De oudste koe van Nederland is overleden. Harmke 309 is afgelopen oktober nog flink in de watten gelegd toen ze 25 jaar werd, maar kort daarna ging ze snel achteruit, vertelt haar verzorger Harry Sol uit het Overijsselse Zuidveen.
Op zondag 31 juli 2022 is Liebe 27 jaar geworden. De Fleckviehkoe is inmiddels met afstand de oudste, nog productieve, Fleckviehkoe ter wereld. Op 17 mei jl.
Gemiddeld krijgt een koe in Nederland 4 kalfjes gedurende haar leven. Veel melkkoeien worden al op relatief jonge leeftijd van 6 à 7 jaar geslacht, terwijl een koe wel 20 jaar oud kan worden.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Een koe kan van nature wel twintig jaar oud worden. In de vee-industrie niet: daar gaan melkkoeien bij verminderde vruchtbaarheid, een lagere melkproductie of toenemende gezondheidsproblemen al op jonge leeftijd naar het slachthuis. Gemiddeld zijn ze dan slechts zes jaar oud.
Door hun grote lichaam hebben zeekoeien weinig vijanden. In oceanen vallen grote haaien of orka's weleens zeekoeien aan.In rivieren worden ze vooral in de gaten gehouden door krokodillen.
Ze vormen de grootste onderorde van de evenhoevigen, met zo'n 200 soorten in meer dan 60 geslachten. Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
Een koe plast per dag zo'n 25 tot 30 liter. Als het goed loopt, kan daarvan bijna 15 liter in het koetoilet terechtkomen.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Toch wel zo'n 15 liter bloed moet ze intussen kwijt geweest zijn – van zo'n 50 à 60 liter bloed dat een volwassen koe in zich heeft – als ze al niet meer verloren was…
Klaas de Jong schrijft een soort ode aan de koe (ND, 13 juli). Hij beweert dat er niet veel meer koemest en gier op het land komt dan in 1930. Het klopt dat we nu ongeveer evenveel melkkoeien hebben als in 1950, circa 1,5 miljoen.
Oude melkkoeien die niet genoeg melk produceren, gaan vaak meteen naar de slachterij.Vanwege de kwaliteit wordt het meeste vlees vermalen tot gehakt en hamburgers. Terwijl het vlees van oude melkkoeien ook van hoge kwaliteit kan zijn als ze even tot rust kunnen komen. Heijdra Vleesvee gunt koeien die rust.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld.
Blosom is de grootste koe ter wereld.
De voorloper van onze melkkoe is de oeros (in het Latijn Bos primigenius ). Deze oeros was een indrukwekkend dier, twee meter hoog en met lange, naar voren uitstekende hoorns. Dit wilde dier is geleidelijk door de mens gedomesticeerd, waarna de tamme runderen voor hun melk en vlees werden gehouden.
Het rund oftewel Bos taurus is de gedomesticeerd vorm van de oeros. Ruim 10.000 jaar geleden is het rund gedomesticeerd in het Midden-Oosten. In Drenthe vinden we de gedomesticeerde koe voor het eerst bij de hunebedbouwers. Het rund leverde meer op dan vlees, ook melk, leer en trekkracht.
In natuurlijke omstandigheden kunnen runderen in twee of drie dagen tijd wel 40 km afleggen om een drinkplaats te bereiken. Een koe drinkt het liefst uit een grote plas fris water. In de stal moet de drinkbak daarom bij voorkeur groot zijn en laaggeplaatst. Ververs het water dagelijks.
Koeien eten heel veel. Wel 60 kilo voer per dag. Het grootste deel van haar dagelijks menu bestaat uit vers of gedroogd gras. Dat eet ze wel 6 tot 9 uur per dag.
Een koe eet 70 kilo gras per dag en drinkt daarbij wel 80 tot 100 liter water (in de zomer kan het oplopen tot maar liefst 150 liter). Dat is goed voor 25 liter melk per dag! Koeien zijn herkauwers. Het gras wordt door de koe eerst doorgeslikt en daarna pas gekauwd.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Tardigrade (beerdiertje)
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Ze hebben maar liefst vier magen om hun eten te verteren. Sommige dieren kauwen hun voedsel niet een keer maar twee keer! Dat zijn de herkauwers. Herkauwers zijn planteneters die hun eten twee keer opeten.