Uiteraard zijn er aan een uitonverdeeldheidtreding kosten verbonden. Zo zijn er kosten die aan de notaris moeten betaald worden voor het opmaken van de akte (want uiteraard, dit moet notarieel worden vastgelegd), maar ook onze overheid staat in de rij om hierop kosten te rekenen.
Wie moet de verdeeltaks betalen? Als u een deel van een onroerend goed overkoopt van uw ex-partner, moet u verdeelrechten betalen op het onroerend goed waarvan u na aankoop alleen eigenaar wordt.
Overeenkomst om in onverdeeldheid te blijven
Een dergelijke overeenkomst geldt slechts voor vijf jaar, maar kan ten alle tijde, voor een zelfde maximumduur, verlengd worden. Verbintenissen voor een langere termijn aangegaan kunnen door de rechtbank herleid worden tot de wettelijk voorziene duurtijd van vijf jaar.
Een onverdeeldheid kan beëindigd worden als één van de onverdeelde eigenaars de onverdeelde rechten van de anderen overkoopt. Dat wordt 'uit onverdeeldheid' treden genoemd. Verdeelrecht. Wanneer een onverdeeldheid beëindigd wordt, moeten er registratierechten betaald worden.
broers of zussen) een woning erft, kunt u uit deze 'onverdeeldheid' treden door het vastgoed van de hand te doen of (één van) de anderen uit te kopen. Die onverdeeldheid wegwerken kan pas nadat eventueel vruchtgebruik van de woning wordt gerespecteerd of gecompenseerd.
Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen. Niet verdelen is geen optie. Uiteindelijk zal de nalatenschap toch echt afgewikkeld moeten worden.
Als jij het huis wel wil verkopen, maar de andere eigenaar weigert, kan je dit ook voor de rechtbank beslechten. Deze situatie is echter anders dan bij een gezinswoning. Bij een gezinswoning kan de ene eigenaar de andere niet dwingen tot een verkoop. Bij een huis dat geen gezinswoning is geldt dit echter niet.
De rechtsgrond, die in het verleden bij vrijwel elke vordering tot uitonverdeeldheidtreding werd ingeroepen, was het artikel 815 (oud) Burgerlijk Wetboek. Dat huldigde het principe “dat niemand kan genoodzaakt worden in onverdeeldheid te blijven” en “dat de verdeling te allen tijde kan gevorderd worden”.
Of de naam nu "gezamenlijke rekening", "collectieve rekening", "rekening in onverdeeldheid" of nog iets anders is, het principe is hetzelfde: een bankrekening van meerdere personen die op zijn minst gemeenschappelijke financiële belangen hebben.
Goederen of schulden die aan verschillende personen toebehoren of op verschillende personen verhaald kunnen worden, zonder dat ze tot het gemeenschappelijk vermogen van de echtgenoten behoren.
Beide partijen betalen alle notariskosten idealiter samen, maar in realiteit moet de uitkopende partij dat bedrag vaak alleen ophoesten.
Onverdeeldheid houdt in dat er aan de zaak, of bijvoorbeeld een nalatenschap, materieel niets verandert. Het eigendomsrecht op de zaak daarentegen, wordt mathematisch en abstract verdeeld. Er is sprake van mede-eigendom.
a) Wat is onverdeeldheid? Een gezinswoning is in onverdeeldheid wanneer het onroerend goed geen deel uitmaakt van het gemeenschappelijk vermogen en dus ook niet van de aankomende vereffening-verdeling, maar wel in eigendom is én blijft van beide echtgenoten.
Rekenvoorbeeld partner uitkopen
Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt. Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan.
Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.
In principe 10%. Dat is inderdaad het tarief dat u in principe betaalt op de aankoop van een onroerend goed. Dat tarief wordt verlaagd tot 5% voor een pand met een ki van minder dan € 745 waarop het 'klein beschrijf' van toepassing is. Toch hoeft u vaak niet zo veel te betalen wanneer u een mede-eigenaar uitkoopt.
Bij het overlijden van een medetitularis van een gemeenschappelijke rekening wordt in een eerste fase de volledige rekening geblokkeerd. Daarna kan de langstlevende echtgenoot of de wettelijk samenwonende de bank vragen om een bedrag vrij te maken.
Wat bij overlijden? Vruchtgebruik dooft normaal gezien uit als de vruchtgebruiker overlijdt. Die laatste kan zijn recht dus niet legateren, aangezien hij de duur ervan niet kan verlengen tot na zijn dood. Zijn vruchtgebruik schenken kan wel (bij notariële akte).
Een onverdeeldheid is een eigendomsvorm waarbij eenzelfde goed aan meerdere personen toebehoort. Dus van zodra tegelijkertijd meerdere personen eigenaar zijn van een goed of meerdere goederen is er sprake van een onverdeeldheid.
Deze werkzaamheden rond een erfenis kunnen enige tijd in beslag nemen. Dit kan enkele maanden tot enkele jaren duren. Op elk moment kunnen de erfgenamen evenwel een akkoord sluiten over de verdeling van de erfenis.
De wet verdeelt erfgenamen in vier orden volgens bloedverwantschap: de afstammelingen van de overledene: kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, ... de ouders samen met de broers, zussen en hun afstammelingen, als de overledene geen afstammelingen heeft.
Reken voor een procedure in eerste aanleg op een extra termijn van zowat negen maanden tot één jaar en voor een beroepsprocedure op een bijkomende termijn van nog eens één à twee jaar.
Is uitkopen van uw partner verplicht? Nee, het is niet verplicht uw ex-partner uit te kopen bij een scheiding. U kunt er immers voor kiezen uw woning in zijn geheel te verkopen. Het is zelfs mogelijk gezamenlijk eigenaar te blijven van het huis.
Ja, een echtgenoot of geregistreerd partner heeft toestemming nodig van zijn of haar partner voor de verkoop van de echtelijke woning. Maar ook voor een woning die door alleen een partner wordt bewoond. Als je zonder toestemming toch het huis verkoopt, dan kan jouw partner die verkoop achteraf terugdraaien.
In het derde lid van artikel 178 van het Burgerlijk Wetboek is echter bepaald dat de rechter de verdeling telkens voor een periode van ten hoogste drie jaren kan uitsluiten. Dat betekent dat de rechter bijvoorbeeld kan beslissen dat de woning voorlopig niet hoeft te worden verkocht.