Eetbare bananenEr zijn ongeveer 400 gangbare rassen van banaan. Het assortiment is te verdelen in rassen voor de verse consumptie en in rassen om te bakken of te koken. Daarnaast zijn er rassen met speciale eigenschappen zoals de appelbanaan, babybanaan en rode banaan.
Wereldwijd zijn er naar schatting bijna 1.000 verschillende soorten bananen te vinden!
Bananenrijper Ben vertelt dat er in Nederland maar één soort banaan is: de Cavendish banaan. Je kunt ze groter of kleiner laten oogsten, maar deze gele vriend uit de bananenfamilie blijft hetzelfde. Rogier van Hortus in Leiden: “We hebben maar één soort bananen omdat deze heel makkelijk te kweken en te vervoeren is.
De reuzenbanaan is de grootste bananensoort en daarmee ook de grootste kruidachtige plant ter wereld. Het is een zeer zeldzame soort die enkel voorkomt in de bergwouden van het eiland Nieuw-Guinea op hoogtes van 1200-1800 meter.
Bananenplant soorten
Je kunt de Bananenplant vinden in verschillende soortjes. Zo zijn de Musa Basjoo, Musa Tropicana en de Musa Dwarf Cavendish erg populair. Deze Bananenplanten hebben grote groene bladeren. Daarnaast zijn de Musa Aeae en de Musa Variegata favoriete soortjes.
Hoe oud kan een Musa bananenplant worden? De Musa dwarf cavendish kan zo'n vier tot vijf jaar oud worden en meer dan drie meter hoog worden. Voor een kamerplant is dit niet zo oud.
Je kunt een bananenplant ook in de grond planten. Laat de nieuwe plant een jaar groeien en oogst dan de bananen. Je kunt ook nieuwe bananenplanten maken van de wortelstokken van een volwassen bananenplant. Je kunt de wortelstokken in een pot met aarde of in de grond planten.
Ja, dit is ook in Nederland mogelijk maar bananen zijn zonder twijfel tropische vruchten. De ideale temperatuur voor bananen ligt tussen de 26 en 30 graden. Toch kunnen er ook in Europa bananen groeien.
Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
De babybanaan is een fruit- of dessertbanaan. Met slechts 6-8 cm is hij een stuk kleiner dan de gewone banaan die zo'n 20 cm lang is. De babybananen groeien in trossen van 7-10 stuks en zijn zeer zoet.
Staan bananen in de Schijf van Vijf? Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Filipinos eten deze banaan per hoofd van de bevolking het meest. Zo'n 60 kilo per persoon per jaar, becijfert de FAO. In Brazilië zou dat getal ongeveer identiek zijn.
India is veruit de grootste met een productie van een kleine 30 miljoen ton. China is de andere grootmacht met een productie van meer dan 12 miljoen ton. Dan volgen de Filippijnen (ruim 9 miljoen ton), Brazilië (7), Ecuador (6).
Deze GI geeft aan hoe snel een voedingsstof na het eten ervan de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Zo is de GI-waarde van een rijpe banaan bijvoorbeeld 60, terwijl de GI-waarde van een onrijpe banaan 30 is, de helft dus. Dat maakt een jonge banaan op dit gebied dus een stukje gezonder dan een rijpere banaan.
Om te beginnen zitten bananen vol met vezels, vitamines en mineralen, ze zijn natuurlijk ook erg smaakvol. Hierdoor zijn ze een van de gezondste dingen die je als ontbijt kunt eten. Ze zijn een van de beste fruitbronnen van vitamine B6, met een middelgrote banaan die voor ongeveer 25% van je dagelijkse behoeften zorgt.
Het is een van de oudste vruchten die door de mens gegeten worden. De eerste sporen ervan gaan terug tot Nieuw-Guinea, zo'n 10.000 jaar voor onze jaartelling. Vanaf de zevende eeuw na Christus raakt de banaan verspreid over Europa, in eerste instantie vanuit het Middellandse Zeegebied.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid.Het kan leiden tot gewichtstoename, problemen met de bloedsuikercontrole en tekorten aan voedingsstoffen.
Voor vruchten is wat geduld nodig: de bananenplant heeft drie tot vier jaar nodig om tot bloei te komen en doet dat alleen met voldoende licht, veel warmte en ruimte om een tros bananen te kunnen ontwikkelen.
Tropisch fruit zoals ananas en kokosnoten groeien niet in Nederland. Daarom halen we het uit landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Azië. Dat gaat vaak met vliegtuigen. Groente en fruit uit Europa halen we met vrachtwagens en schepen.
De rode banaan wordt aangevoerd vanuit Indonesië, maar komt ook voor in heel Azië (onder andere in Sri Lanka). De rode banaan is ongeveer 12 cm lang en daarmee kleiner dan de dessertbanaan. De schil heeft een groenrode tot rode kleur, veroorzaakt door de anti-oxidant bètacaroteen.
De meest geschikte bananenplant om te stekken is de Musa Dwarf Cavendish. Je kunt de bananenplant ook gaan stekken wanneer de stek groter aan het worden is dan de moederplant. Dit is een extra reden om te gaan stekken, zodat de moederplant alle energie weer terug krijgt om zelf te groeien.