Veilig werken als bhv'er: eigen veiligheid eerst! De eigen veiligheid van een bhv'er staat altijd voorop. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Je moet er als bhv'er vanuit kunnen gaan dat je bij een incident kan vertrouwen op de bhv-middelen en de voorzieningen voor brandveiligheid en ontruiming.
EHBO is natuurlijk één van de belangrijkste taken van een BHV'er. In de meeste gevallen ook de taak die het vaakst wordt uitgevoerd. Een BHV'er is een getrainde EHBO'er. BHV'ers kunnen helpen bij ongevallen, klein en groot, maar hebben ook geleerd om te reanimeren (traditioneel en met behulp van een AED).
Een BHV'er is opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV'er bijvoorbeeld hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een BHV'er kan onder andere mensen reanimeren en verbanden aanleggen.
Wat heeft de hoogste prioriteit voor een BHV'er tijdens een inzet? Het verkennen en helpen van slachtoffers zijn de belangrijkste taken van BHV'ers.
Brand en ontruiming
Brand kan op veel plekken optreden en verschillende manieren manifesteren. Bij een incident met brand is het vaak nodig preventief te ontruimen. Brand signaleren, in kaart brengen en indien mogelijk bestrijden is een van de kerntaken van BHV.
Als besloten is tot een ontruiming moet de bhv binnen een paar minuten kunnen beginnen met het alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf.
Als de BHV wordt gealarmeerd om te gaan ontruimen handelt hij volgens de inzetprocedure voor een ontruiming. De BHV'er handelt eerst als werknemer: hij stelt zijn eigen werkplek veilig. De wijze waarop de BHV'er start met ontruimen, verschilt per bedrijf en de gemaakte afspraken.
Als het bedrijf BHV'ers aanstelt, moet ervoor gezorgd worden dat zij beschikken over een goede opleiding en uitrusting om hun taken goed uit te voeren. Bedrijven moeten naast het nemen van maatregelen ook contacten onderhouden met de betrokken externe hulpverleningsorganisaties wanneer er zich een ongeval voordoet.
Een goed opgeleide en geoefende bhv-organisatie is belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit. De bhv kan letsel bij slachtoffers voorkomen en beperken, maar ook schade aan gebouwen en goederen.
Zo zorg je voor allerlei veiligheidszaken, waaronder de communicatie, onderlinge samenwerking, afstemming en evaluatie na eventuele calamiteiten of een bedrijfscrisis. Je geeft leiding aan de bedrijfshulpverleningsorganisatie, bestaande uit een of meerdere coördinatoren, ploegleiders of BHV'ers.
Waarom doet een bedrijfshulpverlener zelfsluitende brandwerende deuren dicht bij een brand? om te voorkomen dat personen tegen de vluchtrichting in het gebouw verlaten.
Voordat u gaat blussen, moet u weten wat er brandt zodat u het juiste blusmiddel kunt kiezen. Niet alle branden kunnen met dezelfde blusstof worden uitgemaakt. Bovendien kan gebruik van het verkeerde blusmiddel leiden tot gevaarlijke situaties.
Als BHV'er moet u altijd melding (laten) maken van een incident waarbij u een taak heeft verricht of gaat verrichten. In elk bedrijf moet zijn vastgelegd aan wie u uw optreden moet melden, en hoe die melding in zijn werk gaat. Daarnaast moet zijn vastgelegd hoe u bij een ongeval, brand en dergelijke wordt gewaarschuwd.
De volgorde van ontruimen is: 1.het lokaal waar de brand begonnen is; 2. de tegenoverliggende lokalen; 3. de naastliggende lokalen; 4. de lokalen naast de tegenoverliggende lokalen; 5.enz.
Daarom is het handig om eerst horizontaal te ontruimen en iedereen naar het trappenhuis te krijgen achter deze deuren. Daarna moeten mensen het gebouw uit. Bij meerdere verdiepingen ga je nu verticaal ontruimen naar de volgende veilige verzamelplaats.
In ontruimingsprocedure staat beschreven hoe de BHV te werk gaat bij een ontruiming. De Arbo-wet verplicht bedrijven om het ontruimingsplan regelmatig te oefenen. De BHV'er laat allereerst zijn eigen werkplek veilig achter, maakt zich dan herkenbaar als BHV'er en meldt zich bij de leider van de ontruiming.
Een TableTop oefening is een interactieve vorm van oefen als serieuze voorbereiding voor een ontruiming. BHV'ers voeren scenario's uit en ontruimen het gebouw in het klein na. Het doel van een TableTop oefening is het doorlopen van alle stappen tijdens een ontruiming.
Het BHV-plan beschrijft de organisatie van de BHV, welke BHV opleidingen de bedrijfshulpverleners hebben gevolgd en hoe de bekwaamheid wordt geborgd. Maar ook de hulpmaterialen die ingezet kunnen worden, de vluchtroutetekeningen, instructiekaarten, het BHV ontruimingsplan en een registratie van de incidenten.
Ook al is het nog zo'n klein brandje, u moet altijd eerst alarm slaan, zodat alle aanwezigen in het pand veilig naar buiten kunnen komen. Nadat alle aanwezigen zijn gealarmeerd, schat u de situatie in en checkt u of u toegang heeft tot de juiste blusmiddelen om het brandje te blussen.
Voor het werk van de brandweer is de samenwerking met BHV'ers heel belangrijk. Een BHV'er vangt de brandweer op en geeft informatie over wat er precies aan de hand is. Op deze manier heeft de brandweer informatie om goed, snel en veilig te kunnen werken. Bedrijfshulpverleners moeten zich regelmatig bijscholen.
Het is niet veilig om een ruimte betreden als: – Er rook onder de deur vandaan komt. In dat geval ga je het gebouw ontruimen en de brandweer alarmeren.
Ploegleider BHV
Zij geven operationeel leiding aan groepen BHV'ers. In deze rol is de Ploegleider BHV verantwoordelijk voor de lokale hulpverlening bij calamiteiten, de juiste uitvoer van de noodprotocollen uit het bedrijfsnoodplan en hij borgt de veiligheid van zijn BHV'ers.