Groeipijn begint vanaf de eerste groeispurt, rond een jaar of drie. Dit duurt tot het einde van de puberteit.
De pijn is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn; Groeipijn komt meestal voor in episodes. Zo heeft een kind een hele poos geen last van groeipijn en dan heeft hij weer een periode met veel groeipijnaanvallen. Een episode duurt meestal enkele weken tot hooguit drie maanden.
De pijn komt meestal voor in beide benen, soms afwisselend links en rechts, meestal 's avonds en 's nachts, maar doorgaans niet 's ochtends. De voorkeursplaatsen zijn het scheenbeen, het kuitbeen en de kniekuil. 's Morgens zijn de klachten doorgaans verdwenen.
Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk.
De meeste klachten zijn aanwezig tussen een leeftijd van vier tot tien jaar. Meisjes hebben vaker last van groeipijn dan jongens. Als het kind overdag veel gelopen heeft, treedt vaak s'nachts de pijn op. De pijn kan continu aanwezig zijn of in korte periodes.
Maak de pijnlijke plekken warm met een kruik of een warme doek. Zorg dat uw kind het rustiger aan doet tijdens inspanning waarbij uw kind veel pijnklachten heeft. Helemaal stoppen met de inspanning hoeft niet, maar doe een stapje terug. Als de pijn niet verandert na het rustiger aan doen, stop dan met de oefening.
Groeipijn komt spontaan opzetten en gaat vanzelf weer over. Je hoeft je er niet zo veel zorgen over te maken. Je kind kan wel behoorlijk last hebben van groeipijn. Rekoefeningen, een warme kruik en de pijnlijke plek masseren, kunnen de pijn wat verzachten.
Kindergeneeskunde - Groeipijn
Bijna 1 op 5 kinderen heeft 's nachts wel eens pijn in de benen. Ze kunnen niet slapen en maken hun ouders wakker. Na enige tijd verdwijnt de pijn, maar enkele dagen later is het weer zover. Er valt verder niets abnormaals te bespeuren.
Bij een deel van de kinderen helpt warmte om de pijn in de benen te verminderen, bijvoorbeeld in de vorm van een kruik of een hotpack. Warme sokken aan de voeten kunnen helpen om beenpijn te voorkomen. Sommige kinderen hebben baat bij warm douchen of een warm bad voor het slapen gaan.
Goede voeding en voldoende slaap helpen je kind in deze periode. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spiermassa en voor een goede stofwisseling. Gevarieerd eten met vlees, vis, eieren en soja ondersteunt kinderen hun groeispurt goed te doorstaan.
Ons advies. Als je kind 's nachts wakker wordt met groeipijn, stel het dan vooral gerust. Masseer de benen lichtjes en gebruik eventueel een warm kersenpittenkussen of hotpack om de pijn te verlichten.
De pijn is niet helemaal weg te nemen. Sommige kinderen willen dan niet meer sporten, omdat ze er zoveel last van hebben. Het stoppen met sporten zal echter de pijn niet helemaal laten verdwijnen. Wij adviseren daarom om je kind toch te blijven stimuleren om in beweging te blijven.
Fysio-R ziet regelmatig jongeren met groei gerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kan bijvoorbeeld pijn aan de knie, heup, bekken of enkel zijn. Spierklachten van de liezen, hamstrings en bovenbenen kunnen daarbij ook aanwezig zijn.
Die snelle groei kan groeipijn veroorzaken. Je peuter kan tijdens de groeipijn ook hoofdpijn en buikpijn krijgen. Ook kan hij er vermoeid door raken en een huilbui krijgen. Meisjes schijnen vaker last te hebben van groeipijn dan jongetjes.
Meestal merk je eerst dat de voeten snel groeien.In het jaar daarna vliegt je kind de lengte in, vooral bij jongens gaat de groei vaak meer dan twee keer zo snel als daarvoor. Ze zullen in die tijd niet lang met hun schoenen en kleding kunnen doen.
Pijn in de benen bij kinderen, geduid als 'groeipijn', komt voor in de leeftijd van 4-14 jaar bij 2,6-49,4% van alle kinderen, geschat wordt bij meer dan 30%. Het is niet bekend hoe vaak de klacht aan de huisarts gepresenteerd wordt.
Ingaan op gevoelens
Daarom is het van belang dat u probeert deze gevoelens zoveel mogelijk te voorkomen of te verminderen. Hiertoe kunt u met uw kind praten over gevoelens en het troosten, bijvoorbeeld met een lievelingsknuffel of vertrouwd speelgoed. Het is belangrijk dat u de gevoelens van uw kind niet negeert.
Zere benen in het kort
Door ouderdom, roken, drinken of warmte kunnen bloedvaten wijder worden, verkalken of kan het bloed gaan klonteren. Dit beperkt de bloed- en dus de zuurstoftoevoer naar onder andere uw benen. De juiste oefeningen, voldoende bewegen en massages, kunnen uw bloedcirculatie verbeteren.
Spierpijn op kinderleeftijd is vaak onschuldig en van voorbijgaande aard, maar kan het symptoom zijn van een erfelijke spierziekte, zoals een myofosforylasedeficiëntie.
Bij een ernstige slagadervernauwing in het been bestaat er een gevaar dat u wonden krijgt die niet willen genezen. Er is een grote kans op infectie en uiteindelijk kan het zelfs leiden tot afsterven van een teen of een deel van de voet. Dan is amputatie van een voet of onderbeen nodig.
Wanneer naar huisarts met groeipijn
Het kan voorkomen dat je kind naast groeipijn ook koorts heeft, wat in sommige gevallen kan duiden op een beenmergontsteking.
Bij de ziekte van Perthes is de doorbloeding van de heupkop verstoord. De heupkop vormt samen met de heupkom het heupgewricht. Doordat de doorbloeding verstoord is, wordt de heupkop zachter en kan deze zijn ronde vorm verliezen. Het is een ziekte die uiteindelijk vanzelf weer overgaat.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken.
Enkele symptomen van heupklachten zijn verminderde mobiliteit, pijn in de heup en uitstralingspijn naar de benen of het geslachtsdeel. Voor een diagnose van heupklachten kun je naar de huisarts of de fysiotherapeut.