Vaste planten slaan ook CO2 op, maar de duur en de hoeveelheid is beperkt in vergelijking met bomen. Eenjarige planten houden CO2 maar tot het eind van hun groeiseizoen vast. Als planten afsterven, komt een deel van de vastgehouden CO2 terug in de atmosfeer, de rest wordt door de bodem opgenomen.
Planten en bomen nemen CO2 op uit de atmosfeer en zetten dit met behulp van zonlicht (fotosynthese) om naar zuurstof en plantenbiomassa, zoals wortels en bladeren. Een deel van de door planten vastgelegde koolstof komt al snel in de grond omdat ze uit plantenwortels lekken of actief worden uitgescheiden.
Opslag: in diepe aardlagen
De opslagplaatsen zijn doorgaans aardlagen die van nature afgesloten zijn; ze liggen meer dan 1.000 meter onder land of de zeebodem. CO2 wordt geïnjecteerd in die lagen via speciale leidingen, die daarna hermetisch dicht gaan.
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose.
Door menselijke invloeden komt er jaarlijks ongeveer 30 miljard ton kooldioxide (CO2) in de atmosfeer terecht. Dit maakt kooldioxide na waterdamp het belangrijkste broeikasgas. Oceanen en planten slaan ongeveer de helft van de aanwezige kooldioxide op. De rest blijft achter in de atmosfeer.
De rol van CO2-opslag bij blauwe waterstof
CO2-opslag speelt een cruciale rol in de productie van blauwe waterstof. Waterstof is een energiedrager die we op verschillende manieren kunnen maken. Blauwe waterstof wordt geproduceerd met aardgas waarbij alle vrijgekomen CO2 wordt opgevangen en opgeslagen onder de grond.
Naast energiebesparing en duurzaam energie opwekken is het afvangen en ondergronds opslaan van CO2 (uit rookgassen) een derde mogelijkheid om het gehalte aan broeikasgassen uit de atmosfeer te beperken.
CO2 en O2 hoeven dus niet verplaatst te worden binnen de plant. Er vind dus geen transport van O2 en CO2 plaats. Wat wel getransporteerd moet worden binnen de plant is het water en de mineralen die door de wortels worden opgenomen en die nodig zijn voor fotosynthese en het maken van nieuwe cellen.
Hoeveel CO2 een boom absorbeert hangt er onder andere vanaf hoe oud of hoe dik de boom is, want een boom in de groei heeft meer glucose nodig dan een oude boom. Gemiddeld genomen kun je zeggen dat een boom tussen de 10 en 40 kilo CO2 per jaar uit de lucht filtert.
In de bladeren van de planten zitten huidmondjes. Deze huidmondjes zijn voor de plant belangrijk, omdat de plant met de huidmondjes koolstofdioxide uit de lucht opneemt. Van deze koolstofdioxide maakt de plant met behulp van water en zonlicht in de fotosynthese reactie suiker.
Greenpeace is geen voorstander van CCS, met name omdat CCS enorme milieurisico's met zich meebrengt. We willen geen afvalberg onder de grond met kans op het lekken van CO2. Als CO2 onder de zeebodem (of uit een ondergrondse opslag) ontsnapt dreigt verzuring van het (zee)water.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
POTENTIEEL EEUWENLANG
Groeiende bomen nemen CO2 (koolstofdioxide) op en zetten dit om in O2 (zuurstof). Dat komt door fotosynthese, waardoor bomen CO2 uit de atmosfeer op kunnen vangen en dit combineren met water uit de bodem, om zo het organische materiaal - bomen - te produceren.
De groene bladeren aan planten hebben hele kleine mondjes waarmee ze koolstofdioxide openemen uit de lucht. Als de zon op de bladeren schijnt wordt in het blad koolstofdioxide en water omgezet in suiker en zuurstof. Suiker gebruikt de plant om te groeien, maar de zuurstof heeft het niet nodig.
Kamerplanten zetten via fotosynthese koolstofdioxide om in zuurstof.
Planten halen koolstofdioxide uit de lucht, waar ze overdag zuurstof van maken. Door de afwezigheid van zonlicht werkt dit proces 's nachts niet, en dus verbruiken de planten 's nachts alleen maar zuurstof.
Een boom haalt CO2 uit de lucht.
Dat werkt zo: een boom groeit dankzij het proces van fotosynthese: zonlicht + CO2 = O2 en suikers (die weer voor groei zorgen). De koolstof wordt opgeslagen in de cellen van de boom.
In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen. Als conclusie voor de berekening voor de cijfers op de website van Encon wordt er gerekend met 24 kg CO2/boom en gemiddeld 500 bomen per hectare. Dat betekent dat 1 hectare bos: 500 bomen x 24 kg CO2/boom = 12.000 kg CO2 compenseert oftewel 12 ton CO2/hectare.
Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten koolstofdioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit koolstofdioxide, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: glucose.
Gaswisseling vindt plaats tussen de haarvaten in de longen en tussen de haarvaten in de weefsels van het lichaam. Bij gaswisseling worden in het bloed van de haarvaten steeds twee gassen uitgewisseld. In de longen neemt het bloed dat door de haarvaten heen stroomt zuurstof op en geeft het bloed koolstofdioxide af.
Planten nemen water, en mineralen, uit de grond op met hun wortels. Toch begint die wateropname bij de bladeren. Bladeren verliezen water door transpiratie, een soort 'zweten' van de plant. Als de lucht rondom een blad droog wordt, verdampt er water uit het blad.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.
Waarom is te veel C02 een probleem? Co2 is een broeikasgas, het absorbeert warmte. Samen met andere broeikasgassen, zoals methaangas en lachgas, vormen ze een isolerende deken rondom de aarde.
Biomassa-CO2 afvangen en opslaan onder de grond ð³ð³ð«
Dat kan via een technologisch proces dat heet Carbon Capture and Storage (CCS). Die opgevangen CO2 kan in lege gasvelden worden geplaatst. Zo verminder je de uitstoot.