Wat wasverzachter eigenlijk doet, is een vetlaagje creëren over je kleding waardoor de was zachter aanvoelt. 'Het probleem is dat hierdoor je kleding minder goed 'ademt'. En dit is niet goed voor je huid', zegt Grootveld. Je huid komt in direct contact met de vetlaag, dit kan zorgen voor irritaties en zelfs eczeem.
Wel is vloeibaar wasmiddel vaak iets prijziger dan de poedervariant. Ook kun je snel te veel gebruiken, waardoor het ook nog eens sneller op is. Volgens Milieu Centraal is vloeibaar wasmiddel beter voor het milieu omdat het ervoor zorgt dat er minder vezels loslaten bij synthetische kleding.
Wasverzachters zijn veilig te gebruiken, als je de gebruiksaanwijzing opvolgt. Tijdens het dragen van de kleding, kan je huid in aanraking komen met bijvoorbeeld wasactieve stoffen en parfum uit wasverzachter. Het gaat dan om zulke kleine hoeveelheden, dat het geen invloed heeft op je gezondheid.
Gebruik je wasverzachter? Dan leg je een laagje over de speciale stof van je sportkleding waardoor ze haar functie verliest, en je kleding dus sneller onfris zal ruiken. Bovendien is wasverzachter slecht voor de elasticiteit van je kleding waardoor jouw strakke pakje straks ineens niet meer mooi past.
'Maar als je geen droger hebt, zitten er best wat voordelen aan wasverzachter. Het is een vettige substantie waardoor je kleding zachter aanvoelt en minder stijf wordt. ' Vooral bij handdoeken is dat wel fijn. 'Zonder wasverzachter kun je je handdoeken bij wijze van spreken rechtop zetten', zegt Hoffer.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Wasverzachter is slecht voor de droger! Als je het gewassen wasgoed wilt drogen in de wasdroger, dan is het af te raden om te wassen met wasverzachter. Door de wasverzachter ontstaat er een vetlaagje op de sensor die meet hoe vochtig het wasgoed is, waardoor de droger niet goed kan meten of de was droog is.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Mix 1/3 kopje schoonmaakazijn met 1/3 kopje conditioner en 1/3 kopje water. Doe het in een oude fles, zodat je het makkelijk kunt bewaren. Doe een paar druppels van je zelfgemaakte wasverzachter bij de was en je handdoeken komen er weer heerlijk zacht uit.
De doorzichtige flessen van Dreft (400ml, 450ml, 650ml, 800ml, 900ml) zijn gemaakt van 100% gerecycleerd plastic (uitgezonderd de dop en het etiket) en zijn recycleerbaar. Ook de Dreft Platinum Plus capsules zijn ontworpen om het milieu te beschermen.
De hoogste score is voor de Robijn Morgenfris wasverzachter. Robijn Morgenfris zorgt niet alleen voor heerlijk zachte was maar geeft deze ook een fijne frisse geur van rozen en andere frisse bloemen. Deze geur blijft niet beperkt tot het wasgoed, deze is vaak door het hele huis te ruiken.
De Consumentenbond heeft weer wasmiddel getest en de grote winnaar gekozen. Het wasmiddel voor bonte was van Lidl is door de Consumentenbond als Beste Koop uit de test voor bontwasmiddelen gekomen. Formil Ultra Plus Color in poedervorm eindigde als tweede van in totaal 32 geteste bontwasmiddelen.
Ingredients: <5% Kationogene oppervlakteactieve stoffen; Parfums, Alpha-isomethyl ionone, Citronellol, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Limonene, Linalool.
Een wasverzachter gebruik je tijdens het wassen van je kleding en ander textiel. Het wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd, om de was lekkerder te laten ruiken en soepeler aan te laten voelen.
Week je kleding een nachtje in azijn en vergeet hem daarna niet te wassen. Tada: je kleding ruikt weer fris. Let op: gebruik geen azijn én soda op hetzelfde kledingstuk.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Deze kationogene oppervlakte-actieve stoffen zijn quaternaire ammoniumverbindingen met lange koolwaterstofketens; bijvoorbeeld vetzuur-esters van tri-ethanolammoniummethylsulfaat. Daarnaast bevatten wasverzachters parfum dat op het wasgoed afgezet wordt om het een aangename geur te geven.
Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten. Als alternatief voor wasverzachter kun je een kleine scheut azijn aan het spoelbakje van de wasmachine toevoegen. Gebruik van wasmiddel bij jeans wassen.
Lenor staat vooral bekend om haar pods en heerlijke wasverzachter. De geuren van Lenor zijn aanstekelijk en daarom blijven velen bij de wasmiddelen van Lenor, wanneer ze dit in huis hebben gehaald. Typerend zijn de vele varianten wasmiddel, van waspods tot geurboosters en van wasparfum tot vloeibaar wasmiddel.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Azijn in je wasmachine helpt om zeepresten te verwijderen. Het zijn vaak die resten die in je kleding blijven hangen die je huid kunnen irriteren. Een kopje azijn in het bakje voor de wasverzachter zorgt dus niet enkel voor zachte kleren, maar ook voor schone kleren die niet irriteren.
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.