De nummers dienen ter identificatie van het materiaal. Voor kunststoffen gelden de recyclagecodes 01 tot 07. Deze Resin Identification Codes (RIC) werden in 1988 gepubliceerd door de Society of the Plastics Industry (SPI).
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
PET-materiaal (chemisch bekend als polyethyleentereftalaat) is een polyester met een relatief hoge dichtheid en wordt vervaardigd door Ensingerals halffabrikaat voor verspaning. PET is verkrijgbaar of als een amorfe of als een semi-kristallijne thermoplastische kunststof.
Vooral mineraalwater en frisdrank wordt vaak verpakt in dunne PET-flessen. Het gebruik ervan kan echter gevaren voor de gezondheid opleveren. Verschillende studies tonen aan dat er schadelijke stoffen uit deze plasticsoort kunnen lekken waardoor de inhoud verontreinigd kan worden.
PET-verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Hiervoor worden PET-flessen van inzamelcentra naar een recyclingfabriek gebracht. Om het transport zo duurzaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de PET-flessen tot balen geperst en in een recyclecentrale tot kleine stukjes gemalen.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Vuilniszakken worden over het algemeen gemaakt van 2 soorten plastic, te weten HDPE en LPDE. HDPE is de afkorting voor Hoge Dichtheid PolyEthyleen (High Density Polyethylene).
Uiteraard voldoen wij aan alle nationale en Europese voorschriften inzake kunststoffen en kunnen je verzekeren dat al onze producten die in België verkocht worden geen hormoonverstorende stoffen bevatten en BPA-vrij zijn.
Code 1 - Polyethyleentereftalaat of PET/PETE
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik kan, maar let op met hoge temperaturen. Het plastic kan dan een kleine hoeveelheid BPA afgeven. Waterflesjes die een tijdje in de zon hebben gestaan, kun je dus beter weggooien.
Goed dat al die BPA-vrije producten er zijn, toch is er nog genoeg werk aan de winkel! Bij gehard plastic kun je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) zit in frisdrankflessen. Het maakt de fles doorzichtig en het is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de 'bubbels' in dranken). PET wordt soms ook gebruikt in broodtrommels en drinkbekers, omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht.
Code 2: HDP of HDPE
Dit plastic wordt vaak gebruikt voor melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, speelgoed en plastic zakken. HDPE kun je veilig hergebruiken en wordt vaak gerecycled, waardoor het ook beter is voor het milieu.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Prijsindicatie plastic: afhankelijk van type plastic: 200-550€/1.000 kg. U kunt uw karton verkopen op onze vraag en aanbod site. Ook kunt u uw plastic verkopen op de vraag en aanbodsite voor plastic. Het is wel een voorwaarde om het karton in balen aan te leveren.
PET-P (polyethyleentereftalaat) is zeer vormvast en heeft een zeer laag wrijvingscoëfficiënt, zelfs lager dan die van PA (Nylon) en POM. Het is een van de hardste kunststofmaterialen, heeft geen last van kruip (koude vloei) en het neemt praktisch geen vocht op.
PVC (polyvinylchloride) is een plastic dat wordt gebruikt als alternatief voor hout en beton. PVC is een goedkope en gemakkelijk bewerkbare vorm van plastic.
Acryl, ook wel kunststof genoemd, is een materiaal dat warm aanvoelt en een glad en poriënvrij oppervlak heeft. Het is een kunststof waarmee verscheidene vormen gemaakt kunnen worden.
PET-flessen die we nu nog kennen, zijn gemaakt op basis van aardolie. Het nieuwe materiaal daarentegen is volgens Coca-Cola 100% plantaardig. Voor de nieuwe fles is gebruik gemaakt van twee verschillende technologieën. Een daarvan is een plantaardig materiaal genaamd paraxyleen (bPX), gemaakt met suiker uit maïs.
PET staat voor Poly EthyleenTereftalaat en is een polyester. PET is een kunststof dat onder verhitting gemakkelijk is te vormen. PET is volledig recyclebaar, maar voor het behoud van eigenschappen is in veel gevallen extra bewerking noodzakelijk.
PET-flessen kunnen niet onbeperkt worden gerecycled op de manier waarop dat nu gebeurt. Na zes keer 'mechanisch recyclen' is de kwaliteit van het plastic te ver gedaald om nog hoogwaardig te hergebruiken.