Ook deze producten bederven niet: Vanille-extract.
Vanille-extract. Tsja, alles waar alcohol in zit kun je een eeuwigheid bewaren.
Als u onze bewaartips opvolgt kan uw vanille tot 2 jaar goed blijven. Wij raden u aan de hoeveelheid die u aanschaf af te stemmen op de hoeveelheid die u in de komen 6 tot 8 maanden gaat gebruiken.
Suiker en zout blijven bederven nooit. Zorg dat er geen vocht bij komt, dan ontstaan er klonten.
Imitatie-vanille vergaat al na 2 jaar, terwijl puur vanille extract praktisch eeuwig goed blijft.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Wij raden u aan alles op te slaan op een koele, donkere plaats zoals een kelder met een minimumtemperatuur van 15° en een maximumtemperatuur van 20°. Heeft u geen kelder, dan kan de vanille perfect bewaard worden in een voorraadkast zolang deze zich niet vlak bij een hittebron bevindt.
Als je geen afwijkende kleur, geur of smaak waarneemt, kan je het product gewoon gebruiken. Op zoetjes staat (vrijwel) altijd een THT-datum en zijn dus ook na die houdbaarheidsdatum te gebruiken. Controleer daarom op de verpakking of ook op de zoetjes die u gebruikt een THT-datum staat.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Smaakverfijner Kip-aromat van Epos wordt in poedervorm geleverd in een handige kunststof emmer met stevige deksel. In gesloten verpakking is de kruidenmix 24 maanden houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar de kruidenmixen altijd droog en in gesloten verpakking.
Na verloop van tijd kunnen kruiden en specerijen wel minder worden van kwaliteit. Dit herken je aan de geur, kleur en smaak die minder is geworden. De kruiden of specerijen zijn nog wel bruikbaar maar minder sterk van geur, kleur en smaak. Je kunt gewoon wat meer kruiden gebruiken voor hetzelfde resultaat.
Vanille-aroma, ook wel vanille-essence of -smaakstof genoemd, is een vloeibare smaakmaker. Deze is gemaakt met een kunstmatige smaakstof, er is dus geen echte vanille voor gebruikt, maar het benadert wel de smaak van vanille.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
Hoe weet ik of het meel / bloem niet meer goed is? Het meel / bloem ruikt muf en ziet er bedorven uit. Door warmte en vocht tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Als u zout en suiker ongeopend in de kast laat staan, kunt u het jaren en jaren bewaren. Zodra u de verpakking openmaakt komt er lucht bij, waardoor de houdbaarheid iets korter wordt, maar ook in dit geval kunt u het vaak lang bewaren. Het is wel belangrijk om zowel zout als suiker koel, droog en donker te bewaren.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
Zout is in principe onbeperkt houdbaar en bederft niet. Dit komt omdat zout geen organische stof is maar een mineraal. Om de kwaliteit van zout optimaal te houden is het belangrijk om het correct te bewaren.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.