. Ook in kleuren zien we in de praktijk verschillen in karakter.
Hun gezichtsveld is groot zodat ze vijanden kunnen zien, ongeacht of die van voren, van opzij of van boven komen. Hee, een regenboog! Bovendien kunnen cavia's kleuren onderscheiden: alle kleuren van de regenboog! Ze herkennen vooral geel, rood en blauw, maar ook de mengkleuren oranje, violet en groen.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Wanneer je je cavia's tam wilt maken is het belangrijk om ze op de juiste manier te benaderen. Omdat het van nature prooidieren zijn, is het belangrijk om ze nooit van boven te benaderen. Dit geeft de indruk weer van een roofdier. Benader ze daarom altijd laag bij de grond en van onderen.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Een cavia drinkt 50 tot 100 cc water per dag. Dit kun je het best in een drinknippel geven om bevuiling van het water met uitwerpselen tegen te gaan.
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's slapen erg veel, dag én nacht, ze maken meestal geluid als ze opgewonden zijn, dus als je met voedsel aankomt of ze horen een zakje kraken.
Konijnen en cavia's in beweging
Van nature zijn konijnen en cavia's prooidieren, ze moeten daarom wendbaar zijn en erg hard kunnen rennen om vlug een schuilplek tegen roofdieren op te zoeken.
Als u ziet dat uw cavia in de lucht springt en rondrent, dan betekent dit dat u een heel gelukkig dier heeft. Als u dit gedrag ziet is er dus geen enkele reden tot zorgen - het is juist een heel goed teken. Een cavia zal dit gedrag waarschijnlijk laten zien als u hem net vers hooi of zijn favoriete voer heeft gegeven.