De behoefte aan autonomie is de behoefte om de perceptie te hebben dat je gedrag voortkomt vanuit jezelf. Dat je geen pion bent, niet gecontroleerd en beheerst wordt door anderen, maar dat je er achter staat wat je aan het doen bent en hoe je je gedraagt.
Zelfstandig worden
Autonomie is het vermogen om zelf dingen te doen, om je in je eentje uit de slag te trekken. Dat autonomie een menselijke behoefte is, wordt al heel vroeg duidelijk: een baby grijpt naar zijn knuffel, kruipt rond, probeert iets te pakken, maakt zijn eerste stapjes.
Een gebrek aan autonomie is een vorm van chronische stress die schadelijk is voor onze lichamelijke en mentale gezondheid. Hoe minder autonomie we ervaren, hoe meer we hieronder lijden en in een 'overleefstand' terechtkomen, wat het tegenovergestelde is van vitaliteit.
Het uit handen nemen van kleine dingen, zoals bijvoorbeeld schoenen aan en uit doen, jas aan en uit doen, opruimen van speelgoed en tafel afruimen is eigenlijk overbodig. Door kinderen te laten ontdekken en zelf doen, stimuleren wij de zelfstandigheid.
' Wat is het verschil tussen autonomie en zelfstandigheid? 'Dat is eenvoudig: je bent 'autonoom zelfstandig' als je iets wilt doen zonder hulp(bronnen) of begeleiding van anderen. Maar je kunt ook 'autonoom afhankelijk' zijn, als je wel hulp of begeleiding van anderen accepteert.
Het kind is eigenaar van zijn eigen ontwikkelingsproces. Doordat de pedagogisch professional ruimte en richting geeft, ontwikkelt het kind zich. Zo leert het in toenemende mate rekening te houden met wat goed is voor zichzelf, de ander en de planeet.
Autonomie staat voor zelfstandigheid, een autonoom persoon leeft zelfstandig en blijft dicht bij zichzelf, onafhankelijk van de mening van anderen.
Dit zijn de behoefte aan competentie, autonomie en relatie. Voor leerlingen is het belangrijk dat er ook aandacht is voor deze behoeften.
Autonome gedragingen vloeien voort uit de persoonlijke waarden, overtuigingen en beslissingen van mensen. Dus als iemand autonoom functioneert, vertoont hij bepaald gedrag vrijwillig en zonder ambivalente gevoelens of innerlijke conflicten.
Wat is autonoom denken? Als je autonoom denkt betekent dit vaak dat je vertrouwt op je eigen inzichten en gedachten over zaken. De autonome denker zal niet snel de mening van iemand anders vragen over een onderwerp om vervolgens die mening over te nemen.
Onafhankelijk in oorsprong en functie. Een goed Nederlands synoniem is zelfbestuur. Het tegenovergestelde van autonoom is heteronoom.
Andere woorden voor autonoom zijn onafhankelijk, soeverein, zelfstandig en zelfsturend.
Het kan leiden tot stress, overspannen worden of erger: een burn-out, bijvoorbeeld. In situaties waarin autonomie belangrijk wordt voor mensen zonder dat zij dit gewend zijn (of op een andere manier dan die zij gewend zijn), worden zij vaak hard geconfronteerd met hun onzekerheden, angsten of tekortkomingen.
Autonoom gemotiveerde leerlingen zijn meer geconcentreerd en minder afgeleid tijdens het leren, plannen hun taken beter en verwerken de leerstof op een meer diepgaande manier. Daarnaast zien ze minder op tegen toetsen, zitten ze beter in hun vel en behalen betere resultaten.
Je kunt de zelfredzaamheid van je kind ondersteunen door de volgende stappen aan te houden: voordoen, samendoen, alleen laten proberen, zelf doen. Zelfredzaamheid betekent overigens niet dat je kind álles zelf moet kunnen. Weten hoe je om hulp vraagt, is ook een vorm van zelfredzaamheid.
Een kleuter kan je ook al wel wat zelfstandig laten doen, toch is het advies om ze niet voordat ze 7 jaar zijn echt alleen straten over te laten steken. Dit komt, omdat ze tot die leeftijd nog impuls beslissingen nemen bij het spelen. Ze rennen spontaan de weg op als de bal de weg op rolt.
Het principe van respect voor autonomie betekent dat je als arts respect hebt voor iemands opvattingen, keuzes en leefwijze. Respect voor autonomie is belangrijk, omdat mensen zonder dwang van anderen beslissingen moeten kunnen nemen over welke zorg zij wel en niet willen.
Waarden zijn algemene principes die als richtinggevend voor een bepaalde praktijk worden gezien. Waarden geven dus richting aan het handelen. Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid.
Autonomie is een fundamenteel recht dat typerend is voor het liberalisme en democratische samenlevingen. In deze samenleving is de vrijheid van het individu gegarandeerd.