Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens. In de tuin kunnen ze zelfs heel erg nuttig zijn doordat ze bladluizen en andere plaagsoorten opeten.
De langwerpige insecten met de vervaarlijke tangen aan het achterlijf doen echter geen vlieg kwaad. Ze hebben een hekel aan licht en verschuilen zich daarom overdag in hoeken en gaten. 'Hij trekt een gezicht als een oorworm'. Die uitdrukking staat voor boos, nors, ontevreden.
De oorworm is vooral heel erg nuttig op het moment dat ze bovengronds leven, tussen juni en oktober. Ze eten veel plaaginsecten die in fruitbomen voorkomen zoals fruitmot, appelbloedluis, perenbladvlo, bladluizen, bladgalmuggen en zelfs schildluizen.
Dit doet u door een aantal ondiepe blikjes in de tuin of uw woning neer te zetten en deze te vullen met slaolie. De slaolie trekt de oorwormen aan, waarna ze al snel zullen verdrinken in het blikje.
Zowel vogels, zoogdieren, amfibieën en rovende geleedpotigen als sluipvliegen en spinnen eten oorwormen als ze de kans krijgen. Vogels die veel oorwormen eten zijn onder andere de ekster, de Vlaamse gaai, de spreeuw en de koolmees.
Volwassen oorwormen kunnen vliegen, al doen ze dit zelden. De achtervleugel is zeer ingenieus gebouwd en kan, onder de korte voorvleugel vandaan, als een waaier opengevouwen worden.
Een stuk ijzerdraad grof in een spiraal draaien, een lang stuk door het gat steken (daaraan hangen we het op), stro in de pot ertussen proppen, natmaken, klaar. Waar leven oorwurmen? Koele, donkere, vochtige plaatsen.
Ze hebben zes korte, maar krachtige poten, waarmee ze snel voortbewegen, maar niet mee kunnen springen. Ze gebruiken ze wel om hun prooien vast te grijpen en te graven. Ze verplaatsen zich over korte afstanden. Kenmerkend voor de oorworm zijn de typische tangen (cerci) aan het uiteinde van het achterlijf.
Oorwormen zijn volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken.
Binnenshuis: besproei de plekken waar de oorwormen zich bevinden met insecticiden. Milieuvriendelijk: behandel oppervlakken waar oorwormen voorkomen met het natuurlijke uitdrogende mineraalpoeder kiezelgur (doodt oorwormen niet altijd, maar zorgt dat de plek droog en onaangenaam voor oorwormen wordt).
Een natuurlijk onderkomen voor oorwormen is onder bladerhopen of hooi, of tussen de richels van de bast van een boom of onder takken die op de grond liggen. Maar je kunt ook een oorwormhuisje maken. Of direct een aantal. Deze huisjes voor oorwormen kun je ophangen of neerzetten.
De stinkende kortschildkever lijkt uiterlijk meer op een oorworm dan een kever, maar mist de twee tang-achtige delen aan het achterlijf. Wel is bij vrouwtjes de legbuis te zien; het belangrijkste zichtbare verschil tussen de seksen.
Het oorwormvrouwtje legt in februari-maart haar eitjes in een ondergronds nest. Deze zijn wit van kleur en worden in een groep van 40 tot 80 eitjes afgelegd. Uit de eitjes komen geen larven maar direct kleine oorwormpjes met een zachte huid, we spreken van nimfen.
Insecten met scharen Een oorworm heeft 6 poten en een driedelig lijf. Het is dus een insect. De meeste oorwormensoorten hebben ook vleugels, maar ze vliegen er bijna nooit mee. Ze zijn vooral heel goed te herkennen aan de scharen aan hun achterlijf.
Wereldwijd zijn er 1800 soorten. In Nederland komt de gewone oorworm 'Forficula auricularia' het meest voor. Daarnaast zijn er nog vier andere soorten oorwormen, maar in fruitboomgaarden vind je bijna alleen de gewone oorworm.
Waarom heb ik oorwormen in huis? Oorwormen verblijven in het toilet en/of badkamer omdat het daar vochtig en warm is, hier kunnen ze schimmels vinden waar ze van leven. Wanneer het vochtprobleem in deze ruimte(s) wordt opgelost, zullen de oorwormen uit zichzelf een andere plek gaan zoeken en uw huis verlaten.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
De oorworm kan ingezet worden om plaaginsecten, vooral bladluis, te bestrijden. Wanneer die diertjes overvloedig aanwezig zijn, schakelt de oorworm over op die makkelijk beschikbare eiwitbron en laat hij plantendelen links liggen. Wil je oorwormen aantrekken, hang dan een omgekeerde bloempot op gevuld met stro.
De oorworm is een donkerbruin insect van 1 tot 3cm lang met bijtende monddelen. Aan het uiteinde van hun lichaam hebben ze een tangvormige 'schaar' die wordt gebruikt als verdedigingswapen. Deze is groter & krachtiger bij mannetjes.
Een vervaarlijk ogend instrument, dat wel, maar echt knijpen kan hij er niet mee. Het dient vooral om vijanden af te schrikken.
Het insect is, zoals algemeen aangenomen is, de oorworm, dus niet 'oorwurm'. Maar Van Dale kent 'oorworm' niet eens, je vindt er enkel 'oorwurm'.
Vind hier de antwoorden. Soorten vliegen in Nederland? Vliegen horen tot de geleedpotige en vallen onder de klasse van tweevleugelige insecten ook wel Diptera genoemd.