23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
Niemand is immuun voor alcohol. 'De meeste mensen die zeggen dat ze nergens last van hebben, drinken simpelweg onvoldoende om een kater te ontwikkelen', zegt Verster, die dit aantoonde onder een groep van vijfduizend Utrechtse studenten. Het maakt wel uit wat je drinkt.
De enige manier om een kater te voorkomen is met mate drinken of niet drinken. Niemand is immuun voor alcohol. Er zijn mensen die zeggen dat zij nooit een kater hebben, maar in elk lichaam ontstaat een afbraakproces om alcohol in het lichaam op te ruimen.
Je lichaam lijdt aan vochttekort
De grote boosdoener achter de kater is vochttekort. Vochttekort uit zich in klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en erge dorst. Flink sporten op warme dagen kan de oorzaak zijn. Geen nood: zodra je vochtgehalte weer op peil is, verdwijnen je klachten.
Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Alcohol kan ook 'verkeerd vallen' waardoor klachten als misselijkheid, black-outs, en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Zelfs als iemand weinig gedronken heeft kan dit gebeuren. Mensen die gedrogeerd denken te zijn hebben ook vaak alcohol gebruikt en scoren daarnaast vaak negatief op een drugstest.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
Vul je vochttekort zoveel mogelijk aan en drink ook vooral op de avond zelf voldoende water. Bart raadt aan bij ieder glas alcohol een glas water te nemen. Niet alleen zorgt dit voor het aanvullen van je vochttekort, maar ook geeft dit je buik een voller gevoel en heb je minder dorst.
Het feit dat je nooit een kater hebt, terwijl je toch behoorlijk drinkt kan juist komen doordat je gewend bent om regelmatig en behoorlijk te drinken. Als iemand regelmatig veel drinkt past het lichaam zich aan bepaalde effecten aan.
Het immuunsysteem wordt zwakker door alcohol. Hierdoor is iemand minder beschermd en kan dus sneller ziek worden door virussen en bacteriën. Veel drinken, ook al is het maar één avond, geeft een verlaging van de weerstand. Als iemand vaak veel alcohol drinkt, dan heeft dit grotere gevolgen voor het immuunsysteem.
Andere gevolgen die invloed kunnen hebben op de longen
Er kan braaksel in je longen komen als je veel overgeeft door het drinken. Een groter risico op longontsteking en tbc. Want alcohol kan zorgen voor een slechtere afweer tegen infecties. Slechter kunnen ademhalen doordat alcohol de ademhalingsspieren aantast.
Het drinken van veel water heeft hier geen verdere invloed op. Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
"Alcohol frustreert de maagwand en die raakt geïrriteerd. De maagwand vettig maken, met vette producten als volle melk en olijfolie, kan hem een beetje beschermen. Maar die bescherming is minimaal. En tegen een kater helpt het al helemaal niet.
De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren. Dit is geen aanrader. Het helpt maar een paar uur, en is dus waarschijnlijk al uitgewerkt voordat je wakker bent. Een grote hoeveelheid paracetamol kan bovendien je lever frustreren, en die heeft het toch al zo druk.
Waarom word je misselijk na alcohol? Wanneer je alcohol drinkt, komt dat in je maag terecht. Het prikkelt het maagslijmvlies, waardoor je misselijk kan worden na alcohol. Als je er erg gevoelig voor bent, kun je zelfs heftig gaan overgeven na alcohol.
De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt.
De wetenschap. Een kater gaat niet alleen om uitdroging, anders zou je met de regel 'één biertje, één watertje' nooit een kater hebben. Niet lang na je laatste slok bier zakken de goed voelende neurotransmitters, die door de alcohol in je hersenen zijn losgelaten, weer naar beneden.
Dit komt vooral doordat je naarmate je ouder wordt, minder spiermassa hebt. Die wordt langzamerhand vervangen door vet. Spierweefsel bestaat voornamelijk uit water en dus wordt alcohol makkelijker verdund. Hiernaast spelen de nieren en lever ook een belangrijke rol in de heftigheid van je kater.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat. Vodka op basis van aardappel is het 'gezondst', al is het met de hoge alcoholwaarde natuurlijk wel een aanslag op je lever.
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol). Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.