Oost-Europa en Spanje herbergen de grootste aantallen ooievaars. In Polen zijn ooievaars bijvoorbeeld een echt karakteristiek onderdeel van het landschap.
De vogels vertoeven vooral in open terreinen, met talrijke hoge bomen. In de broedgebieden kan je ze vooral terugvinden bij graslanden, steppen, moerassen en akkers. In Afrika vind je ze vaker in droge gebieden terug. Streken die erg vochtig en koud zijn, worden gemeden.
In het uiterste zuiden van Friesland ligt natuurgebied de Rottige Meente. Dit is een laagveen moerasgebied omgeven door veenweiden. Veel water, drassige grond en ruimte. Een ideaal gebied voor ooievaars om hun jongen groot te brengen, want er is genoeg voedsel te vinden.
Inmiddels zijn er zo'n 1600 broedparen in Nederland. Die zijn hier in het voorjaar en de zomer. De meeste ooievaars trekken aan het eind van de zomer, begin van de herfst, weg naar het zuiden. Een deel blijft in Nederland; in de herfst en winter zijn er dan nog ongeveer duizend ooievaars.
Warmere winters, dankzij de klimaatverandering, maar vooral het overvloedige voedselaanbod op de Portugese vuilnisbelten, maakt de vogels honkvast. In 1995 telden Portugese vogelwetenschappers een dikke 1.000 ooievaars die in Portugal overwinterden.
Zijn terugkeer in Elzas, rond februari-maart, om zijn nest te maken is de voorbode van de lente. De ooievaar waardeert in het bijzonder de vruchtbare natuur van deze regio, met zijn vochtige graslanden en weilanden die voor veel voedsel zorgen, waaronder amfibieën en kleine waterdieren.
Van oorsprong is de ooievaar een trekvogel. De jonge vogels hebben die trekdrang ook nog steeds in hun genen zitten. Maar in veel gevallen vertrekken ze alleen, zonder hun ouders. Want de oudervogels hebben ontdekt dat het in de winter ook goed toeven is in Nederland.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar.Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.
Waar overwinteren onze ooievaars? Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
hun snavel. Ze hebben geen roep zoals veel andere. vogels omdat er geen spieren in hun keel zitten.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
Weetjes over de ooievaar
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Waar en hoe laat slaapt een ooievaar? Het zijn dagvogels die overdag eten zoeken en in de nacht rusten en slapen. Een ooievaar slaapt op het nest, in een boom, op een schoorsteen, lantaarnpaal of andere hoog gelegen plekken waar ze zich veilig voelen.
Moeder ooievaar merkt dat 1 van haar jongen zwak is en gooit het kuiken uit het nest. Dat doen vogelmoeders omdat ze niet meer in staat zijn om goed genoeg voor alle jongen te zorgen.
Klepperend verklaren deze ooievaars elkaar de liefde. Fluiten of zingen kunnen ze niet dus door te klepperen met hun snavel communiceren ze met elkaar.
Ooievaarachtigen (orde Ciconiiformes) zijn een orde van vogels. De orde telt 1 familie, 6 geslachten en 19 soorten. Traditioneel behoorden vele families tot deze orde, onder andere de reigers.
Een paar zonder jongen eet ca.141,7 kg gedurende 130 dagen. Een jonge ooievaar krijgt vanaf het moment van uitkomen tot aan de eerste vlucht 43,3 kg voedsel aangeboden. Na het uitvliegen, krijgt het nog de volgende 10 dagen totaal 3 kg voer en vangt het zelf ook nog eens 2,5 kg.
Ooievaars in alle provincies
Het telweekend van 2023 is voorbij, tijd om de balans op te maken. In totaal zijn 915 verschillende ooievaars gemeld.
Een vrouwtje heeft 1 legsel per jaar in april, met per nest 3-5 eieren, meestal in april. Na ongeveer een maand komen de eieren uit. Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw. Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.
De 2 – 5 mat witte eieren worden om de dag gelegd en zijn een slag groter dan een flink kippenei. Als het 1e ei is gelegd, wordt het nest niet meer alleen gelaten. Vanaf het 2e ei wordt er door beide ooievaars gebroed.
Vreemde ooievaars bestookten het nest en zetten af en toe zelfs serieus de aanval in. Maar dat laten 'onze' broedvogels niet zomaar toe. Met hand en tand wordt het nest verdedigd.
Ooievaars eten voornamelijk regenwormen, dit vormt het stapelvoedsel. Daarnaast zullen ooievaars allerlei andere dierlijke prooien pakken die niet te moeilijk te bemachtigen zijn. Een ooievaar foerageert traag. Hij stapt door het weiland en raapt als het ware de prooien op.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.