De Wet bronbelasting is ingevoerd per 1 januari 2021. Het is een bronbelasting op bepaalde rente- en royaltybetalingen. Het gaat dan om een rente- of royaltybetaling door een in Nederland gevestigd lichaam aan een gelieerd lichaam in een laagbelastend land, en om bepaalde misbruiksituaties.
Belastingverdrag. Via je Nederlands aangifte inkomstenbelasting kun je de buitenlandse bronbelasting op dividenden verrekenen met je Nederlandse inkomstenbelasting.
Bronbelasting houdt in dat er aan de bron belasting wordt geheven. De voornaamste soorten in Nederland zijn loonbelasting en dividendbelasting. Nederland heft dus geen belasting op rente of royalty's.
Buitenlandse bronbelasting terugvragen
In de verdragen zijn rente- en dividendbelastingpercentages afgesproken. Heb je meer belasting betaald dan het afgesproken percentage? Dan kun je voor het teveel betaalde bedrag een verzoek tot teruggaaf indienen bij de belastingdienst van dat verdragsland.
Dividendbelasting als u dividend ontvangt
Ontvangt u of uw organisatie dividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? De vennootschap die het dividend uitkeert moet dan meestal dividendbelasting inhouden. Ingehouden dividendbelasting kunt u verrekenen in uw aangifte inkomstenbelasting.
Belastingen bij een bv
De bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De bv is ondernemer voor de btw. Als de bv personeel in dienst neemt, krijgt de bv te maken met loonheffingen. Ook over het salaris van de directeur-grootaandeelhouder houdt de bv loonheffingen in.
Als een dga de behaalde winst wil uitkeren naar privé, betaalt hij hierover inkomstenbelasting (IB). Deze belasting, ook wel box 2 belasting of aanmerkelijkbelangheffing genoemd, bedraagt vanaf 2021 26,9% en blijft vooralsnog hetzelfde in toekomstige jaren.
Duitsland, Estland, Frankrijk, Italië, Zweden. Duitsland (DE), Estland (EE), Frankrijk (FR), Italië (IT) en Zweden (SE) heffen geen bronbelasting voor niet-ingezetenen, d.w.z. je bent automatisch vrijgesteld van bronbelasting en hoeft verder niets te doen.
De Wet bronbelasting is ingevoerd per 1 januari 2021. Het is een bronbelasting op bepaalde rente- en royaltybetalingen. Het gaat dan om een rente- of royaltybetaling door een in Nederland gevestigd lichaam aan een gelieerd lichaam in een laagbelastend land, en om bepaalde misbruiksituaties.
Als u rente, royalty's of dividend uit een ander land ontvangt, wordt bij de uitbetaling vaak belasting ingehouden. Dit heet bronbelasting.
Roerende voorheffing wordt bij de bron ingehouden, net als bronbelasting. Dit houdt in dat de belasting automatisch wordt ingehouden en afgedragen aan de belastingdienst van het land waar de uitkerende organisatie is gevestigd.
Bezit u minimaal 5% van de aandelen, opties of winstbewijzen van een vennootschap? Of u heeft dit samen met een fiscale partner? Dan heeft u inkomen uit aanmerkelijk belang. Over het inkomen uit aanmerkelijk belang betaalt u 26,90% belasting.
U kunt de ingehouden dividendbelasting mogelijk verrekenen of terugvragen. In een aantal situaties geldt een vrijstelling. Of u hiervoor in aanmerking komt en hoe dit werkt hangt er in de eerste plaats van af of u als ontvanger binnen of buiten Nederland woont. Hetzelfde geldt als uw organisatie de ontvanger is.
Royalties zijn onbelast voor de omzetbelasting wanneer je géén tegenprestatie levert voor de vergoeding. Dat is het geval wanneer je géén toestemming hebt verleend voor het gebruik van je werk. In de praktijk zijn dit de leenvergoedingen van bibliotheken. Daarover hoef je dus geen omzetbelasting af te dragen.
Het belastingverdrag tussen de Verenigde staten en Nederland biedt een verlaagd bronbelastingtarief van (doorgaans) 15% voor dividendinkomen.
Particuliere (box 3) beleggers die in Nederland wonen en dividend ontvangen uit hun portefeuille van beursgenoteerde binnen- en buitenlandse effecten, kunnen de teveel ingehouden (buitenlandse) dividendbelasting terugvragen en/of verrekenen in hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.
De Belastingdienst krijgt uit het buitenland informatie over uw bankrekening. Ook krijgt de Belastingdienst informatie via klikbrieven, buitenlandse banken (spontaan) en uit platforms (zoals de Panama papers).
De inkomstenbelasting (Einkommenssteuer) in Duitsland is lager dan in Nederland, het maximale tarief bedraagt 42%. Bij een inkomen boven de € 250.000 heeft men nog een tarief voor de rijken van 45%.
Het leukste inkomen om te ontvangen is geld van royalties. Royalties is de vergoeding die je ontvangt voor iets wat je gemaakt hebt, en dat steeds opnieuw wordt verkocht of gebruikt. Royalties worden uitbetaald aan auteurs van boeken, aan illustrators, aan ontwerpers van lampen, computergames of wat dan ook.
Het hoogst is de belasting- en premiedruk met 48 procent van het bbp in Denemarken. Op de tweede plaats staat Zweden (46 procent), terwijl België (44 procent) de derde plaats inneemt. Litouwen kent met 26 procent de laagste druk, gevolgd door Bulgarije (27 procent) en Letland (28 procent).
Nederlanders betalen bovengemiddeld veel belasting via hun inkomen. Ruim 30 procent van het bruto inkomen gaat naar de overheid. Dat is bijna 5 procentpunt meer dan het gemiddelde voor ontwikkelde landen. Inwoners van België betalen het meeste loonbelasting, die van Chili (veruit) het minste.
Woont u in Nederland en heeft u inkomen uit een ander land omdat u daar werkt of vermogen bezit? Dan krijgt u te maken met 2 landen die belasting kunnen heffen over dat inkomen. Als door meer landen over hetzelfde inkomen of vermogen belasting wordt geheven, heet dat dubbele belasting.
In principe mag je altijd lenen uit je bv, tenzij er natuurlijk geen geld meer in je bv zit. Waar het echter om gaat is dat als je leent uit een bv je netto geld haalt uit een pot waar 'bruto' geld in zit. Oftewel, over het geld wat in de (stamrecht) bv zit dient nog belasting afgedragen te worden.
Een bv heeft gemiddeld een lagere belastingdruk bij hogere winsten dan een eenmanszaak. Maar wel hogere kosten. Onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op ondernemersaftrek waaronder de zelfstandigenaftrek.