Hoofd BHV. Aan het hoofd van de bedrijfsnoodorganisatie staat het Hoofd BHV. Hij is beleidsmatig verantwoordelijk voor het BHV-beleid. Dat wil zeggen dat hij het beleid voor de bedrijfsnoodorganisatie opstelt, implementeert en borgt.
Wie is verantwoordelijk voor de bedrijfshulpverlening in een verzamelgebouw? Daarvan zegt de arbowet dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgevers in dat gebouw is. Zij moeten de bedrijfshulpverlening in gezamenlijkheid organiseren.
Het management of de directie is verantwoordelijk voor de BHV. Zij zijn immers degene die de grootste belangen hebben bij veilige gebouwen, werkprocedures en een adequaat voorbereide bedrijfshulpverleningsorganisatie.
Iedere werkgever is verplicht adequate bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer BHV'ers aan te wijzen. Het aantal BHV'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die er spelen.
Het aanstellen van een bedrijfshulpverlener (BHV'er) helpt om de veiligheid in het bedrijf te vergroten. Een BHV'er is een werknemer die is opgeleid om bij gevaarlijke situaties medewerkers en gasten hulp te verlenen.
Wat doet de bedrijfshulpverlener (bhv'er)?
Een BHV'er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV'er bijvoorbeeld hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen.
De bedrijfshulpverleners binnen de organisatie moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten qua aantal, opleiding en organisatie zo zijn uitgerust dat ze de bhv-taken naar behoren kunnen vervullen (artikel 15 lid 3 Arbeidsomstandighedenwet). Ook moet na de opleiding het opleidingsniveau op peil worden gehouden.
>> Alle rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie:
Hoofd BHV. Coördinator BHV. Ploegleider BHV.
In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV'ers aan te wijzen.
Op basis van die restrisico's moet je je afvragen hoeveel BHV'ers nodig zijn om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Er moet altijd ten minste één BHV'er aanwezig zijn, ook in ploegendiensten, bij overwerksituaties of als een deel van de medewerkers thuiswerkt.
Er staat niet in de wet hoeveel BHV'ers een bedrijf moet hebben. Enkel dat organisaties verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Je kunt aan de hand van de grootte van je organisatie en de risico's die er zijn bepalen hoeveel BHV'ers noodzakelijk zijn.
In de Arbowet staat dat elke werkgever moet zorgen voor goede Bedrijfshulpverlening (BHV).
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
Medewerkers die op verzoek van de werkgever naast hun werkzaamheden tevens bedrijfshulpverlener (BHV-er) zijn, krijgen hiervoor een vergoeding van maximaal €75,- bruto/jaar bij het behalen of het verlengen van het certificaat.
Wanneer je bent geslaagd voor een opleiding tot BHV-instructeur, ben je bevoegd om verschillende BHV-trainingen te geven. Dit kan zijn aan je collega's, maar je mag ook werknemers van andere bedrijven opleiden tot BHV'er. De volgende cursussen en trainingen mag je geven: BHV-cursus basis.
Het is van essentieel belang dat een ploegleider de bhv-activiteiten gestructureerd coördineert door leiderschap te tonen, bhv'ers te instrueren, procedures te volgen, informatie te verstrekken, opdrachten te geven aan bhv'ers en te zorgen voor de veiligheid van het bhv-team.
Een ploegleider BHV maakt actief deel uit van een BHV team tijdens een inzet. Hij/zij geeft leiding aan BHV'ers om een calamiteit in goede banen te begeleiden. Een ploegleider is in het bezit van een BHV certificaat en heeft daarnaast de cursus ploegleider gevolgd.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar.
Ook als de bezetting op kantoor heel klein is, moet er volgens de Arbowet toch een bhv'er aanwezig zijn. Die verplichting geldt al voor werkgevers die maar één medewerker hebben.
Het hoofd BHV zorgt er o.a. voor dat het bedrijfsnoodplan wordt opgesteld waarin vastgelegd wordt hoeveel BHV'ers er moeten zijn, wie wat doet bij welke melding en welke procedures dan gelden. Hij (of zij natuurlijk, dat geldt voor elke functie) bepaalt aan welke opleidingseisen de BHV'ers moeten voldoen.
Het alarmeren van BHV'ers is mogelijk via WhatsApp, een BHV app of een traditioneel oproepsysteem. Het is ook mogelijk om een combinatie van deze producten te gebruiken. Moderne oproepsystemen ondersteunen zowel traditionele pagers als apps. Op deze manier heeft u een combinatie van de beste producten.
Taak BHV'er op de verzamelplaats
De taak van een BHV'er is om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en snel naar de verzamelplaats wordt geleid. De BHV'er moet het verzamelplaatsbord duidelijk aanwijzen en ervoor zorgen dat iedereen de instructies op het bord opvolgt.
Wettelijk gezien moet er altijd 1 BHV'er aanwezig zijn in een bedrijf. Rekening houdend met verlof, vakantie en afwezigheid. Als er geen BHV'er is en u krijgt controle, of nog erger er vind een incident plaats, heeft u een groot probleem als bedrijf.