Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog. Als je op zoek bent naar beitsen van een hoge kwaliteit en met een unieke kleur, zit je bij Verfwinkel.nl helemaal goed.
Na twee jaar doe je een reinigings- en controlebeurt inclusief het bijwerken van beschadigingen. Dekkend gebeitst hout opnieuw beitsen doe je om de vier tot vijf jaar.
Heb je nieuw, onbehandeld hout, dan kun je deze het beste voor de derde keer beitsen om de levensduur te verlengen. Tuinhout dat al eerder gebeitst is, heeft maar twee lagen nodig, Afhankelijk van het hout dien je nog een derde laag beits aan te brengen. Nieuw, onbehandeld hout kun je het beste drie lagen beits geven.
Wanneer en hoe vaak je tuinhuis beitsen? Om een optimale bescherming van jouw tuinhuis te bekomen, kan je het best om de 2 jaar opnieuw beitsen. Zorg ervoor dat het droog weer is en dat de buitentemperatuur tussen de 10° en 20° C is. Je beitst best wanneer het tuinhuis niet in de zon staat.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Vochtregulerende beits
De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt. Hout neemt van nature namelijk water op.
Een beitslaag op het hout biedt hier een duurzame bescherming tegen. Daardoor blijven al je houten objecten langer mooi. Nog een voordeel van houtbeits is dat je tussen verschillende kleuren en afwerkingen kunt kiezen. Zo kun je de kleur van het hout beter zichtbaar maken of juist verhullen onder een andere kleur.
Beits heeft wel altijd minimaal twee lagen nodig om de juiste bescherming te bieden. Vind je de kleur van je transparante beits donker genoeg na 1 laag? Breng dan een laag kleurloze beits of een laag lichtere kleur beits aan.
Beits over beits aanbrengen
Wanneer u hout wilt bewerken dat al eerder bewerkt is met beits, dan kunt u zonder probleem een nieuwe laag aan brengen.
Een ander verschil tussen impregneer en beits is dat impregneer in het hout trekt (zeker met Celfix® geïmpregneerd hout) en dat beits een oppervlakte-laagje vormt. Beits is ook bedoeld ter verfraaiing van het hout.
Vermijd zon
Ideaal is om te werken wanneer de zon weg is. Het restvocht in de poriën van het hout is dan verdampt.
Het verschil tussen lak en beits is dat beits deels in het hout doordringt. Het beschermt het hout van binnenuit tegen krassen, stoten en vlekken. Lak zorgt daarentegen voor een laag op het hout. Het biedt dus een beschermlaag over het hout heen tegen krassen, stoten en vlekken.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Bij lak over beits heen is het van belang dat de basis van de producten hetzelfde is. Bij een watergedragen beits breng je dus een watergedragen lak aan, terwijl je bij een synthetische beits juist kiest voor een synthetische lak om over beits heen te lakken. Kan lak over beits? Het antwoord is een volmondig ja.
Beits heeft namelijk een hechtlaag nodig. Een oude laag geeft onvoldoende hechting. Daarom moet de oude verf of beits zoveel mogelijk verwijderd worden en is er een ruw oppervlak nodig. De oplossing is schuren.
Voor verf en lak zijn vaak grondverven nodig, beits breng je direct op het hout aan. Kan ik hout beitsen in de regen? Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf.
Beitsen zonder schuren
Bij schuttingen of tuinmeubelen die zijn gemaakt van onbewerkt hout kun je namelijk meteen beitsen. Wanneer het hout echter wel bewerkt is of al eerder gebeitst, dan is het verstandiger om het hout eerst te schuren alvorens je begint met opnieuw beitsen.
Het drogingsproces van beits
Geef beits altijd de tijd om goed te drogen! Dit is zeker 24 uur. De beits kan zo diep in de poriën van het hout trekken. Door te snel te beginnen met een volgende laag beits kan de eerste laag loslaten.
Beits overschilderbaar
De volgende laag kan vaak na ongeveer 16 uur aangebracht worden. Bij sommige artikelen kan dit ook al veel sneller. Toch adviseren wij altijd om een dag te laten drogen voor u gaat overschilderen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Het verschil tussen lak en beits
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
Beits is een speciale soort verf, die compleet in de ondergrond trekt. Je hebt voor dekkende beits dus ook nooit grondverf nodig. Door de goede vochtregulerende werking kun je deze verf heel goed gebruiken op ondergronden die wat vochtiger dan normaal zijn.
Werk met een kleinere verfkwast de hoeken goed bij en de delen tussen de houtpanelen en bij de palen, waar je met de grote kwast niet goed bij kan. Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat.Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende.