Je kan ze dus remmen door de blaadjes van je fruitbomen minder aantrekkelijk, stugger en harder te maken. Dat doe je door ze te bestuiven met DCM Vitasilica® Lavameel. Dit vulkanisch gesteente in poedervorm, van natuurlijke oorsprong, maakt het blad harder en stugger waardoor het minder aantrekkelijk is voor rupsen.
Zowel grasvlakten, groententuinen als siertuinen varen wel bij het gebruik van lavameel. Iedereen zou de reflex moeten hebben om eerst met lavameel te werken en pas later te kijken of het nog nodig is om bij te mesten met organische meststoffen. In plaats van standaard elk jaar organische meststoffen te strooien.
Gebruik ook voor je fruitbomen organische meststoffen
Koemest, kippenmest, champignonmest, beendermeel, bloedmeel ... vormen de grondstoffen voor organische meststof. De belangrijke voedingselementen voor je fruitbomen of fruitstruiken worden langzaam vrijgegeven door de organische meststoffen.
Hoe gebruik je Lavameel? Lavameel kan net als kalk over de tuin en gazon worden gestrooid. Het best na de middag op een regenachtige/bewolkte dag, dit om verbranding op blad te voorkomen. Na de lavameel gift kan wormenmest toe worden gevoegd of water zodat de lavameel niet weg waait.
Hoeveel moet/mag je gebruiken? Om te beginnen moet je weten dat lavagruis (of -meel) een gesteente is en langzaam wordt afgebroken. Het is geen meststof en je kan het dus ook niet te veel geven.
Lavameel kan je het hele jaar door toepassen. Lavameel heeft enige tijd nodig om de mineralen vrij te geven. Om deze reden kan je bijvoorbeeld in het najaar lavameel strooien zodat het in het voorjaar goed beschikbaar wordt voor planten.
Eigenlijk zijn alle tomatenrassen vatbaar voor de plaag! - Stuif regelmatig wat basaltmeel of lavameel ( = vulkanisch gesteente tot poeder gemalen) over de bladeren. - Tomaten in openlucht die geen regenbescherming hebben kan je om de 7-10 dagen preventief behandelen met een schimmelwerend product.
Om de schimmels voor te zijn, kun je met een poederverstuiver basaltmeel of lavameel verstuiven op de bladeren van de plant. Dat flinterdunne laagje stof zal je planten beschermen tegen schimmels.
Aardbeien verzorgen
Geef ook voeding in de vorm van een beetje lavameel en organische bemesting of compost die goed verteerd is.
Wanneer je lavameel strooit in de border, dan kunnen de slakken niet bij je (sier)planten, groenten en fruit komen. Een bijkomend voordeel van lavameel is dat het een biologisch product is dat niet al te snel oplost na een regenbui. Het kan vrijwel het hele jaar door wel gebruikt worden om slakken te bestrijden.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Een pruimenboom bemesten
Tussen maart en april kun je de bodem rondom de boom verrijken met organische meststof. Staat de boom op een ondergrond van zand, dan kun je ervoor kiezen om in juli nog een keer te bemesten. Net als een appelboom heeft een pruimenboom geen kunstmest nodig om goed te gedijen.
Een handje kalkkorrels strooien over de grond rondom de stam zorgt ervoor dat de mest beter door de boom wordt opgenomen. Ook regelt het de zuurtegraad van de grond.
voorkom zoveel mogelijk het inademen van dit product. Het is uiteraard niet schadelijk maar omdat het gesteente is wordt het moeilijk afgevoerd door het lichaam.” Mwah, zo zit het niet helemaal. Ieder fijn poeder of stofdeeltje dat te klein is om te worden uitgeademd blijft plakken aan je longen.
Omschrijving. DCM lavameel is een zeer fijn gemalen poeder, afkomstig van lavarotsen. Het is veelzijdig toepasbaar en voorkomt onder meer de aantasting door luizen op rozen en buxus. Lavameel vormt de ideale fysische barrière waardoor belagers verhinderd worden zich te vestigen op het blad.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
In de fruit-, aardappel- en wijnteelt wordt lavameel men al met succes toegepast tegen meeldauw of andere zwamziekten. Krijgen we bijv. met luizen of rupsen te maken, dan kunnen we ingrijpen door met Lava+ te bestuiven. Lava+ werkt zeer effectief tegen bladluizen (het fijne poeder verstikt ze).
We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af.
Lavameel is een zeer fijn gemalen zacht vulkanische oergesteente. Afgekoelde lava stolt en vormt door verwering een bijzonder goede vruchtbare bodem en wordt in de biologische dynamische landbouw gezien als een bron van oer levenskracht.
Bloedmeel vormt een belangrijke voedingsbron bij elke teelt. Naast stikstof is bloedmeel tevens rijk aan organische verbindingen. Dit komt zowel de opbrengst als de kwaliteit ten goede. Bloedmeel kent voornamelijk toepassing bij bladgewassen (sla), koolgewassen, tomaat en druiven.
Basaltmeel is speciaal bedoeld voor het veranderen en verbeteren van kleigrond. Het jong vulkanisch basaltgesteente (dat in tegenstelling tot lavameel niet vermalen is en dus een hardere structuur heeft) bevat silicium, sporenelementen en mineralen.
Voor Lavameel wordt ongeveer 400 gram per m2 per jaar aanbevolen. 1 ding scheelt je kan niet snel teveel Lavameel geven. Lavameel heeft een langzame afgifte en forceert zich niet aan de plant, maar maak geen vulkaan van je tuin ;) Lavameel zorgt ook dat de ph omhoog gaat en ook dit werkt positief tegen de Heermoes.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.