Tip 5 > Smeer je voeten in met speciale eeltzalf
Er zijn verschillende crèmes op de markt die er voor zorgen dat de eeltlaag op de voeten als het ware wordt 'los geweekt'. Deze eelt crème of eeltzalf is vaak op basis van salicylzuur of ureum en moet liefst 2x daags worden gesmeerd en moet dan enige tijd intrekken.
Verzacht het eelt op je voeten. Doe dit door je voeten 15 tot 20 minuten in een warm voetenbad te weken met wat baking soda, citroensap of azijn. Je kan ook een van de bovenstaande tools gebruiken om je voeten en het overtollige eelt zacht en soepel te maken.
Om eelt te verwijderen, kan je een dikke laag vaseline of een andere vettige crème of olie (trek hierbij wel even sokken over) aanbrengen . De volgende dag is het eelt niet weg, maar ze voelen een stuk zachter en aangenamer aan.
De beste eeltcrèmes zijn van Scholl, Gehwol of Hansaplast. De Gehwol Eelt Crème vermindert de eeltlaag op je voeten binnen een maand met 96%.
Baking soda verweekt eelt, waardoor je het makkelijker weg kunt halen. Ook bestrijdt het bacteriële infecties en schimmelinfecties. Droog na een minuut of tien je voeten goed af. Vervolgens kun je met een puimsteen, een eeltrasp of een speciale voetvijl voorzichtig de eelt verwijderen.
De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen.
Oorzaken van eelt
Eelt op de voeten komt vaak voor door een grote belasting, bijvoorbeeld tijdens sporten of werk. Nieuwe schoenen of niet goed passende schoenen kunnen een oorzaak zijn. In te grote schoenen kun je gaan schuiven tijdens het (hard)lopen en eelt laten groeien.
Eelt is dus een beschermlaagje dat voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Wanneer dit beschermlaagje steeds dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid waardoor er pijn kan ontstaan.
Hoe vaak kan ik deze eeltsokbehandeling herhalen? Bij de grootste groep mensen is na de eerste behandeling de eeltlaag verveld en verdwenen. De eerst volgende keer dat je het kan herhalen is per persoon verschillend. Het hangt er van af hoeveel de voeten worden belast en dus hoe snel eelt er weer aangroeit.
Bij ernstige kloven is verzorgen, smeren en eelt verwijderen soms niet genoeg. Je kunt dan ook een speciale hielsok dragen om je huid te beschermen. Zo komen er geen bacteriën in de barsten en verklein je de kans op een infectie. Onthoud goed dat, hoeveel pijn je ook hebt, hielkloven slechts iets tijdelijks zijn.
Gebruik voor het verwijderen van eelt een eeltrasp of een puimsteentje. Haal de rasp of het puimsteentje voorzichtig over de eeltlaag om zo de huid te verdunnen. Eelt zal niet in één keer verdwenen zijn. Vaak moet je de behandeling na een paar dagen weer herhalen voor een glad resultaat.
Tegen blaren. Blaren kunnen vreselijk pijn doen tijdens een lange wandeling of een avondje stappen. Smeer daarom voordat je de stevige stapper aantrekt om te wandelen wat uiercrème op je voeten. De uiercrème voorkomt het ontstaan van blaren.
Is olijfolie goed voor droge voeten? Door je voeten in te smeren met een olie creëer je een vettig beschermend laagje op de huid. De olie blijft namelijk op de huid liggen, waardoor het vocht in de huid minder snel kan verdampen. Ook kun je een olie gebruiken in een voetenbadje, zoals de Extra vettende badolie.
De eelt creme kunt u eenvoudig aanbrengen op de harde huid van uw voeten. In de meeste gevallen is er al na een week tot enkele weken zichtbaar resultaat. De harde huid voelt na gebruik van eelt zalf direct soepeler en zachter aan. U masseert de anti eelt creme 2 maal daags voorzichtig in op de eeltplekken.
Niet iedereen krijgt last van eelt. Voor een gedeelte is het erfelijk bepaald. Maar eeltvorming kan ook sterk afhangen van andere factoren, zoals het beroep dat je uitoefent. En wie bijvoorbeeld verkeerde schoenen draagt en veel moet lopen, zal sneller eelt ontwikkelen dan iemand die veel zit.
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een beetje eelt op je voeten werkt beschermend en kan geen kwaad, maar overmatig eelt aan de voeten kan vervelende voetklachten veroorzaken. Een pedicure kan deze klachten wegnemen en je daarnaast adviseren over manieren om eeltvorming tegen te gaan.
Ik raad aan om één keer in de zes tot acht weken een pedicure behandeling te nemen. Zo blijven je voeten het hele jaar in gezonde en goede conditie. Daarnaast kan een pedicure vervelende kwalen zoals een likdoorn of kalknagel verhelpen.
Voetbad met azijn
Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Gebruik bij een voetenbad geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout of Badedas classic bathgel. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer u wondjes op de voet heeft, mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking.
Badzout voor een voetenbad
U kunt de voordelen van badzout ook in een voetenbad gebruiken. Het ontspant vermoeide en pijnlijke voeten. Het zout zorgt er ook voor dat uw voeten heerlijk zacht aanvoelen. Daarnaast verwarmt een voetenbad uw lichaam, ideaal tijdens de koude wintermaanden.
Bovendien hebben deze bruistabletten vaak ook een heerlijke geur en zullen jouw voeten dus ook heerlijk gaan ruiken. Je kunt er ook voor kiezen om soda aan het voetenbadje toe te voegen. Soda zorgt ervoor dat je voeten diep gereinigd worden. Laat je voeten zo'n tien minuten weken in het voetenbadje.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.