Op de vraag 'is koffie aftrekbaar? ' luidt het antwoord 'jazeker'. Koffie valt voor ondernemers onder de aftrekpost voor 'voedsel, drank, studiereizen en dergelijke'. Natuurlijk is het wel een vereiste dat de koffie een zakelijke consumptie is en dat je koffie schenkt op een bedrijf met meerdere collega's.
Indien jij inkopen doet voor een zakelijke lunch dan is de BTW dus aftrekbaar. De BTW zal niet aftrekbaar zijn voor eten en drinken op kantoor voor jouw eenmanszaak. Je dagelijkse koffie wordt echt gezien als privé uitgave.
Is koffie dan ook zakelijk aftrekbaar? Jazeker!Heeft jouw bedrijf meerdere werknemers, dan zijn de kosten voor koffie ook aftrekbaar. Voor ZZP'ers zijn de kosten voor koffie alleen aftrekbaar als je kunt aantonen dat het een zakelijke uitgave is.
Onder de 9% horeca btw-regel vallen de volgende zaken: Alle vormen van eten, eetwaren of afhaalmaaltijden of maaltijden die bezorgd worden; Alle non-alcoholische dranken (koffie, thee, softdrinks, fruitsappen, maar ook bier dat minder dan 0.5% alcohol bevat en alle overige dranken die minder dan 1.2% alcohol bevatten)
Btw niet aftrekbaar, aangezien buiten de onderneming. Ook wanneer binnen de onderneming een beroep gedaan wordt op restaurant of traiteur is de btw niet aftrekbaar.
Als jouw horeca onderneming zich focust op het verkopen van etenswaren en niet-alcoholische dranken, heb je in de meeste gevallen te maken met het 9% btw-tarief. Wel zijn er horecaondernemingen waar het afdragen van 21% btw centraal staat.
Bied je all-in formules of menu's aan, dan moet je op het kasticket een opsplitsing maken van de dranken (21%) en het eten (6% of 12%).
Onder goederen en diensten met 0% btw vallen leveringen naar klanten in het buitenland. Ook het opslaan van goederen in een douane-entrepot valt hieronder. Het 0% btw-tarief geldt onder meer voor visvangst, accijnsgoederen, internationaal personenvervoer en bemiddelingswerkzaamheden bij opslag, vervoer en invoer.
Laag BTW-tarief op voedingsmiddelen
Eet -en drinkwaren voor menselijke consumptie die aan de eisen van de Warenwetgeving voldoen, worden door de belastingdienst aangemerkt als voedingsmiddelen. Hier wordt 9% BTW over geheven. Wat onder voedingsmiddelen valt is niet altijd even voor de hand liggend.
Koffie valt onder de categorie 'dranken'. Het btw-tarief op koffie is dan ook 9%. Dit betekent automatisch dat je dus ook maar 9% mag opvoeren bij de aangifte omzetbelasting. Reken je 21% bij je teruggave, dan kun je bij een controle een flinke rekening verwachten.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Volledig aftrekbare kosten
Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.
Een ontvangen factuur waarop je btw-nummer niet staat of waarop er geen btw-percentage staat, is geen geldige factuur en in dat geval is de btw niet aftrekbaar. Vervolgens moet de btw rechtmatig aangerekend zijn. Ten onrechte aangerekende btw is nooit aftrekbaar.
Alcohol mag, sterkedrank niet
De btw op sterkedrank is nooit recupereerbaar. Geef dus geen likeur, jenever, wodka, whisky of cognac als je de btw wil terugwinnen. Wat wél mag is wijn, schuimwijn of champagne: die worden niet beschouwd als sterkedrank.
De regels voor de btw zijn wel anders: btw is nooit aftrekbaar op alcohol en tabak.
In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op: het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%. Voor bepaalde werkzaamheden van woningen van 2 jaar en ouder geldt ook het verlaagde btw-tarief van 9% als het gaat om isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.
Een groot aantal geneesmiddelen en hulpmiddelen vallen onder het 9%-tarief. Het gaat dan niet alleen om genees- en voorbehoedmiddelen of verbandmiddelen voor mensen, maar ook voor dieren. Ook zaken als prothesen en orthesen of hulphonden vallen onder het lage BTW tarief.
21% btw. Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
6% btw-tarief
Vis, schaal-, schelp- en weekdieren, melk en zuivelproducten, eieren, honing.
Bier valt onder 21% btw-tarief
Voor bier en biermengsels die meer dan 0,5% alcohol bevatten moet 21% btw worden betaalt. Hier overheen komt ook nog de accijns voor alcoholische dranken. Zowel de btw als de accijns zitten al bij de winkelprijs in.
Belasting betalen is geen ondernemer vreemd. Omzetbelasting, inkomstenbelasting en loonheffing zijn belastingen die iedere horecaondernemer wel kent.
Alcoholhoudende dranken vallen onder het 21%-tarief.
Ondernemers mogen de btw op een overnachting via de btw-aangifte terugvragen aan de Belastingdienst. Het gaat specifiek om de hotelkosten zelf. De btw op eten en drinken mag niet worden teruggevraagd. Deze is voor eigen rekening.