Wanneer je een maatje groter wil wordt er vaak gesproken over een hydrofiele doek of een XL hydrofiele luier. Deze doeken zijn van groter formaat, vaak 115×115 cm. Dit maakt dat deze doeken bijvoorbeeld ideaal zijn om je kindje lekker warm in te wikkelen na een warm badje.
Hydrofiele doeken zijn dunne, zachte doeken van soepel katoen die goed vocht absorberen en snel drogen. De eenvoudigste hydrofiele doeken zijn wit, vierkant en meestal zo'n 70×70 cm. Tegenwoordig kun je ze ook in grotere maten en in verschillende kleuren/prints krijgen.
Ze zijn handig voor het afdrogen na het badje, als verzorgingsmatje, om je baby in te bakeren, discreet borstvoeding te geven, je kindje te beschermen tegen zon of prikkels, als slabbetje, als dekentje, ... we kunnen zo nog wel even verdergaan. Kortom tetradoeken kan je niet genoeg in huis hebben.
De basis witte hydrofiele doeken van de prenatal (zo'n 3-pak) en de xxl doeken van de action. Na 2 jaar intensief gebruik en wassen zonder wasverzachter nog steeds heerlijk zacht en helemaal heel.
Minimum acht tetra washandjes om je mini mee te wassen. Vijf tetradoeken of handdoeken om je baby af te drogen. Een tetradoek is iets fijner waardoor je beter alle kleine plooitjes kan afdrogen. Was deze ook even op voorhand als ze nieuw zijn.
Maar moet je deze doeken nu strijken? Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Wassen op 60 °C is niet erg milieuvriendelijk, meestal niet nodig en veel babykledij kan er ook helemaal niet tegen. Die hoge temperaturen worden aangeraden voor body's, bedtextiel, tetradoeken en handdoeken.
Je ziet het: hydrofiele luiers zijn onmisbaar in je baby-uitzet. Maar hoeveel luiers heb je nu echt nodig? Omdat je de doeken waarschijnlijk meerdere keren per dag gebruikt, adviseren wij je om in eerste instantie 12 hydrofiele doeken te kopen. Mocht je merken dat je er meer nodig hebt, dan heb je ze zo bij gekocht.
Het grote formaat hydrofiele doek kun je ook gebruiken als hamamdoek tijdens een dagje sauna. Want hij is groot genoeg om hem lekker om je heen te wikkelen, neemt veel vocht op en doordat de stof dun is, is ie ook snel weer droog. Bovendien neemt ie weinig ruimte in je tas in.
Hydrofiel houdt van water. Met andere woorden, hydrofiel absorbeert water als geen andere stof. Het wordt gemaakt van fijn geweven katoen, is soepel en heerlijk zacht voor de tere babyhuid. De combinatie van het fijne katoen en een speciale weving zorgt ervoor dat de doeken zeer licht en ademend zijn.
Om te voorkomen dat je niet altijd meteen het héle babybedje hoeft te verschonen (niet de leukste klus...), kun je een hydrofiele doek in het bedje leggen, onder het hoofdje van je baby. Die vangt kwijl, zweet en spuug makkelijk op en zo hoef je alleen de doek regelmatig te vervangen. Ook handig in de kinderwagen.
Hydrofiele doeken zijn ideaal om te gebruiken als lakentje of dun dekentje in de warme zomermaanden en op vakantie. Je kunt de doek ook als verschoonmatje gebruiken, handig voor onderweg.
Hydrofiel stof, ook wel mousseline stof genoemd, staat bekend om de goede vochtopname, ideaal voor de allerkleinste! Doordat de stof zacht, dun en licht is voelt het heel fijn aan op de huid.
Fijne multifunctionele mousseline doek van 120x120 cm
Gemaakt van 100% hydrofiel katoen: een fijne en zachte stof. Ademend en absorberend, heel comfortabel voor je baby. De hydrofiele doeken zijn prettig als handdoek om je baby af te drogen en warm te houden na een bad.
Minimaal 8 hydrofiele luiers (doeken) 2 Digitale (rectale) koortsthermometers; 1 voor jou en 1 voor de baby.
Hydrofieldoeken zijn multifunctioneel: je gebruikt ze onder andere als babyhanddoek, spuugdoek en zonnescherm voor de wandelwagen. Hydrofiele washandjes zijn niet per se nodig, gewone washandjes voldoen ook prima.
Stoffen zijn hydrofiel wanneer ze door middel van het vormen van waterstofbruggen, goed in water oplossen. Het woord hydrofiel is van het Grieks afgeleid: hydro = water en fiel = vriend. Waterstofbruggen ontstaan dus bij O-H en N-H groepen. Dit komt doordat deze twee bindingen polair zijn.
Je wil nu misschien je vaatdoekjes absoluut niet meer bij je gewone was wassen. Echter is dit volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, helemaal geen probleem. Zet wel je wasmachine op minstens 60 graden om de bacteriën te doden.
Omdat ze vaak vies worden, kun je de doeken het beste wassen op 60 graden. Zo weet je zeker dat je weer een frisse doek hebt. De hydrofiele stof voelt zacht aan en neemt lekker veel vocht op. Ideaal dus om je baby mee af te drogen.
Je kunt hydrofiel washandjes makkelijk en snel wassen, en doordat ze dun zijn drogen ze lekker vlot. Sneller dan een gewoon badstoffen washandje. Doordat ze dun zijn, kun je er goed mee tussen de huidplooien van je baby komen. Net zo als je met een hydrofiel doek goed kunt drogen tussen de huidplooien.
Het grootste verschil is dat flanellen luiers dikker zijn, terwijl hydrofiele luiers dunner zijn. Dat betekent dus dat de flanellen luiers jouw kleintje warm houden, terwijl de hydrofiele luiers luchtdoorlatend zijn. Indien je jouw kleintje wilt inbakeren in de winter, raden we flanellen luiers aan.
In de wasdroger kreuken hydrofiele doeken nogal. Ophangen is een slimme optie, ze drogen snel. Veel ouders blijven lang doorgaan met het afdrogen met hydrofiele doeken. Ook voor dreumesen en peuters is afdrogen met hydrofiel fijner dan met een (dikke) badstof handdoek.
Strijken na baby kleding wassen
Het wordt aangeraden om babykleding te strijken na het wassen. Door met een hete temperatuur te strijken kun je achtergebleven bacteriën doden. Strijk babykleding binnenste buiten om de stof en print mooi te houden.