Kies voor het zagen van MDF een zaagblad van Bimetaal (BIM) voor middel- en hardhout. Deze zagen hebben de tanden wat korter op elkaar staan. U kunt er heel fijn en splintervrij mee zagen. U kunt MDF ook uitstekend verzagen met een universeel HM zaagblad van Euromec.
Gebruik een afkortzaag als je plinten gaat zagen. Deze zijn namelijk in te stellen in verschillende hoeken en hebben een geleider zodat je altijd recht en in verstek zaagt. Stel het aantal graden in en breng de zaag naar beneden. Het zaagblad draait rond op hoge toeren waardoor je bijna geen gekartelde randen krijgt.
MDF zaag je met een hardmetalen zaagblad met veel fijne tanden. Doordat die tanden dicht op elkaar staan, krijg je niet alleen een mooie rechte en strakke zaagsnede, het zorgt er ook voor dat het plaatmateriaal niet wordt beschadigd.
Een afkortzaag of de radiaalzaag is bij uitstek dé zaagmachine om een plint mee te zagen. Doordat plinten smal zijn passen deze altijd binnen het bereik van de zaag. Bovendien bieden de meeste afkortzagen en radiaalzagen handige hulpmiddelen voor het zagen van hout.
De meest eenvoudige manier van montage is de plinten verlijmen met kwalitatief goede montagekit met hoge aankleefkracht. De High tack plintenlijm die wij verkopen is hiervoor een uitstekende montagekit. De High tack is een montagekit met een grote aanvangskleefkracht.
De plinten monteren met montagekit is een goede oplossing voor alle soorten. Ook bijvoorbeeld mdf plinten bevestigen kan op deze manier. Het voordeel van het gebruik van een hoge plint is dat alle kabels die je wilt werken er gemakkelijk achter passen.
Door de stevige persing van houtvezels en bevestiging van hars kunnen MDF plinten goed tegen vocht. MDF vochtwerende plinten kunnen goed tegen een hoge luchtvochtigheid en ander vocht.
Wanneer je zelf je woning wilt inmeten voor het plaatsen van plinten, is het belangrijk dat je rekening houdt met het zaagverlies. Het zaagverlies is bij plinten circa 10%. Meet voordat je een bestelling plaatst alle muren waar plinten komen en vermenigvuldig dit aantal meter met 1.10 (10%).
Montagekit plinten
Bijna elke allround montagekit is geschikt voor de toepassing. Het is aan te raden om een high tack variant te gebruiken. High tack kit heeft een hoge aanvangshechting en eindsterkte. De producten Zwaluw High Tack of de Soudal Fix All High Tack zijn zeker aan te raden voor deze toepassing.
Als u in verstek zaagt, kunt u twee onderdelen onder een hoek met elkaar verbinden. De techniek heeft overtuigende voordelen: ze zorgt voor stabiliteit en een visueel aantrekkelijk resultaat. Of u nu een stabiel houten frame wilt bouwen of plinten wilt aanbrengen, bij het meten en zagen is uiterste precisie vereist.
De eigenschappen van MDF
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen.
Er zijn meerdere soorten gereedschap die ingezet kunnen worden om MDF te bewerken. Echter gaat MDF zagen met een decoupeerzaag het beste wanneer je van plan bent om deze soort platen te bewerken. Vooral voor ronde vormen kun je het beste MDF zagen aan de hand van een decoupeerzaag.
MDF lijmen
De mooiste manier van verbinden is uiteraard met lijm. Zo ontstaan er geen gaten in het materiaal en kan je het eindresultaat mooi egaal en strak afwerken. Dit kan gedaan worden met de meeste houtlijmen. Als je de kopse kanten met elkaar wil verlijmen is een konstruktielijm ook een goede keuze.
MDF plinten zijn een populaire keuze als het gaat om afwerking van de wanden en vloeren. Ze zijn gemaakt van Medium Density Fibreboard (MDF), een kunstmatig houtproduct dat wordt gemaakt door fijn houtafval te mengen met bindmiddelen. Dit maakt de MDF plint steviger en duurzamer dan traditionele houten plinten.
MDF (Medium-Density Fibreboard) plinten bestaan namelijk uit samengeperste houtsnippers, waardoor ze volgens velen de beste prijs-kwaliteitverhouding hebben. Doordat de plinten uit hout bestaan, is muurverf niet de beste optie. Deze verf hecht zich niet goed aan het materiaal waardoor je geen mooi resultaat bereikt.
Vaak gebruik ik 48 tanden voor wat fijner zaagwerk. Een 24 blad kan ook strak zagen, maar dan moet hij wel echt scherp zijn. Sowieso zijn de 'snippers' van een 24 tands blad vele male grover dan die van 48.
Het grootste voordeel is dat vocht en vuil geen kans heeft om de plinten, de wand of het plafond aan te tasten. Daarnaast is het zo dat de plintranden bijna altijd in het zicht liggen. Plinten afkitten voorkomt dus niet alleen schade maar het draagt ook bij aan een mooi en strak uiterlijk van de vloeren in uw huis.
Schuur je plinten en grond ze eerst, schilder vervolgens je muur en eindig met het schilderen van je plinten. Staat je vraag er niet tussen of heb je een andere vraag. Neem gerust contact met ons op of kijk bij de veelgestelde vragen.
Het grootste voordeel van het kitten van jouw plinten is dat vocht en vuil geen kans hebben om de plinten, wanden of het plafond aan te tasten. Daarnaast liggen plinten vrijwel altijd in het zicht, dus dan is het wel zo mooi als alles strak is afgewerkt en aansluit op het uiterlijk van je vloer.
Zet de plint rechtop in de verstekbak, alsof ze tegen de wand staat. Draai de zaag naar links of rechts, afhankelijk van de hoek die je wilt krijgen. Als je een elektrische cirkelzaag gebruikt (die je links of rechts kunt kantelen), leg je de plint plat op de zaagbank, met de decorzijde naar boven.
Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn. Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Het zaagsel en stof kan formaldehyde bevatten, dit is een grondstof van de hars in het MDF. Formaldehyde komt vrij als giftige gas op het moment dat u de plinten zaagt of schuurt en kan vervelende gezondheidsklachten opleveren zoals hoofdpijn, benauwdheid en geïrriteerde slijmvliezen.