Heeft een lichte glans, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling. Is heel soepel, 'kraakt' iets minder dan gewone katoen en voelt zacht en glad aan. Katoen satijn slaapt iets warmer dan een gewone katoen, dit komt doordat het dichter op elkaar geweven werd.
Katoen satijn, niet te verwarren met….
De versie met katoen is absoluut niet te vergelijken. Het woord satijn zegt niets over het materiaal maar zegt alleen iets over de manier van weven. Katoen satijn is 100% natuurlijke katoen en heeft dus ook de fijne eigenschappen van katoen: het ademt en is vocht absorberend.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
Katoen is dankzij de prettige eigenschappen van het natuurlijke materiaal erg geschikt voor hoeslakens. Het voelt koel en zacht aan, absorbeert transpiratievocht en ventileert zodat het vocht ook weer verdampt. Naast gewone katoen zijn er ook nog hoeslakens in perkal/percaline katoen.
Christian Fischbacher Satin UNI. Dit dekbedovertrek is de absolute nummer één. En dat is volkomen terecht. Het hoogwaardige satijn katoenen materiaal is namelijk niet alleen heerlijk zacht, maar heeft ook een stijlvolle uitstraling.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Katoen satijn is een zeer fijn, zacht en comfortabel materiaal om onder te slapen. Het materiaal staat erom bekend, zeer verkoelend te zijn en dus een goede nachtrust garandeert, zeker tijdens de warmere dagen in de zomer bijvoorbeeld.
Dekbedovertrek hotelkwaliteit van mooi stof
Naast de luxe uitstraling zorgt deze stof namelijk voor veel comfort. Zo voelt het dekbedovertrek glad en tegelijkertijd zacht aan. Daarnaast profiteer je ook van de prettige kenmerken van katoen. Katoensatijn is ademend waardoor je het niet snel benauwd hebt.
Goed voor huid en haar
Een overtrek van katoen satijn is namelijk ook goed voor de huid en het haar. Waarom dit is? Door de satijnweving! Satijnen beddengoed zorgt namelijk voor glanzend zijdezacht haar, minder rimpels en het kan tot een zuivere huid leiden.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Katoen satijn is onze favoriete stof op bed: het is ademend, vochtabsorberend, zacht, glad en licht glanzend.
De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn. Zijde is een natuurproduct dat door zijderupsen wordt geproduceerd. Satijn wordt kunstmatig gemaakt van polyester en is makkelijker in grotere volumes te produceren.
Wasvoorschriften satijn
Was wel maximaal op 40 graden, omdat de stof anders kan gaan krimpen. Voor het beste resultaat gebruik je een vloeibaar wasmiddel. Een satijnen bedovertrek kun je voor het wassen altijd het beste binnenstebuiten keren op een kreukherstellend wasprogramma.
Katoen perkal kan het hele jaar door
Het heeft een zachte look – zonder de glans van katoen satijn – en een heerlijk crispy gevoel. Dit knisperende aspect zorgt er ook voor dat de stof lekker koel aanvoelt.
Klanten zijn wel eens bang dat je onder satijn gaat zweten. Als het 100% katoen satijn is, ga je er echt niet veel meer onder zweten dan onder een gewoon katoenen overtrek. Een overtrek met satijn-binding zal iets minder lucht doorlaten dan een gewoon katoen omdat de draden dichter op elkaar geweven zijn.
Satijn geweven van zijde
Door de zachtheid en natuurlijke kwaliteit van de stof breekt je haar tijdens je slaap niet af, ga je klitten en nachtzweten tegen, minimaliseer je rimpelvorming, hydrateert je huid op een natuurlijke manier en verminder je de talgproductie.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer.
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Zijden beddengoed heeft een spannend imago. Of dat terecht is, weten we niet, maar het klinkt wel decadent. Zijde is glad, heeft een fraaie glans en geleidt warmte slecht, waardoor de stof koel blijft en je 's nachts minder transpireert. Daarom is zijde vooral in warme landen gewild.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.