Ook woonwagens, schepen, tenten en caravans kunnen onder het begrip woning vallen. Zelfs de hotelkamer waar iemand verblijft, kan als woning worden aangemerkt.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Je mag in Nederland wonen in een camper. Echter is dat wel even wat geregel, vooral als je niet ingeschreven staat bij je eigen koophuis, een huurhuis of het adres van bijvoorbeeld je ouders. Wanneer je dat doet en met iemand afstemt dat hij of zij je post opent, hoef je verder niks te regelen.
Eigen oprit of eigen parkeerplaats
Het maximale aantal van 3 dagen is er met een reden. Als een camper of caravan langer geparkeerd staat, zou er een gebrek aan parkeerplaatsen kunnen ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat het uitzicht op de openbare weg beperkt wordt.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
Regel een postadres
Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.
Leven in een camper is een stuk goedkoper dan wonen in een huis van steen en glas. Maar hoeveel geld geven wij nou per maand uit? Zeker wanneer je erover na denkt om te gaan wonen in een camper is het leuk om eens te kijken naar hoe anderen het doen.
Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf. Je mag dus alsnog vrij intensief gebruikmaken van een recreatiewoning.
Heb je genoeg spaargeld, dan hoef je natuurlijk niet na te denken over hoe je de camper financiert. Heb je dat niet, dan heb je twee opties: een camper op afbetaling of geld lenen. Omdat een dealer vaak hoge rente vraagt als je een camper op afbetaling koopt, raden wij aan te lenen middels een persoonlijke lening.
Maar mag je dan wel of niet in een stoere bus verblijven? Volgens de Nederlandse wetgeving mag je gewoon in een camper wonen, als je zaken maar goed zijn geregeld. Een adres heb je sowieso nodig; alleen al om een camper aan te schaffen en te verzekeren.
Volgens de jurisprudentie wordt dat de definitie bepaald door de bestemming die eraan wordt gegeven. Met andere woorden: een woning is een woning als je erin woont. Dus ook een woonwagen, een caravan, een woonboot, een barak, zelfs een hotelkamer kan een woning zijn. Wel moet de ruimte ook echt bewoond worden.
De definitie van een woning luidt als volgt: De kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woondoeleinden bestemd (gebruiksdoel is woonfunctie) verblijfsobject, ontsloten via een eigen toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, wordt als woning aangemerkt.
Artikel 12 biedt bescherming tegen het binnentreden in een woning zonder toestemming van de bewoner. Dit is alleen geoorloofd in bij of krachtens de wet bepaalde gevallen. Of een ruimte als woning valt aan te merken, wordt niet zonder meer bepaald door uiterlijke kenmerken als de bouw en de aanwezigheid van huisraad.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
Geschikt rijbewijs voor camper
Heeft uw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo? En is het voertuig geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (uzelf niet meegerekend)? Dan heeft u genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben.
Waarom een camper? Voor veel kampeerders staat de camper voor het ultieme gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wil. Tijdens het rijden heb je meer ruimte en voorzieningen dan met een caravan aan je trekhaak.
Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, moet zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Woon je niet meer op je oude adres of ben je langer dan acht maanden niet in Nederland? Dan word je uitgeschreven uit de BRP. Als je geen vast woonadres hebt, kan een briefadres uitkomst bieden.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Camper geregistreerd als personenauto
Met een camper die als personenauto is geregistreerd, net zo hard mag rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur.
Veel camperverzekeraars stellen een limitiet aan het aantal kilometers dat per jaar gereden mag worden met de camper. Zo zijn er camperverzekeraars die in de polis hebben opgenomen dat er maximaal 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer per jaar mag worden gereden met de camper.
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.