Op de website over cao's van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kunt u zien of een cao algemeen verbindend is verklaard. En voor welke periode dat het geval is. Let op: Het is aan cao-partijen om de vraag te beantwoorden onder welke cao u valt.
Indien in uw branche een bedrijfstak-cao algemeen verbindend verklaard (AVV) is. De cao geldt dan automatisch voor alle werkgevers in de bedrijfstak. Check op de site van het Ministerie van SZW of er een cao in uw bedrijfstak of branche algemeen verbindend is verklaard.
Een cao is bij wet niet verplicht. Dit betekent dat als er geen cao (ondernemings-cao of bedrijfstak-cao) van toepassing is, jouw werkgever zich niet hoeft te houden aan cao-bepalingen. Wel moet je werkgever zich houden aan minimaal de wettelijke bepalingen van de arbeidswetgeving.
Ondernemingscao's worden afgesloten tussen een werkgever en één of meer vakbonden.De bedrijfstak-cao heeft betrekking op een hele branche of sector. Een bedrijfstak-cao wordt afgesloten tussen één of meer werkgevers of werkgeversorganisaties en één of meer vakbonden.
Als er geen cao's of eigen regelingen zijn, maakt u samen met uw werkgever afspraken over uw arbeidsvoorwaarden. Hierbij gelden de algemene regels van de arbeidswetgeving. Deze staan onder andere in de Wet minimumloon, de Arbeidstijdenwet, de Arbeidsomstandighedenwet, de Wet arbeid en zorg en in het Burgerlijk Wetboek.
Als er geen cao is, moet je werkgever zich alsnog aan een aantal regels houden. Zo zijn er vaste regels opgenomen in het Burgerlijk Wetboek over je proeftijd, vakantie, opzegtermijn en ontslag. Daarnaast mag je werkgever niet afwijken van de arbeidstijdenwet.
Niet iedere werknemer heeft een cao. Ook als u geen cao hebt, moet uw werkgever zich houden aan de wet. Uw werkgever kan er dan voor kiezen om afspraken met alle werknemers te maken. De afspraken staan in een arbeidsvoorwaardenregeling.
Als een cao van toepassing is, is jouw werkgever verplicht om de bepalingen in de cao toe te passen. Of je werkgever mag afwijken van de bepalingen in de cao, is afhankelijk van het karakter van de cao.
De afspraken in de cao gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf of sector. Een cao die geldt voor een hele bedrijfstak of sector wordt een bedrijfstak-cao genoemd. Veel grote bedrijven hebben een eigen cao: een ondernemings-cao.
Een werkgever moet zich aan de cao of het interne bedrijfsreglement houden en mag daar over het algemeen niet van afwijken. Tenzij er is afgesproken dat dit wel mag. Je kan buiten de cao, een bedrijfsreglement of andere interne regelingen wel altijd om een loonsverhoging vragen.
Volgens ZZP Nederland horen zelfstandige ondernemers niet thuis in een cao. Een cao is een collectief arbeidscontract tussen werkgevers en werknemers. Zelfstandige ondernemers zonder personeel zijn geen werkgever en zeker geen werknemer.
Je bent verplicht een cao toe te passen in de volgende situaties: Je bent lid van een werkgeversorganisatie (bedrijfstak-cao). De werkgever heeft zelf een cao opgesteld (een ondernemings-cao). Er is een bedrijfstak-cao binnen de branche die algemeen bindend verklaard is (AVV).
Er worden drie CAO-sectoren onderscheiden: particuliere bedrijven, overheid en de gesubsidieerde instellingen. De CAO-sectorindeling wijkt af van de indeling in institutionele sectoren zoals die in de Nationale rekeningen wordt gehanteerd.
Ook als je geen lid bent van een werkgeversorganisatie, kan een cao verplicht zijn. De minister van SZW mag een cao namelijk verplicht stellen (algemeen verbindend verklaren) voor alle werkgevers en werknemers in een bedrijfstak. Deze verplichting voorkomt dat werkgevers onderling op de arbeidsvoorwaarden concurreren.
In een cao staan afspraken tussen werkgevers(organisaties) en werknemers(organisaties) over bijvoorbeeld loon, werktijden, opzegtermijn of pensioen. Dit zijn de collectieve arbeidsvoorwaarden. Er zijn 2 verschillende soorten cao's: Bedrijfstak-cao (collectieve afspraken binnen een sector)
De CAO voor Uitzendkrachten is een minimum-CAO.
Wanneer moet ik verplicht loonsverhoging geven? Je bent verplicht om de periodieke loonsverhogingen uit jouw cao door te voeren. Ook als het wettelijke minimumloon wordt verhoogd en je werknemer onder de nieuwe grens gaat vallen, ben je verplicht een loonsverhoging te geven.
Als de werkgever de verplichte afspraken uit de cao niet nakomt, pleegt hij “wanprestatie”. Hij komt de afspraken die voor hem gelden niet na. In dit geval kan de werknemer naar de rechter stappen om ervoor te zorgen dat de werkgever alsnog zijn verplichtingen nakomt.
Inhoud arbeidsovereenkomst
de plaats of plaatsen waar u werkt;uw functie of het soort werk dat u doet;de datum van indiensttreding;de duur van het contract (bij een tijdelijk contract);
Nee.Niet iedereen valt onder een cao. Een cao is niet altijd verplicht. Wanneer je werkgever zich wel aan een cao moet houden?
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.