De kosten worden dus betaald door je zorgverzekering. Toch kun je een rekening ontvangen omdat de ambulance je heeft vervoerd naar het ziekenhuis. Dit is dan het eigen risico wat je in dat jaar nog niet verbruikt hebt. Voor zorg uit de basiszorgverzekering geldt namelijk altijd het eigen risico.
Als je een ambulance oproept, dan kunnen de kosten als snel op 750 euro zitten. Ambulancevervoer is gelukkig in Nederland gedekt onder de basisverzekering. Wel geldt dat de rit niet langer mag zijn dan 200 kilometer en dat het om medisch noodzakelijk vervoer gaat.
Welk ambulancevervoer wordt niet vergoed door zorgverzekering? De basisverzekering vergoedt de kosten voor ambulancevervoer niet als je voor begeleiding of therapie naar een verpleeghuis of psychiatrische instelling moet worden gebracht.
De kosten voor een ambulance zijn wettelijk vastgesteld en komen al gauw neer op zo'n 700 euro. En heb je een hoger eigen vrijwillig risico? Dan zullen de kosten hoger uitvallen. Goed om te weten: kosten voor een ambulance worden alleen gerekend als de patiënt ook echt vervoerd wordt.
Dienst 112
Voor elke dringende interventie van de ambulance na een 112-oproep wordt 70,92 euro aangerekend. De afgelegde afstand maakt hierin geen verschil. Dit bedrag valt volledig ten laste van de patiënt; er is geen terugbetaling van de ziekteverzekering.
Het grootste deel van de kosten van een ambulancerit bestaat dan ook uit 'beschikbaarheidskosten': kosten die gemaakt worden om ervoor te zorgen dat een volledig met medische inrichting uitgeruste ambulance-eenheid 24 uur per dag beschikbaar is om - in spoedgevallen - tijdig ter plaatse te kunnen zijn.
De regionale ambulancepost bepaalt of vervoer per ambulance nodig is. De zorgverzekeraar vergoedt alleen vervoer per ambulance als iemand: Naar een ziekenhuis, zorgverlener of zorginstelling gaat en de daar te verlenen zorg tot het basispakket behoort.
Huisartsenpost gratis, spoedeisende hulp kost eigen risico
De zorg gaat niet ten koste van uw verplichte eigen risico.
U betaalt geen eigen bijdrage voor het vervoer met een ambulance.
Geen eigen risico voor bepaalde zorg
huisartsenzorg (waaronder de huisartsenpost); verloskundige zorg en kraamzorg; de niet-invasieve prenatale test (NIPT) en de 20-wekenecho; bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten (diabetes mellitus type 2, COPD en CVR).
Voor zorg op de spoedeisende hulp betaal je eigen risico. Hierdoor kan een bezoek aan de spoedeisende hulp je al gauw tientallen tot honderden euro's kosten. Voor zorg door je huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico.
De basisverzekering vergoedt zorgkosten die medisch noodzakelijk zijn. Als je met de ambulance opgehaald moet worden en naar de spoedeisende hulp moet worden gebracht, krijg je deze kosten vergoed.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
De volgende uitgaven zijn dan aftrekbaar: uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis. uitgaven voor ambulancevervoer. extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit.
Iemand die op de verpleegafdeling van het ziekenhuis ligt vanwege corona kost ongeveer 500 euro per dag. Iemand die na een verkeersongeval op de traumaopvang wordt opgenomen met 2 verpleegdagen kost ongeveer 1.400 euro, ofwel 700 euro per dag.
Ambulance dringend nodig
Het ter plaatse komen van de ambulance kost je altijd 60,84 euro, ook als het de patiënt niet naar het ziekenhuis vervoert. Er mogen geen bijkomende kosten worden aangerekend. De ziekteverzekering komt niet tussen in deze kosten.
De jaarlijkse kostprijs voor de uitbating van de MUG-Helikopter wordt geraamd op ongeveer 500.000 euro. In dit bedrag zijn inbegrepen de huurprijs van de helikopter inclusief alle noodzakelijke verzekeringen, de lonen voor de piloten en technici, brandstof, onderhoud van het toestel en het secretariaat.
Dit kan te maken hebben met veiligheid van het personeel (bijvoorbeeld bij steek -of schietpartijen) of omdat de politie veel sneller ter plaatse kan zijn en al handelend kan optreden (bijvoorbeeld door het beginnen met reanimeren). Bij meldingen op privé adressen wordt de politie (in principe) niet mee gestuurd.
Van de 45-minutennorm is 15 minuten bedoeld als aanrijtijd: de tijd dat de ambulance met de hulpverlener daadwerkelijk ter plekke is bij je thuis of bij het ongeluk. Wist je dat ambulances niet vanaf een ziekenhuis aanrijden maar vanaf een wachtpost?
Wat je moet zeggen
Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu.Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
"Een dag op de IC kost, naar een ruwe schatting, ongeveer 2.500 euro", laat woordvoerder Maaike Grevelink weten. Ervan uitgaand dat een coronapatiënt gemiddeld dertien dagen op de IC ligt, brengt de kosten van een behandeling op zo'n 32.500 euro (13 x 2.500 euro).
Dringend ziekenvervoer per ziekenwagen is niet gratis. Iedereen die een oproep doet via het noodnummer 112 voor een ambulance betaalt 61,41 euro (voor elke afstand; bedrag 2021, wordt jaarlijks geïndexeerd). Er is geen tegemoetkoming van het ziekenfonds.
Kosten van de huisartsenpost
De zorg op de huisartsenpost wordt volledig vergoed. De zorg gaat ook niet ten koste van uw verplichte eigen risico.
Als u verzekerd bent tegen ziektekosten, worden deze kosten altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar, uw zorgverzekeraar brengt deze kosten wel in rekening op het door u zelf te betalen jaarlijkse (verplichte) eigen risico. De kosten voor een bezoek aan de SEH zijn minimaal 150 euro.