Goed nieuws: in het onderzoek naar hoe het met kinderen gaat op het gebied van mentale- en fysieke gezondheid staat Nederland op nummer 1.
Van de 41 meest welvarende landen bezit Nederland de gelukkigste jeugd. Volgens wereldwijd onderzoek van Unicef staat ons land bovenaan in de ranglijst als het gaat om onder meer mentale en lichamelijke gezondheid, en sociale en leervaardigheden.
Nederland staat bovenaan in de ranglijst als het gaat om onder meer lichamelijke en geestelijke gezondheid, en sociale en leervaardigheden. Daarmee zijn Nederlandse kinderen tot 18 jaar nog nét een beetje gelukkiger dan hun leeftijdsgenoten in Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Finland.
Jongeren zijn doorgaans tevreden met hun woning en woonomgeving. Zij waarderen hun woning gemiddeld met een 8,4 en hun woonbuurt met een 7,9. Van de jongeren geeft 90 procent aan tevreden te zijn met hun woning, terwijl 84 procent tevreden zegt te zijn met hun buurt.
Een factor die meespeelt is dat Nederlandse moeders vrijheid hebben en over het algemeen tevreden zijn met hun leven. Ze mogen hun partner zelf kiezen en worden niet onderdrukt. Ook op het gebied van religie, seksualiteit en drugs 'mag' er veel in Nederland.
De grote winnaar in de Family Life Index is Finland. In de ranking van de kwaliteit van het onderwijs, de kosten en het aanbod van onderwijs en kinderopvang staat het land op de eerste plek. Maar liefst 70% van de ondervraagden bestempelden het onderwijs als excellent, ten opzichte van 21% gemiddeld wereldwijd.
De Amerikaanse Michelle Butler was slechts 21 weken en één dag zwanger toen haar zoontje Curtis werd geboren. Hij woog bij de geboorte slechts 420 gram.
Van alle leeftijdsgroepen waren in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en het minst tevreden met hun leven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit de enquête Sociale samenhang en Welzijn. Zo'n 81 procent van de 18- tot 25-jarigen zei in 2021 gelukkig te zijn, terwijl dit in 1997 nog 91 procent was.
Een als zeer goed ervaren gezondheid gaat veel vaker samen met geluk: 94 procent is gelukkig en 1 procent ongelukkig.
Het is dan ook niet gek dat mensen het gelukkigst blijken op de leeftijd van 16 en 70 jaar. Dit zijn leeftijden waarbij je vooral bezig bent met de dingen en mensen die jou een goed gevoel geven. Als je 16 bent, trek je veel op met vrienden en vriendinnen. Je ontdekt het leven en geniet met volle teugen.
Gelukkigste landen ter wereld in 2023
Voor het zesde jaar op rij staat Finland op nummer één in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Opvallend is de stijging van Litouwen die met dertig plaatsen verplaatst naar de top 20.
Gelukkigste land: Finland
Finland blijft Denemarken en Zwitserland voor als gelukkigste land ter wereld. Niet alleen de Finnen zijn blije inwoners, met de kerstman erbij wordt het in het noorden van Finland hartstikke gezellig.
Ze ondervroegen 2.116 ouders met twee tot vier kinderen onder de 16 jaar. De conclusie? Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst, daarna volgen ouders met een dochter én een zoon, en op de derde plek komen ouders met twee zoons.
De inwoners van Finland, Denemarken, IJsland, Israël, Nederland, Zweden, Zwitserland, Luxemburg en Nieuw-Zeeland eindigden in de top 10. De Verenigde Staten stonden op 15, België (opnieuw) op plaats 17. De minst gelukkige resultaten kwamen uit Amerika en Europa stond dit jaar op nummer 70, Oekraïne op 92.
Goodhire Uit het onderzoek van Goodhire blijkt dat de gelukkigste generatie – de millennials (25 tot 40 jaar) – het hoogst scoren op het vlak van zingeving in hun job (60%) en op work-life balance (48%).
Finland is volgens het World Happiness Report 2023 voor het zesde opeenvolgende jaar het land met de gelukkigste bevolking ter wereld. De Finnen worden daarin gevolgd door de bevolking van Denemarken.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
Jongvolwassenen minst vaak gelukkig en tevreden in 2021
Hoewel zowel geluk als tevredenheid na 2019 dalen, prijst nog steeds een ruime meerderheid van de volwassenen (86 procent) zichzelf gelukkig, en is 84 procent tevreden met het leven.
Niet in alle beroepen is de tevredenheid even groot. In de wetenschappelijke beroepen werkt maar liefst 94 procent met plezier, in de elementaire beroepen is dat 84 procent. Over het algemeen zijn de werkenden in Nederland tevreden met de werksfeer.
Maar ook uit breed maatschappelijk onderzoek blijkt dat mannen een vrouw van rond de 25 jaar het meest aantrekkelijk vinden, ongeacht hun eigen leeftijd, zegt Rika Ponnet in 'De Wereld van Sofie'. "25 blijkt voor mannen de ideale leeftijd voor een vrouw te zijn.
Britse onderzoekers hebben het antwoord: op haar 31ste. Volgens het onderzoek is schoonheid een combinatie van zelfvertrouwen, stijl en persoonlijkheid. Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren.
Maar uit onderzoek van internationaal marketingbureau OnePoll is gebleken dat ouders 8 jaar de moeilijkste kinderleeftijd vinden. OnePoll hield een peiling onder 2000 ouders. De term hatefull eights kwam massaal naar voren.
In Israël is een vrouw op 65-jarige leeftijd bevallen van een zoontje. Het is de oudste vrouw ooit in het land die een kind heeft gekregen.
Ook in Nederland hebben we gevallen gehad van jonge moeders. In 2011 beviel in Groningen een 12-jarig meisje van een zoon. Het ging hier om kindermisbruik. De vader bleek in dit geval ook de opa te zijn.
Daarop zijn drie vrouwen te zien; de oma van 29 jaar, de moeder van 15 jaar en de pasgeboren baby. De foto is op 18 september 2002 afgedrukt in Provinciaals Zeeuwse Courant (PZC) met als ondertiteling: "Jongste oma van Nederland is 29 jaar".