Bakbacon. De Engelse bakbacon wordt van dezelfde delen gemaakt als de Hollandse bacon. Alleen wordt er vaak een groter deel van de varkensbuik aan de karbonadestrook gelaten. Het vlees wordt licht gepekeld en daarna gedurende enkele dagen nagerijpt.
– Zet het vuur laag, niet hoog! – Neem de tijd; 20 minuten op een laag vuur maakt de bacon heerlijk. – Zorg dat de plakjes elkaar niet overlappen. – Zorg dat er genoeg bacon in de pan zit; het vet wat uit de bacon komt, maakt de structuur en de smaak juist beter.
Zeg bacon en je denkt aan spek
Maar in Nederland bestaat er wel degelijk verschil tussen bacon en spek. Ontbijtspek bijvoorbeeld wordt uit de buik gesneden. Het vlees voor bacon wordt gesneden uit de karbonadestrook van het varken, van de rug, met een laagje spek erop. Daardoor is een plakje bacon ook iets minder vet.
Spek of bacon bakken op het fornuis
Simpel: bak een paar plakjes spek of bacon in een goede koekenpan tot ze krokant zijn. Omdat bacon minder vet bevat dan ontbijtspek, moet je misschien een klein scheutje olie toevoegen. Vetspatten zijn bijna onvermijdelijk als je spek in een pan op het fornuis bakt.
Wanneer varkensvlees wordt gekookt, worden deze infectieuze agentia gewoonlijk gedood door de stijgende interne temperatuur van het vlees. Tenzij u er opzettelijk mee besmet wilt raken, kunt u beter geen rauw of onvoldoende verhit spek eten (en geen varkensvlees in het algemeen).
Er is heel veel verschil tussen bacon en spek. Bacon bevat namelijk veel minder vet, verzadigd vet en dus minder calorieën.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet bewerkte vleeswaren als ham en bacon als kankerverwekkend. Wanneer dagelijks 50 gram bacon, iets minder dan twee plakken, worden gegeten, stijgt de kans op darmkanker met 18%, aldus onderzoekers.
Haal de bacon een half uurtje voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Geen boter of olie in de koekenpan doen. Leg de plakken bacon in de koekenpan, en verhit daarna de koekenpan op een medium vuur. Zorg wel dat de plakken elkaar niet overlappen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bacon – dat kunnen een paar plakjes zijn, of een grotere hoeveelheid – op een royaal stuk bakpapier (tot over de randen van de bakplaat). Voor crispy bacon houd je een baktijd aan van ongeveer 18 minuten (24 minuten als de bacon dik gesneden is).
Als iets gerookt is ,dan heeft het een behandeling ondergaan. En is het geschikt om zonder te verwarmen te eten.
Veel mensen denken dat 'Bacon' de Engelse benaming is van ontbijtspek – maar dat klopt niet. Bacon komt namelijk niet van de buik, maar wordt gemaakt van de varkensfilet. Bacon is dus iets magerder dan ontbijtspek. Bacon wordt allereerst ingezout en daarna een paar dagen gedroogd.
Voeg een beetje water toe aan de pan. Door wat water in de pan te doen wanneer je het spek wilt bakken, voorkom je dat het gaat spetteren, zo weet The Kitchn. Het water verdampt en hiermee zorg je er ook nog eens voor dat het spek niet zo aan de pan blijft plakken.
De baktijd is afhankelijk van de dikte van je bacon/spek. Dunne plakjes hebben ruim 10 minuten nodig, maar iets dikkere plakjes zeker 15-20 minuten. Hou het dus goed in de gaten: de bacon is klaar als ze mooi donkerrood kleurt. Leg de bacon dan op een keukenpapier en dep het vet er vanaf.
Haal het spek minstens 5 minuten voor het bakken uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Leg het spek in een pan met antiaanbaklaag en zet op een middelhoog vuur. De middelhoge temperatuur zorgt dat het vet langzaam smelt, waardoor het spek in z'n eigen vet bakt en extra veel smaak heeft.
Het uitgebakken ontbijtspek wordt met de hand gezouten, gedroogd en op beukenhoutsnippers gerookt. De plakjes worden één voor één afgebakken in de hete lucht oven.
In de vriezer (ja dat kan, heel veel dingen waarvan je het niet verwacht kun je in de vriezer bewaren!) is het tot wel twee maanden houdbaar. En als het eenmaal gebakken is (probeer dat eens op deze spettervrije manier) kun je het nog vijf tot zeven dagen koud bewaren. Even oppiepen wel voordat je het weer gebruikt.
Het is een sponzige zoete substantie die, in de moderne variant, is gemaakt uit suiker of maïsstroop, opgeklopt eiwit, geweekte gelatine, Arabische gom en kleur- en smaakstoffen.
Onbereide dus rauwe spek kun je tot ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren, mits het spek op de juiste manier is verpakt en ingevroren. Dit geldt zowel voor bacon, ontbijtspek, katenspek als voor stukken spek. Het spek invriezen als het al bereid is, kan eventueel ook.
Spek kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Rauw, gebakken, of gekookte spek kun je doorgans twee dagen in de koelkast bewaren. Is het spek wittig uitgeslagen, gooi het dan weg.
Hoe gezond is kaas? Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten.
Er zitten 26 kilocalorieën in 1 voor snee (14 gram) bacon. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bacon'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bacon is varkensvlees en wordt verkocht as vleeswaren. Het komt van de rug of buik van het varken en wordt in dunne plakjes gesneden. Aan deze delen van het varken zit relatief veel vet, wat kenmerkend is voor dit type vlees. Vet heeft de eigenschap dat het de smaak van vlees versterkt.
Pancetta. Vergelijkbaar met ontbijtspek, met dit verschil dat pancetta wordt gekruid met onder andere peper, zout, kruidnagel en nootmuskaat. Pancetta kan zowel gerookt als ongerookt zijn. Bij pancetta wordt vaak het vlees van de rib in het buikvet gerold, zodat de kern magerder is.