2G, de afkorting van tweede generatie, is een generatie de technologische standaard voor de communicatie tussen mobiele telefoons, die voor het eerst in 1991 in Finland werd ingevoerd.
Op 1 juni 2023 stopt 2G voor machine-to-machine apparaten (M2M) die uitsluitend van het 2G-netwerk gebruik maken. Denk hierbij aan boordcomputers, navigatie- en alarmsystemen en mobiele pinapparaten. Vanaf deze datum is 2G voor geen enkel apparaat meer beschikbaar. We roepen je daarom op om je apparatuur te checken.
Uw huidige telefoon houden en overstappen naar een provider die wel 2G blijft aanbieden. In Nederland zijn dit KPN en Vodafone (en onderliggende aanbieders). Zo kunt u in ieder geval tot en met december 2025 met uw huidige mobiele telefoon blijven bellen.
Prof. Janneke Gerards was te gast in het programma Rode Hoed waar het ging over het 2G-beleid; het beleid dat inhoudt dat niet-gevaccineerden géén toegang meer hebben tot alle plekken waarvoor een coronapas nodig is, waaronder de horeca, theaters en evenementen.
Wanneer uw provider het 3G netwerk niet meer ondersteunt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Echter, het 2G netwerk in Nederland wordt vanaf juni 2023 uitgefaseerd en komt per april 2025 ook te vervallen.
Omdat 2G langzaam wordt uitgefaseerd, zou het kunnen dat je momenteel nog gewoon kunt bellen, SMS'en en internetten via het mobiele netwerk. Maar daar komt vroeg of laat verandering in. Als het volledig is uitgeschakeld, kan je niet meer bellen, SMS'en of internetten via 2G.
In Nederland werd in 2021 een 3G beleid toegepast: bezoekers van bepaalde locaties moesten middels het coronatoegangsbewijs (CTB) aantonen dat ze recent negatief getest, genezen of gevaccineerd waren. Andere Europese landen kozen voor een 2G beleid, waarbij alleen mensen die genezen of gevaccineerd zijn toegang kregen.
De kans dat de Tweede Kamer instemt met de invoering van de zogeheten 2G-maatregel is geslonken na nieuw onderzoek over de effectiviteit. Regeringspartij ChristenUnie noemt het onderzoek 'een kantelpunt'. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt: "We waren al kritisch en nu zijn we extra kritisch geworden."
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
over 2G simkaart wisselen
We starten vanaf januari 2021 met het informeren van onze klanten. Gaat het 2G netwerk uit? Het 2G-netwerk blijft aan tot tenminste april 2025. Enerzijds als back-up voor bellen en sms'en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.
GSM is dus 2G. De snelheid is ongeveer 1 kB/s (10 kb/s). Deze snelheid is te laag om de opkomend internet via de mobiel (WAP, statische tekst pagina's) te bedienen.
Gewoon bellen en sms gaat toch sowieso niet over 3g of 4g? Jouw telefoon gebruikt het 2G, het GSM netwerk en deze wordt in 2020 niet meer ondersteunt omdat T-mobile het GSM, 2G netwerk uitzet. Op dat moment kun je dan met jouw telefoon niet meer via 2G bellen en SMS'en.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
In de Duitse deelstaat Nedersaksen geldt vanaf vandaag de 2G-plus-regel, wat inhoudt dat gevaccineerde en van corona genezen mensen alleen met een negatief testbewijs toegang krijgen.
Als je op een plek bent waar heel erg veel mensen tegelijk aanwezig zijn kan de dichtstbijzijnde zendmast overbelast raken. Het komt dan vaak voor dat het toestel van de klant overschakelt naar 3G omdat er dan minder mensen gebruik van maken. Dit is dan op dat moment de snelste verbinding.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
De netwerkcheck op Android
Stap 1: Ontgrendel je Android toestel en ga naar Instellingen. Stap 2: Kies in de lijst voor Verbindingen en klik dan op Mobiele netwerken.
Naar aanleiding van het overleg tussen de Bondsregering en de deelstaten hebben Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen hun coronaverordeningen aangepast. Dit betekent onder andere dat per 13 januari de 2G+-regel geldt in de horeca.
U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.
De 3G-regel zal in Duitsland uiterlijk vanaf 23 augustus van toepassing zijn. Dit is wat de federale regering op haar website schrijft. Volgens deze regel mogen gevaccineerde, herstelde of geteste personen op bezoek in ziekenhuizen, bejaarden- en verzorgingstehuizen en inrichtingen voor gehandicapten.
Testen voor toegang (1G) geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers). Vanaf woensdag 23 maart 2022 kan publiek ook op deze locaties zonder Testen voor Toegang naar binnen. Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.
Vanaf 31 maart 2022 stopt KPN definitief met de derde generatie mobiel netwerk. Vodafone is er in 2020 al mee gestopt. T-Mobile stelt dat 3G wordt uitgefaseerd, maar heeft nog geen exacte datum. Benieuwd wat het stopzetten van 3G voor jouw organisatie betekent?
3G is een vorm van mobiel internet. Hiermee internet je via het netwerk van je mobiele provider. Dit gaat via zendmasten en op deze manier kan je overal in Nederland mobiel internetten.