Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.
Als je de tonic langzaam langs de lepel naar beneden giet, blijven de bubbels intact. En dat drinkt lekker. Investeer dus beslist in zo'n barspoon als je een fervent gin-tonic-drinker bent.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
Zo zou dit kruidige drankje, dat gemaakt is van een mix van gin en tonic, goed zijn voor je nieren, helpen tegen artritis en je langer laten leven. Ook past een gin tonic prima in een calorie-arm dieet. Dit drankje bevat namelijk maar 65 calorieën. Dit terwijl een biertje al snel 120 calorieën bevat.
Ook door bitter lemon of tonic te drinken kan je kinine binnenkrijgen – deze worden daarom ook aangeraden als medicijn. Gelukkig is de hoeveelheid kinine in dergelijke dranken erg laag. Je zou meer dan een liter per dag moeten drinken om, net als in het onderzoek, 100 milligram kinine te bereiken.
1 Koel een groot ballonglas met ijsblokjes. 2 Doseren kun je leren: gebruik 4 tot 7 cl gin, naargelang je persoonlijke smaak. 3 Kantel het glas en giet de tonic er langzaam in zodat de bubbels zich kunnen vermengen met de alcohol.
Gin wordt gebruikt voor martini cocktails en hiervoor is maar één glas echt geschikt; het martiniglas. Het is een kegelvormig glas op een lange steel die ten tijde van de art deco ontstond. Ook bij het martiniglas voorkomt de lange steel dat je je drankje onbedoeld opwarmt.
Dit glas heeft een brede basis en een versmalling naar de rand toe. Deze vorm zorgt ervoor dat de geuren beter vrijkomen in de richting van de neus. Omdat dit glas bij de poot wordt vastgehouden zorgt dit ervoor dat je drankje langer koud blijft.
Gin Cola. Gin is ook te mixen met Cola, zoals vele dranksoorten is ook Gin enorm lekker in combinatie met de bittere smaak van Cola. Het is niet het populairste mixdrankje met Gin, maar dat komt voornamelijk omdat iedereen bij Gin meteen aan Tonic denkt.
Scampi's, garnalen en mosselen pairen goed met gin. Vooral gerookte zalm doet het extra goed, aangezien het vet van de vis en de bruisende smaak van de cocktail elkaar perfect aanvullen. Zeker als je hapje ook wat pit heeft. Werk af met een beetje wasabi, zwarte peper of mierikswortel.
Over het algemeen geldt voor het gebruik: Bloemige & kruidige gin: neutrale tonics. Zoete & bloemige gin: fruitig en bloemige tonics. Citrus & zoete gin: neutrale tonics.
Gin is goed voor nieren én lever
Ze helpen namelijk ook om overtollig water uit je lichaam te krijgen. Hiermee verdwijnen ook meteen schadelijke afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam, wat weer heel voordelig is voor je nieren en lever. Kortom een soort detox: een echte win-winsituatie!
In vergelijking met bijvoorbeeld een glas wijn bevat een gin tonic minder calorieën. Probeer je je calorie-inname te beperken, dan is de G&T dus de betere optie op de drankkaart. Daarbij moet wel gezegd worden dat je met light drankjes of water natuurlijk nog veel lager zit.
De bittere smaak van kinine werd ontkracht met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. Nu wordt het tonic water zoeter gemengd met minder kinine, waardoor de tonic minder bitter is.
De juiste verhouding is 1 deel gin (50ml), en 2 delen tonic (100-120ml). Zolang je de juiste verhoudingen aanhoudt, kun je experimenteren met verschillende garneringen en smaakcombinaties, totdat je jouw favoriet hebt ontdekt! Lees ook alles over de perfecte garnering voor jouw gin-tonic.
1 deel gin (30-50 ml) 3 delen tonic (90-150 ml) IJsklontjes.
Gin bewaar je dus het best in de koelkast. En omdat gin niet bevriest -omwille van het hoge alcoholpercentage- kun je 'm gerust ook in de diepvriezer bewaren. “Gin drink je liever niet op kamertemperatuur.
Het beste glas voor een gin tonic is een 'ballonglas'. En een rietje is uit den boze. “Een rode wijnglas kan ook, als je er in je bar geen plek voor hebt.” Een bol glas werkt beter omdat het de aroma's meer richting je neus sturen.
Gin kan puur of met ijs gedronken worden, het kan gecombineerd worden met andere ingrediënten of zelfs als basis dienen voor cocktails. Enkele van de populairste dranken op basis van gin zijn gin tonics en gin martini's, maar er zijn talloze manieren om van deze sterke drank te genieten.
Gebruik de maatbeker (jigger) om 4,5 cl gin af te meten – en voeg deze toe aan je glas; Voeg de botanicals toe. Gebruik verse producten, en snijd ze on the spot; Kies de juiste tonic, en giet 12,5 cl.
De meeste varianten van dit drankje die verkocht worden in de winkel voegen fruitextracten en suiker toe. Vaak is het net zo ongezond als andere frisdranken, hier wat statistieken. Zoals te zien is Tonic dus vergelijkbaar aan Cola, Seven-Up of Fanta betreft calorieën.
Onrust, verwarring, convulsies, syncope, delier bij hoge doseringen. Verder: bittere smaak, misselijkheid, braken, maagpijn, diarree. Allergische reacties zoals jeuk, urticaria, dyspneu, astmatische symptomen, angio-oedeem, en trombocytopenische purpura, acute interstitiële nefritis, koorts, zweten, blozen, hypotensie.
Tonic bevat het bittere bestanddeel kinine. Kinine heeft de speciale eigenschap dat het wit/blauw licht uitstraald onder de UV-lichten die vaak gebruikt worden in discotheken (net als sommige stoffen). Tonic bevat ongeveer 85 mg/l kinine en werd oorspronkelijk toegevoegd als anti-malaria bestanddeel.