Gebruik zalf/gel op waterbasis bijvoorbeeld: o Biotene Oral Balance® o Olie in water (O/W) crèmes zoals Lanette/Cetomacrogol crème o Neuszalf Nisita en sudocrème. Houd de huid bij de neus en achter de oren goed in de gaten, hier kunnen drukplekjes ontstaan.
U mag niet met vette zalf smeren zolang u zuurstof gebruikt (of dat net heeft gedaan), vanwege het brandgevaar. U kunt daarvoor vetvrije cetomacrogol crème of Nisita neuszalf vragen aan uw longarts. Dit is ook ook zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.
Rook nooit in de omgeving van zuurstof en sta ook niet toe dat anderen dat doen! Ook de e-sigaret is gevaarlijk. Hang een bordje op met 'Verboden te roken'. Houd zuurstofhouders op minstens 2 meter afstand van warmtebronnen, zoals het gasfornuis, een open haard, kaarsen, aanstekers of andere vormen van open vuur.
Olie en vet kunnen door contact met zuivere zuurstof spontaan ontbranden. Gebruik geen vette gezichtcrème of lippenbalsem die vaseline bevat. Smeer uw lippen, mond en neus eventueel in met een vetvrije crème. Deze kunt u halen bij de apotheek.
Wanneer een patiënt die zuurstof krijgt een droge neus of mond heeft, mag je geen zalf op basis van vet gebruiken omdat dat brandwonden kan veroorzaken. Tenminste, dat is wat er in protocollen en handboeken staat, en in het artikel 'Lucht dankzij zuurstof' uit het maart-nummer van Nursing.
In veel lippenbalsems komen gevaarlijke stoffen voor, zo blijkt uit tests van de Duitse en Belgische consumentenbond. Bij producten van bekende merken zoals Labello, Blistex, Eucerin en Vaseline zijn mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen.
Roken in combinatie met zuurstof is gevaarlijk.De kans op brand en brandwonden is groot. Het is dus een absolute voorwaarde dat u met roken stopt. Minimale dosis Een onderhoudsbehandeling met zuurstof is alleen zinvol wanneer u tenminste 16 uur per etmaal extra zuurstof gebruikt.
Lippenbalsem met benzyl alcohol is veilig te gebruiken. Als je allergisch bent voor geurstoffen, kies dan een lippenbalsem zonder benzyl alcohol.
Bij patiënten met COPD is een minimaal gebruik van zuurstoftherapie aan te bevelen, omdat deze patiënten karakteristiek het risico lopen op het vasthouden van CO2 (hypercapnie). De literatuur toont aan dat zuurstof niet mag worden toegediend voor de drempel van 90-92% is overschreden.
Als u teveel zuurstof binnen krijgt (bijvoorbeeld als u extra zuurstof inneemt voor uw COPD) kan het de opstapeling van CO2 versterken. Als u last heeft van hypercapnie neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts of het ziekenhuis.
Extra zuurstof heeft bijna geen bijwerkingen. Een aantal problemen kunnen zich echter wel voordoen: de zuurstof droogt het slijmvlies van de luchtwegen iets uit. Het slijmvlies kan hierdoor geïrriteerd raken.
Een onderhoudsbehandeling met zuurstof is alleen zinvol wanneer u tenminste 16 uur per etmaal extra zuurstof gebruikt (tenzij uw longarts anders bepaalt). Voorwaarde is ook dat u de zuurstof in de nacht gebruikt, bijvoorbeeld van 18.00 uur 's avonds tot 10.00 uur de volgende ochtend.
Een non-rebreathingmask wordt aangesloten op een zuurstofvoorziening, zoals een wandcontact of een zuurstoffles. Om het reservoir goed te laten vullen is een zuurstofflow van tenminste 10 liter per minuut nodig. Doorgaans wordt een non-rebreathingmask gebruikt met een flow van 12 tot 15 liter zuurstof per minuut.
Er bestaan verschillende zalven voor de neus. Gebruik een anti-allergie- neuszalf, zoals RhinoBlock, wanneer je last hebt van allergieklachten bijvoorbeeld bij hooikoorts of huisstofmijtallergie. Heb je last van wondjes, korstjes of een geïrriteerd neusslijmvlies? Gebruik dan NasuMel neuszalf.
Nisita neuszalf (10g) voorkomt uitdroging van het neusslijmvlies. Werkt ondersteunend bij een verstopte neus, bijvoorbeeld bij verkoudheid. Voor de reiniging en de bevochtiging van het neusslijmvlies, bijvoorbeeld droge lucht voor het oplossen van korstjes in de neus.
Zoals ik al eerder benoem in dit artikel zal het gebruik van vaseline ervoor zorgen dat je droge lippen alleen maar erger worden. Je raakt verslaafd aan de lippen balsem. Producten die dit veroorzaken zijn lippenbalsems waar minerale oliën (pure vaseline, ook wel paraffine genoemd) aan zijn toegevoegd.
Met een kleurtje, geurtje of zelfs een smaakje. Helaas doet dit niet veel goeds voor je droge lippen. Als je je schrale lippen wil verzorgen, kun je het beste kiezen voor een neutrale lippenbalsem. Je kunt ook vaseline of een andere vette crème gebruiken.
Purol is een bruine zalf op basis van vaseline die op de huid wordt gesmeerd ter verzachting en bescherming. Ze wordt beschouwd als een huismiddeltje en is vrij verkrijgbaar.
Voor zuurstofgebruik bij inspanning en in de laatste levensfase gelden andere regels. Het gemiddelde gebruik is één tot twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houdt u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%. Is dit bij jou lager dan 94%? Dan is het verstandig om je huisarts te bellen. Een lage saturatie kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.
De lippenbalsem van Vaseline beschermt je lippen gegarandeerd tegen alle weersinvloeden. Zo kom je dus zonder problemen elke winter door zonder scheurtjes in je lippen. Daarnaast geeft deze lippenbalsem je lippen een natuurlijke glans die bijdraagt aan een gezonde uitstraling.
De geurloze en transparante vaseline van Purol kent vrijwel iedereen. Wat-ie doet? Hij legt een vettig laagje over de huid, óók geschikt voor je lippen, waardoor het natuurlijke vochtgehalte van de huid intact blijft. Lippenbalsem + Purol blijft een gouden combinatie.
Tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Heel soms ontstaan droge lippen door een tekort aan vitamine B, ijzer, foliumzuur of zink.