Je kunt van alles in de stoomkoker klaarmaken. Je kunt eten klaarmaken als groenten, rijst en aardappels, maar ook vlees, vis en zelfs schelpdieren. Daarnaast kun je naast water ook bouillon of wijn gebruiken om mee te stomen voor een extra smaak aan je maaltijd.
Met een stoomkoker gaar je je voedsel niet in water maar in stoom. Daardoor blijven veel meer vitamines behouden, maar ook smaak en structuur van je eten blijft beter bewaard. Ook is een stoomkoker een snelle manier van koken en hoef je geen vet te gebruiken dus het is ook nog eens gezonder op dat gebied.
Waarom een stoomkoker gebruiken
De reden hiervoor is heel eenvoudig: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. Heel wat voedingsstoffen, vitamines en mineralen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
vis, groente, rijst en couscous. Alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Je stoomuitrusting bestaat uit 2 delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt.
De 5 beste stoomkokers in een oogopslag
Russell Hobbs Maxicook 3 Tier Digital Foodsteamer - Met een timer en warmhoudfunctie. Niet voor niets de beste koop! SEB Convenient VC1451 - Gemak staat bij dit model voorop. Aigostar Fitfoodie 30ina - De ideale stoomkoker voor een klein budget.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Zorg ervoor dat de bodem van het mandje boven het water hangt en het water niet raakt. Doe de deksel op het mandje en stoom de rijst in 20-30 minuten gaar. Tip: Ook meteen een stukje vlees, vis of wat groenten mee stomen? Leg dan een stukje bakpapier op de rijst om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken!
De AirDresser voorkomt schade aan en krimpen van kleding en droogt op een lage temperatuur met JetAir van bovenaf en een warmtepomp van onderen. Die bevorderen de luchtcirculatie en drogen kleding gelijkmatig en mild.
Je vult het apparaat met water, zet de stoommandjes met de ingrediënten erop, je schakelt het toestel in en na enkele seconden bereikt het toestel zijn stoomkracht.
Wat stomen onderscheidt van koken is dat de groenten niet in aanraking komen met water. De damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze gaar worden, maar toch knapperig en smaakvol blijven.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.
Doe de bloemkool boven in de stoompan of in een metalen vergiet en plaats op de pan met water en knoflook. Stoom de groente met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn. Als je groenten stoomt, blijven de voedingsstoffen het best bewaard.
Ga daarnaast ook nooit voor kokend water: zorg dat de temperatuur niet hoger dan zo'n zestig graden is. Op die manier voorkom je dat de stoom zo heet is dat je je eraan kunt verbranden. Als je een kind wilt laten stomen, wordt afgeraden dit boven een kom heet water te doen in verband met de grote kans op brandwonden.
Harde kruiden als rozemarijn, tijm, salie, oregano of munt steekt u heel eenvoudig tussen vlees, vis, groenten en aardappeltjes voordat deze de stoomoven in gaan. Gestoomde kip op munt is heerlijk! Besprenkel voor het serveren met citroensap, een mooie extra vierge olijfolie en bestrooi met versgemalen zout en peper.
De beste allround babyvoedingmaker is de Philips Avent 4-in-1 SCF883/01. Het is een uiterst compact en modern ogend toestel dat in elke keuken past. Je kan ermee stomen, pureren, ontdooien en opwarmen. Een pieptoon geeft aan wanneer het stomen klaar is zodat je kan beginnen met pureren.