De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.Na 10 jaar is 79% van de patiënten nog in leven.
Bij kanker wordt vaak gesproken in termen van vijfjaarsoverleving. Dat is het gemiddelde percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft. Bij borstkanker worden ze dan als genezen beschouwd. Meer dan 80% van alle vrouwen met borstkanker geneest.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Hoeveel mensen krijgen uitgezaaide borstkanker? Een op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen doorgaans later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire tumor behandeld is.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Toch is ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt jonger dan 50 jaar. Dat zijn jaarlijks zo'n 3.000 vrouwen. Voor deze groep is borstkanker anders dan voor oudere patiënten.
Over het algemeen duurt het ongeveer 5 jaar voordat borstkanker zou uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.
Alvleesklierkanker heeft de slechtste overlevingscijfers van alle soorten kanker in Nederland. Het is bovendien de enige kankersoort waarbij de overleving in afgelopen decennia niet of nauwelijks is verbeterd.
Gemiddeld keert binnen tien jaar bij 4 procent van de vrouwen kanker terug in dezelfde borst, en bij 5 procent in de andere borst. Maar voor sommige groepen is die kans lager.
De kans op een lokaal of regionaal recidief is in het algemeen klein bij patiënten met borstkanker in Nederland. Toch blijken specifieke subtypen borstkanker belangrijke voorspellers te zijn voor de recidiefvrije 10-jaarsoverleving.
De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen.
Genezen is helaas niet mogelijk. De mogelijkheden om de ziekte tot stilstand te brengen, hangen af van hoe agressief de tumor is en hoe u reageert op de medicijnen. Als de tumor niet agressief is, kan de behandeling jarenlang goed werken.
Bijna 75% van de borstkankerpatiënten geneest, maar in 25% van de gevallen komt de (borst)kanker op een gegeven moment terug. Voor een succesvolle behandeling van borstkanker is een aantal factoren van belang. Als de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan dit gunstig zijn voor de genezing.
De kans dat een vrouw borstkanker krijgt is 100 keer groter dan de kans dat een man borstkanker krijgt. Uw leeftijd, vrouwelijke hormonen, uw leefstijl, dicht borstklierweefsel, genen en bestraling op het borstgebied in het verleden kunnen een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker.
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het is een ernstige ziekte die je leven volledig op zijn kop kan zetten. Als cellen in het borstweefsel ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo'n tumor heet borstkanker of mammacarcinoom.
Bij één op de vijf patiënten zaait de borstkanker later alsnog uit, dit gebeurt vaak pas jaren na het ontdekken en behandelen van de oorspronkelijke tumor. De kans dat uitzaaiingen ontstaan, verschilt per persoon. Bepaalde factoren geven wel een groter risico op uitzaaiingen.
Borstkanker is een kwaadaardige tumor die in de borst ontstaat. Bij een kwaadaardige (maligne) tumor heeft het lichaam de celdeling niet meer onder controle, waardoor deze doorgroeit. Een kwaadaardige tumor kan omliggende weefsels en organen opzij drukken en kan er in binnen groeien.
Steeds meer mensen leven langer met kanker of genezen
Toch overleven steeds meer mensen kanker. Sommige genezen, andere mensen leven lang met kanker zonder veel klachten. De 5-jaars overlevingscijfers van kanker zijn dankzij kankeronderzoek van de afgelopen 70 jaar gestegen van 25% naar 67%.
Borstkanker (15.700 nieuwe patiënten), plaveiselcelcarcinoom van de huid (14.900), longkanker (14.700), prostaatkanker (13.700) en darmkanker (12.900) waren in 2021 de meest voorkomende vormen van kanker. Bijna zestig procent van alle nieuwe kankerpatiënten had een van deze vormen van kanker.
Vrouwen met grote borsten hebben meer kans op borstkanker
Fabel. De grootte van de borst is niet van invloed op het ontwikkelen van borstkanker.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker gedurende haar leven, en 1 op de 27 vrouwen overlijdt aan borstkanker. In 2020 is er een daling te zien in de incidentie van borstkanker als gevolg van de COVID-19 pandemie.
Ductaal carcinoma in situ (DCIS) is een voorstadium van borstkanker. De borstkankercellen zijn aanwezig in de melkgangen maar nog niet ingegroeid in het omliggende borstweefsel waar zich bloed- en lymfevaatjes bevinden. Hierdoor treden geen uitzaaiingen op. Wel kan bij DCIS-borstkanker ontstaan.
Stadium 3. De tumor is groter dan 5 centimeter. Er kan sprake zijn van uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Een tumor kleiner dan 5 centimeter die door de huid naar buiten komt of vastzit aan de borstwand valt ook onder dit stadium.