Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tegels buiten zijn ontzettend duurzame tegels. Ze zijn slijtvast, krasbestendig, voorzien van anti slip en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat er een enorme keuze is aan maat, kleur en uitstraling. Daarnaast komen de keramische tegels ook nog eens uit allerlei verschillende landen.
Oprit betontegels zijn betaalbaar, zeker in vergelijking met keramische tegels of natuursteen tegels. + Beton is een duurzaam materiaal; de tegels gaan minstens 20 jaar mee. + Tegels van beton zijn goed bestand tegen vorst, aangezien ze op waterdoorlatend gestabiliseerd zand geplaatst worden.
Keramische terrastegels gaan meer dan een leven lang mee wanneer deze goed gelegd worden. Keramiek wordt gemaakt van gebakken klei en het productieproces is hierdoor niet erg schadelijk voor het milieu. Met keramiek kunnen we zelfs circulair bouwen omdat het materiaal volledig recyclebaar is.
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Een keramische tegel is UV-bestendig, wat inhoudt dat ze onder weersinvloeden niet verkleuren.
Wanneer u onderhoudsvrije tegels zoekt, is keramiek de beste optie. Het materiaal heeft geen last van groene aanslag, het is vorstbestendig en er trekt geen vocht of vuil in. Keramische tegels voor in de tuin zijn in verschillende diktes verkrijgbaar waardoor u zelfs uw binnenvloer met dezelfde tegel kunt bedekken.
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.
Keramische buitentegels
Voor het leggen van keramische tegels moet je rekenen op €80-€145 per vierkante meter, het aanleggen van de ondergrond inbegrepen.
Keramische tegels kunnen in elk gewenst design en formaat worden gemaakt. Dat geldt voor binnen en buiten. De oppervlakte kan ook bewerkt worden.
De meest gangbare diktes voor keramische vloeren liggen tussen de 8 en 16 mm dik. Daarnaast bestaan er ook dunnere tegels vanaf 3 mm ideaal wanneer je je vloer op vloer wil plaatsen. Wanneer je keramische tegels op je terras wil plaatsen, kan je terecht in een gamma aan keramische tegels vanaf 20 mm dik.
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel. Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Grote kans dat je dan kiest voor het gebruiken van mooie stapelblokken!
Voor keramische tegels biedt warm water voor de meeste vlekken en groenaanslag al een grote oplossing. Gebruik geen zure of agressieve middelen om groenaanslag te verwijderen. Dat is helemaal niet nodig en ook slecht voor het milieu. Vetvlekken verwijdert u het beste met een warm sopje en afwasmiddel.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Welke tuintegels worden niet warm, donkere of lichte? Zwart absorbeert warmte, terwijl wit juist warmte afstoot. Donkere tegels zullen dan ook warmer worden dan lichte tegels. Onze ervaring met donkere tegels is dat die in de felle zomerzon zomaar tot 50 graden kunnen opwarmen.
Harde (van klei) gebakken klinkers zijn het meest geschikt, ook betonnen klinkers of betontegels kunnen prima in een oprit. Zachte natuursteen tegels zijn daarentegen erg breukgevoelig. Het voordeel van gebakken klinkers ten opzichte van beton is dat deze niet zo snel vuil worden.
Formaat van de tegel
Alles hangt af van je smaak, budget en de plaats waar ze moeten komen. Voor een kleine wc vloer hoef je geen grote tegels te gebruiken want dat maakt de ruimte net kleiner. Kies daar voor een tegels van bijvoorbeeld 20 x 20 cm. Hoe meer je ziet van de voegen hoe groter het zal lijken.
Keramische tuintegels hebben heel veel voordelen: kleurvast, slijtvast, maatvast, geen krassen, geen vlekken, geen groene aanslag, gemakkelijk schoon te houden, niet glad, duurzaam, vorstbestendig en een natuurlijke uitstraling.
De meeste tegels zijn zeer goed bestand tegen druk en buiging. Er is wel een minimale tegeldikte vereist (afhankelijk van de toepassing) om voldoende mechanische weerstand te hebben. De minimale tegeldikte is voor de meeste toepassingen 8 mm. Maar voor openbare ruimtes kom je al snel bij 12 mm uit.
Bij afmetingen van 90cm tot 120 cm, is de 60×60 formaat vaak te beste keuze. Van afmetingen van 120 tot 135, kan de 45×45 formaat een goede keuze zijn. Bij de afmetingen van 135 tot 180, is vaak de 60×60 de juiste keuze. Echter kan bij afmetingen van bijna 180 cm ook de 90×90 of juist de 45×45 een mooie keuze zijn.
100% kleurvast zijn betontegels nooit. Daarom zeggen wij altijd 'betontegels die nauwelijks verkleuren'. Veel betonnen tuintegels hebben een toplaag met natuurlijke mineralen. Die zorgen voor een kleurbehoud dat je bij gewone betontegels niet tegenkomt.