Hoe komt een hypotheekrente tot stand? Voor een lening moeten geldverstrekkers geld inkopen. Dit doen ze bij spaarders, investeerders of beleggers en De Nederlandse Bank (DNB) en Europese Centrale Bank (ECB). De hypotheekrente is dus afhankelijk van de vraag naar en aanbod van geld.
Aanbieders bieden meestal verschillende hypotheekrentes. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de verhouding tussen de lening en de marktwaarde van de woning. Ook is er een apart percentage voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
Korte rente stijgt en lange rente eerst omlaag, dan omhoog. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Grof gezegd zijn er twee invloeden van buiten die de hypotheekrente bepalen die de bank zijn klanten rekent: de financiële markten en de invloed van de toezichthouders. Binnen die grenzen maken banken zelf ook keuzes die invloed hebben op de hypotheekrente die jij betaalt.
Je kunt spaarrente zien als een vergoeding die banken betalen om over jouw spaargeld te beschikken. Die vergoeding komt tot stand door de prijs die voor geld betaald wordt op de financiële markt. En die prijs heeft alles te maken met vraag en aanbod. Is er veel vraag en weinig aanbod, dan stijgt de rente.
Een rentestijging is juist bedoeld om de economie wat af te remmen en te zorgen dat de inflatie minder hoog is. Hoe werkt dat? Een hoge rente maakt het duurder om geld te lenen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven.
De geldmarktrente en kapitaalmarktrente worden onder andere beïnvloed door de Europese Centrale bank (ECB) en beleggers. Ook het abstracte begrip 'economie' beïnvloed de marktrente en dus de hypotheekrente. Deze ontwikkelingen volgen we op de voet in de hypotheekrenteverwachting.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Hypotheekrente. Een hypotheek is een geldlening - met als onderpand een huis. Voor die lening betaal je rente. Elke maand wordt berekend hoeveel rente je moet betalen: een percentage over het nog openstaande hypotheekbedrag.
,,Als de rente hoger wordt, kun je minder geld lenen”, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Dit kan zo 2000 tot 5000 euro schelen als de rente 0,1 procent stijgt, bij een inkomen tussen de 30.000 en 50.000 euro bruto per jaar.”
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente. De hoogte van de kapitaalmarktrente is wel afhankelijk van de looptijd.
De ontwikkelingen betekenen dat de 10-jaars hypotheekrente na de scherpe stijging begin dit jaar eerst kan dalen en daarna weer licht zal stijgen. Bokeloh verwacht dat de ECB het depositotarief uiteindelijk verder zal verhogen naar 1% begin vorig jaar. Dit om een recessie te voorkomen.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
De hypotheekrente is zo hard gestegen door de angst voor inflatie en renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Een goede graadmeter voor de hypotheekrente is de rente voor een tienjarige Nederlandse staatslening. In december 2021 stond die nog op -0,2%. Inmiddels is deze opgelopen tot ongeveer 1,3%.
Ook is belangrijk of je partner de hypotheeklasten kan blijven betalen. Een hypotheek van € 500.000,- kost € 1192,- per maand bruto en is volledig geoptimaliseerd aan jouw persoonlijke situatie.
Wat is het voordeel van een deels aflossingsvrije hypotheek? De maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 100.000 euro (looptijd 30 jaar) zijn: Uitgaande van een hypotheekrente van 1,5 procent betaal je na het afsluiten van de hypotheek: 345 euro. Het geeft dus een verschil van 220 euro per maand.
Lineaire rente berekenen (formule):
Openstaande hypotheeksom * de rente = de rente per jaar / 12 maanden = de maandelijks te betalen rente.
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Hypotheekrente ontwikkeling vanaf de jaren '80
Dat had alles te maken met de hoge kapitaalmarktrente op dat moment. Er was eind jaren '80 veel economische en politieke onzekerheid, onder andere als gevolg van de val van de Berlijnse Muur en de economische heropbouw van de voormalige Oostbloklanden.
Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.